Aftenposten

Forsker om diplomatst­riden: – En spektakula­er situasjon

En polsk diplomat er utvist fra Norge. Polen svarer med samme mynt. Seniorfors­ker mener situasjone­n kan trigge store diskusjone­r om det norske barneverne­t.

- Julie Moon Fjell Lene Skogstrøm Mathilde Waale

En polsk diplomat er utvist fra Norge. Polen svarer med samme mynt. Seniorfors­ker mener situasjone­n kan trigge store diskusjone­r om det norske barneverne­t.

Mandag ble Polens konsul Slawomir Kowalski erklaert uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet. Det er foreløpig uklart hvilken konsul det er snakk om. Jakub Godzimirsk­i, seniorfors­ker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI), betegner den diplomatis­ke krisen mellom Norge og Polen som «spektakula­er».

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier han og legger til at situasjone­n vil prege offentlig diskusjon i mange år fremover.

Fjerner personen, ikke problemet

Det er saerlig Kowalskis oppførsel i forbindels­e med barneverns­saker som har skapt problemer. Ifølge Utenriksde­partemente­t dreier det seg om voldelig og truende oppførsel som har hindret offentlige tjenesteme­nn i deres arbeid.

Flere klager på Kowalski er blitt sendt inn til UD i løpet av flere år. I ett tilfelle ble han bortvist fra Hamar sentrum av politiet fordi han skal ha opptrådt truende mot ansatte i barneverne­t. Kristin Enstad, konstituer­t kommunikas­jonssjef i UD, forklarer at oppførsele­n hans «ikke forenelig med hans rolle og status som diplomat».

Godzimirsk­i poengterer at Kowalski er sendt som diplomat til Norge for å ta seg av konsulaere saker. Barneverns­saker inngår i dette.

– Men på generell basis er barneverne­t omstridt. Mange mener at barneverne­t utøver sin myndighet på en kontrovers­iell måte, sier han.

På spørsmål om hvor vidt disse kontrovers­ene har bidratt til spenningen mellom Kowalski og norske myndighete­r, er Godzimirsk­i klar i sin tale:

– Når han utvises, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke.

Seniorfors­keren mener saken om Kowalski kan trigge en utvidet diskusjon om det norske barneverne­ts arbeidsmet­oder. På den måten blir saken relevant for alle utenlandsk­e statsborge­re bosatt i Norge.

Godzimirsk­i ser for seg at den diplomatis­ke krisen kan føre til at polske statsborge­re velger å forlate Norge.

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vaert et ønske lenge.

Godzimirsk­i har fulgt saken om Kowalski i flere uker, og han erkjenner at han er overrasket over sakens utfall.

– Jeg trodde at man skulle finne en mykere landing enn det som ble tilfellet, sier han.

Godzimirsk­i synes den gjensidige utvisninge­n av konsuler er et trist kapittel i historien mellom Norge og Polen.

Han trekker frem et godt sikkerhets­politisk- og økonomisk samarbeid. Mange polske statsborge­re flytter til Norge, og vice versa.

«Et-øye-for-et-øye»

Da Kowalski mandag ble erklaert uønsket, fikk diplomaten få dager på seg til å forlate Norge. Erklaering­en knyttes til diplomaten­s oppførsel i møte med norske myndighete­r.

Geir Ulfstein, professor i internasjo­nal rett ved Universite­tet i Oslo, forklarer at Norge ikke trenger noen juridisk grunn til å erklaere en diplomat uønsket i landet. Et

Når han utvises, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke.

lovbrudd er altså ingen forutsetni­ng for en slik erklaering. Men det er uvanlig at land ikke følger anmodninge­n, slik Polen gjorde i dette tilfellet. Resultatet ble at UD erklaerte Kowalski uønsket i Norge.

Kort tid etter erklaering­en om den polske diplomaten, ble det klart at en norsk konsul bes sendt ut av Polen. Godzimirsk­i er tydelig på at dette er snakk om «et-øyefor-et-øye».

– Dette er en sak som får mye oppmerksom­het i polske medier. Det er nok mange polakker som forventet at myndighete­ne skulle komme med et tilsvar til utvisninge­n av den polske diplomaten, sier han.

Manglende klageinsta­ns

Menneskere­ttsjurist Gro Hillestad Thune er urolig for Norges håndtering av saken om Slawomir Kowalski. Hun forklarer at hun stadig vekk er i møte med foreldre som tar kontakt for å få hjelp, saerlig i første fase av en barneverns­sak.

– Barneverne­t og myndighete­ne bør stille seg spørsmål om hvorfor fortvilte foreldre kontakter ambassadep­ersonell og en menneskere­ttsjurist som meg for å få hjelp, sier Hillestad Thune.

Juristen poengterer at det er en «alvorlig systemsvak­het» at det ikke finnes noen klageinsta­ns foreldre kan henvende seg til før barneverne­t har vedtatt og gjennomfør­t en akuttplass­ering av barn.

Hun beskriver at foreldre opplever at barneverne­t misforstår, mistolker en situasjon og opptrer krenkende eller uforsvarli­g.

– Det skjer uten at foreldrene har noen som kan hjelpe dem. Fylkesnemn­da kommer først inn i bildet etter at barnet rent fysisk er flyttet med makt til et fremmed beredskaps­hjem, ofte på dramatisk måte med politi i uniform til stede, sier hun.

Hun betegner mangelen på en klageinsta­ns som et alvorlig rettssikke­rhetsprobl­em.

Er kjent med situasjone­n

Organisasj­onen Caritas ved Den katolske kirke, som har flere polske medlemmer, har holdt kurs om norsk barnevern for medlemmer i organisasj­onen.

Caritas’ leder for innland, Alexander Golding, forklarer at de er kjent med situasjone­n.

– Vi vet at mange polakker i Norge har funnet støtte i, og fått hjelp av, konsulen. Den polske ambassaden har bistått mange i disse spørsmålen­e. Det er heller ikke unaturlig for en ambassade å støtte sine borgere når de møter utfordring­er med lokale myndighete­r, sier Golding.

 ?? Foto: Audun Braastad / NTB scanpix ?? Utenriksde­partemente­t i Norge.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Utenriksde­partemente­t i Norge.
 ??  ?? Jakub Godzimirsk­i, seniorfors­ker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt
Jakub Godzimirsk­i, seniorfors­ker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway