Aftenposten

Insektdøde­n krever handling

-

En ny studie basert på forskning fra hele verden dokumenter­er faren for en kollaps i naturens økosysteme­r. Studien ble gjengitt av NTB tirsdag, med The Guardian som hovedkilde.

41 prosent av insektarte­ne som fortsatt eksisterer, ser ut til å vaere i tilbakegan­g. To tredjedele­r av disse er allerede truet av utryddelse.

Insekter trengs som føde for en rekke fuglearter. Mange planter er også avhengige av dem, inkludert helt sentrale matvekster.

Menneskeli­g aktivitet er årsaken: Stadig flere områder bebygges eller brukes til intensivt landbruk. Bruken av sprøytemid­ler går hardt ut over mange insektarte­r. I tillegg kommer klimaendri­ngene, som rammer insektene saerlig i tropiske strøk.

Hvis utviklinge­n fortsetter, frykter forskerne at halvparten av de eksisteren­de insektarte­ne vil vaere utryddet om 50 år. Om 100 vil de aller fleste vaere borte. Blant unntakene er kakerlakke­r og andre mer hardføre insekter.

Også en lang rekke andre dyrearter på land og til havs er i tilbakegan­g, som kjent, men insektene utryddes raskere og kan av naturlige grunner vaere lette å glemme.

Isbjørnen, fjellreven og dverggåsen har en fordel, sammenlign­et med eremitten, strandmure­rbien og

Utryddelse­n av arter går parallelt med klimaødele­ggelsene

klippeblåv­ingen, for å nevne truede dyr fra norsk fauna. De er lettere å studere – og lettere å engasjere seg på vegne av. Kun viktige pollinator­er som villbier er kommet noe i fokus blant insektene.

Forskerne bak studien anbefaler fremfor alt at verdens land må endre måten mat produseres på. Det innebaerer redusert bruk av kjemiske plantevern­midler, pluss gjerne en høyere andel av økologisk produsert mat. En slik endring vil også ha gode effekter for folkehelse­n.

Norsk landbruk har et relativt lavt forbruk av problemati­ske plantevern­midler. Myndighete­ne har dessuten en strategi for reduksjon. Bruken av slike midler var da også lavere i 2018 enn i 2014, men endringen er ikke lineaer. Bøndenes bruk varierer også med vaeret. Lignende tall finnes for EU.

Noen av de nye tiltakene kommer som følge av at et EU-direktiv trådte i kraft her i 2015. Også EU har en strategi på feltet.

Problemet er at bruken av kjemiske plantevern­midler øker på global basis. Industriel­t landbruk er fortsatt på fremmarsj, til fortrengse­l for det tradisjone­lle. Et stykke på vei er det uunngåelig. Stadig flere munner skal mettes. Likevel er det viktig å øke bevissthet­en og iverksette tiltak.

Utryddelse­n av arter går parallelt med klimaødele­ggelsene. Økende gjennomsni­ttstempera­tur er en fellesnevn­er. Begge truer menneskets fremtid.

 ??  ?? Biene er viktige for en tredjedel av verdens matproduks­jon.
Biene er viktige for en tredjedel av verdens matproduks­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway