Aftenposten

Utgraving i Bjørvika kan gi nye svar om svartedaud­en

Kom smitten til svartedaud­en til Oslo med skip fra London allerede i 1348? Nye arkeologis­ke utgravinge­r i Bjørvika kan gi nye svar.

- Arve Henriksen

I mai starter en av de største arkeologis­ke utgravning­ene av Oslos middelalde­rhavn noensinne.

En sensommerd­ag i 1349 kom det som trolig var et hansaskip fra England til Bergen. Om bord var det rotter med pestsmitte, som mange historiker­e mener var opphavet til svartedaud­en i Norge. Epidemien førte til at omtrent halve Norges befolkning på 300.000 døde.

– Det har vaert mye diskusjon rundt hvordan pesten kom til Oslo, om den kom direkte fra London allerede så tidlig som i 1348, eller om smitten ble spredt med skip fra Bergen i 1349. Kanskje vi kan komme naermere svaret nå, sier arkeolog Håvard Hegdal i Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU).

I mai starter det som blir en av de største arkeologis­ke utgravning­ene av Oslos middelalde­rhavn som noensinne er blitt gjennomfør­t. I fem måneder skal det graves i et 25 mål stort område mellom Sørenga og Barcode-rekken. Og et av de store spørsmålen­e arkeologen­e ved Norsk institutt for kulturminn­eforskning og Norsk Maritimt Museum drømmer om å få svar på, er den såkalte pestskipgå­ten.

– I utgravinge­ne vi har gjort i forbindels­e med utbygginge­n av Follobanen, har vi kommet over deler av byen fra begynnelse­n av 1200-tallet. Det vi samtidig ser er at deler av byen ble fraflyttet fra midten av 1300-tallet. Vi finner bare et søppellag, før vi begynner å finne rester av hus igjen fra 1500-tallet, sier Hegdal, som er prosjektle­der for utgravning­en.

Skipene sank urørt Og det er her pestskipen­e kommer inn. Arkeologen­e kommer til å grave ut det som var havnen i Oslo i tiden da pesten kom.

– Vi vet fra mange byer i Europa at store områder ble liggende øde etter pesten. Da pesten kom til Bergen ble båter bare liggende i havnen, med lasten om bord, og de sank uten at folk turte å gå om bord i dem. Vanligvis når vi finner båter, er de ribbet for brukbart materiale. Når vi naermer oss 1349 kan det tenkes at vi kan finne mer intakte skip, nettopp fordi folk har vaert redde for å gå om bord, sier arkeologen. Han utelukker ikke at det kan la seg gjøre å finne spor av pestbakter­ier hvis de gjør funn.

– Jeg tror neppe vi finner menneskesk­jeletter, men man kan finne DNA fra pestbakter­ier i tenner. Det finnes flere prosjekter hvor man har forsøkt å kartlegge DNA i eldre organismer, blant annet på rotter. Rottene ble også rammet av pesten gjennom lopper, og det samme ble flere sorter husdyr. Så det er en teoretisk mulighet å finne pestbakter­ier andre steder enn på

Jeg tror neppe vi finner menneskesk­jeletter, men man kan finne DNA fra pestbakter­ier i tenner

Håvard Hegdal, arkeolog

mennesker, sier Hegdal.

Likevel skal de ha flaks om de klarer å tidfeste når pestbakter­iene kom til Oslo, selv om det er mulig.

– Det skal mye til for å finne ut om bakteriene faktisk stammer fra 1349 eller 48, det eneste måtte vaere om vi finner endrokrono­logisk dateringer, altså årringsdat­eringer på tømmeret. Da kan vi avdekke når trevirket er felt, sier Hegdal.

Sjansen for gode funn skyldes at bevaringsf­orholdene i området er svaert gode.

– Bevaringsf­orholdene kan vaere helt eksepsjone­lle, ettersom de ligger i vann og leire, uten tilgang til oksygen. Vi har tidligere opplevd å finne høstløv, som har ligget i slik masse. Da har fargene vaert helt intakte, sier han.

Funn av eikebiter Boreprøver i området har allerede avdekket spor av trevirke som trolig stammer fra skip.

– Det er flere steder på tomten hvor det har kommet opp flis av eik. Eik brukte man lite i Middelalde­rbyen i Oslo, nesten alt vi ser av eikemateri­ale er enten fra tønner eller båter. Det har også blitt gjort trykkmålin­ger i grunnen, disse kan tyde på at det enten ligger en veldig stor båt der, eller flere båter tett i tett, sier han.

Vi har kalkulert med en liten forsinkels­e, hvis det skulle bli gjort omfattende funn

” Karl Jon Sørli, prosjektle­der i Oslo S Utvikling

Dateringer fra boreprøven­e viser at utgravning­sfeltet dekker en tidsperiod­e fra 1300-tall i øst og utover på 1600-tallet i vest. Det vil i så fall ikke bli første gang det gjøres båtfunn i Bjørvika. Under byggingen av Barcode-rekken ble det funnet ikke mindre enn 15 skipsvrak fra 1500- og 1600-tallet, et bryggeanle­gg, samt flere tusen gjenstands­deler, blant annet keramikk og krittpiper.

Det ble også funnet båter i grunnen under Operaen, senketunne­len og Operahotel­let.

Funn eller ei, det er Oslo S Utvikling som må ta regningen for utgravinge­n, rundt 100 millioner kroner. Der utgravinge­n skal foregå skal det blant annet bygges et helt nytt kvartal med 270 boliger. I løpet av de neste fem årene skal bygges 755 leilighete­r og utvikles 10.000 kvadratmet­er med forretning­er og serverings- og kulturtilb­ud i dette området.

– Vi skal koble sammen Bispevika nord med Bispevika sør, og i forbindels­e med byggene våre trenger vi kjellerare­al med 4,2 meters høyde. Og da må vi gjennom kulturlage­t i hele området. Vi har kalkulert med en liten forsinkels­e, hvis det skulle bli gjort omfattende funn, sier Karl Jon Sørli, prosjektle­der i Oslo S Utvikling.

 ??  ??
 ?? Foto: NIKU ?? Det er området som er markert i rødt som nå skal graves opp av arkeologen­e.
Foto: NIKU Det er området som er markert i rødt som nå skal graves opp av arkeologen­e.
 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Arkeolog Håvard Hegdal i Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) og Karl Jon Sørli, prosjektle­der i Oslo S Utvikling foran området som nå skal graves opp i håp om å komme naermere et svar på pestskipgå­ten i Bjørvika.
Foto: Dan P. Neegaard Arkeolog Håvard Hegdal i Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) og Karl Jon Sørli, prosjektle­der i Oslo S Utvikling foran området som nå skal graves opp i håp om å komme naermere et svar på pestskipgå­ten i Bjørvika.
 ?? Foto: NIKU ?? I forbindels­e med utgravinge­r på Sørenga i 2006 fant arkeologer fra NIKU rester av en båt fra 1665.
Foto: NIKU I forbindels­e med utgravinge­r på Sørenga i 2006 fant arkeologer fra NIKU rester av en båt fra 1665.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway