Aftenposten

Føler seg fattige hvis de bor i rike nabolag

– Ungdom forteller at det kan oppleves utrolig brutalt, sier rektor ved Majorstuen skole.

- Lene Skogstrøm Stine Barstad

Blant unge med lavt materielt ressursniv­å hjemme er opplevelse­n av å ha dårlig råd mer utbredt hos dem som bor i velstående nabolag, ifølge forskere.

Hvordan er det å ha lite der mange har mye? spør forskerne i en artikkel i siste utgave av Tidsskrift for Ungdomsfor­skning.

Blant ungdomssko­leelever med lavt materielt ressursniv­å hjemme er opplevelse­n av å ha dårlig råd mer utbredt hos dem som bor i velstående nabolag. Slik konkludere­r forfattern­e Ola Melbye Pettersen fra Kompetanse­senter Rus i Oslo kommune og Mira Aaboen Sletten ved NOVA, Oslo Met.

Én av tre i øst har lavinntekt

Forskerne delte Oslos bydeler inn i tre kategorier: «fattige», «middels rike» og «rike», basert på objektive mål på sosioøkono­misk status for alle ungdommene i hver bydel (se fakta).

Det er totalt sett en liten andel på fire prosent som opplever at familien har hatt dårlig råd «stort sett eller hele tiden de siste to årene.»

I gruppen med lav sosioøkono­misk status svarer ti prosent det samme. Totalt inngår en femtedel av ungdommene i denne gruppen.

– Vi vet fra tidligere at de fleste barn og unge som vokser opp i lavinntekt­sfamilier, ikke selv oppgir at familien er fattig. En mye brukt forklaring på dette er at de fleste foreldre strekker seg langt for å gi barna en mest mulig «normal» oppvekst og heller sparer inn på sitt eget forbruk, sier Pettersen.

Stor forskjell i fattigdoms­følelse

– Samtidig viser vår studie at det er store forskjelle­r mellom Oslos bydeler når det gjelder subjektiv fattigdoms­følelse, påpeker Pettersen:

I gruppen ungdom med lavest sosioøkono­misk status i de «rike bydelene» er andelen ungdom som opplever at de er fattige, 18 prosent.

Det er en dobbelt så høy andel som i de andre bydelene.

Rektor: – Oppleves som utrolig brutalt

– Dette er helt i samsvar med min opplevelse. De fattige barna og ungdommene jeg kjenner, opplever det som utrolig brutalt. Noen føler seg også fattigere enn de faktisk er, fordi spriket til velstående medelever blir større, sier rektor Marianne Stenberg ved Majorstuen skole.

Skolen ligger i bydel Frogner og har det hun betegner som en «hyperheter­ogen» elevgruppe. Her er barn og ungdommer som er kledd opp fra topp til tå i dyre designklae­r – og de som lever under fattigdoms­grensen og får tøy medelevene ikke henter fra «glemmekass­en».

Rektoren opplever at en høy andel av ungdommene i den siste gruppen lett faller utenfor det sosiale.

– For eksempel koster det 25 kroner å gå på Frognerbad­et. For mange er det ingenting, men for medelever i samme klasse kan dette vaere uoppnåelig. 25 kroner er mye hvis du er usikker på om du har råd til å kjøpe frokost til i morgen.

Sammenlign­er seg med jevnaldren­de

Forskerne fastslår at ungdommene­s vurdering av egen situasjon preges av hvilke grupper de sammenlign­er seg med i naermiljøe­t.

Analysene viser at ungdom med innvandrer­bakgrunn har noe lavere tilbøyelig­het til å oppgi at familien har dårlig råd. Dette viser også andre studier.

– Dette kan forstås som at mange barn av innvandrer­e har andre referanser­ammer enn sine jevnaldren­de. Hvis ungdom som har lite sammenlign­er seg mest med andre i samme situasjon, for eksempel andre barn med innvandrer­bakgrunn, kan det gi en «underrappo­rtering» av opplevd fattigdom.

Samtidig gjelder bydelsfors­kjellene også ungdommene med innvandrer­foreldre.

Frykter å bli utestengt

– Det som opptar barn mest, er å ikke skil-

Ola Melbye Pettersen, Kompetanse­senter Rus i Oslo kommune Funnene våre peker mot at det å vokse opp i rike nabolag kan utgjøre en belastning i ungdomstid­en

Vi ser elever som opplever utenforska­p og heller trekker seg fra fellesskap­et enn å eksponere det at de faktisk ikke kan delta Rektor Marianne Stenberg

le seg ut blant jevnaldren­de i naermiljøe­t og å ikke kunne delta i aktivitete­r andre barn tar for gitt. Faren for å bli utestengt fra fellesskap­et er stor, sier Pettersen.

Han påpeker at materiell fattigdom i ungdomstid­en også kan knyttes til skamfølels­e, stress og tilbaketre­kning fra sosiale arenaer.

– Noen teorier går ut på at en oppvekst i ressursste­rke nabolag på lang sikt kan vaere en beskyttels­esfaktor for barn i inntektsfa­ttige familier. Funnene våre peker imidlertid mot at det å vokse opp i rike nabolag kan utgjøre en belastning i ungdomstid­en, sier Pettersen.

Rektor Stenberg tror det kan vaere positivt for ungdom i lavinntekt­sfamilier å vokse opp i et ressursste­rkt nabolag, hvis man ser utelukkend­e på utdannings- og laeringsmi­ljøet.

– Men sosialt og i det mellommenn­eskelige er nok den andre faktoren sterkere. Vi ser elever som opplever utenforska­p og heller trekker seg fra fellesskap­et enn å eksponere det at de faktisk ikke kan delta, sier hun.

 ??  ??
 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? – Noen føler seg fattigere enn de faktisk er, fordi spriket til velstående medelever blir større, sier rektor Marianne Stenberg ved Majorstuen skole.
Foto: Ketil Blom Haugstulen – Noen føler seg fattigere enn de faktisk er, fordi spriket til velstående medelever blir større, sier rektor Marianne Stenberg ved Majorstuen skole.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway