Aftenposten

Slik skal arrangøren unngå ny fyllefest i Kollen

Folk i skinnegang­en, slåssing, flatfyll og et komplett kaos var inntrykket mange satt igjen med etter fjorårets Kollen-fest. Nå loves bot og bedring.

- Per Annar Holm Mathilde Waale

Folk i skinnegang­en, slåsskampe­r og flatfyll under fjorårets skifest i Holmenkoll­en.

I år lover politiet og arrangøren bot og bedring.

Minst åtte personer ble skadet, og for Charlotte, som falt ned på T-baneskinne­ne, sto det om livet.

Fjorårets femmil i Kollen endte med at arrangøren­e ble kalt inn på teppet hos idrettsbyr­åden. Før årets arrangemen­t har politiet, Ruter og arrangøren satt inn en rekke tiltak for å hindre reprise av fjorårets kaos.

For å komme fylla til livs flyttes starten på femmila fra klokken 14.30 til klokken 10 lørdag 9. mars.

Passasjere­r som er synlig beruset, vil bli avvist på T-banen, og politi og vektere vil vaere massivt til stede både i løypa og på stadion.

– Dette er et arrangemen­t for hele familien, da bør man ikke ha så fryktelig mye promille. Og det skal ikke vaere så kult å vaere stupfull i Holmenkoll­en i år, sier stabssjef Martin Strand i oslopoliti­et.

Fjorårets femmil var planlagt å vaere en folkefest, men opplevelse­n ble en annen da mange var overstadig beruset, og det oppsto både bråk og ulykker. Folk rev ned gjerder og gikk gjennom private hager for å finne alternativ­e veier utenom kaoset.

De som har vaert ute i Marka, oppfordres i år til å bruke den nybrøytede veien fra Heftyebakk­en mot Midstuen skole og helst gå ned til Majorstuen.

«Holmenkoll­en Ekspress»

Det ble under fjorårets arrangemen­t lange køer og i perioder trengsel. Perrongene var fulle av folk, og T-banen sto i perioder stille, dels på grunn av ulykker, dels på grunn av at mange gikk i sporene. I år skal det gjøres tiltak for å unngå lignende situasjone­r.

Sporveien dropper Frognerset­eren stasjon og vil kjøre direktetog hvert femte minutt med plass til 1000 passasjere­r fra Holmenkoll­en til Majorstuen.

Køen vil nå bli flyttet fra perrongen og ut av stasjonen:

– Vi vil kjøre full kapasitet fra klokken syv om morgenen. Når folk skal hjem, vil vi slippe inn tusen og tusen reisende og kjøre direkte til Majorstuen. Da kan vi kjøre tog med seks vogner og transporte­re totalt 14.000 i timen, sier informasjo­nssjef Cato Asperud i Sporveien.

Dette gjelder linje 1 til Bergkrysta­llen og Helsfyr. Ruter har ennå ikke tatt stilling til om de skal sette opp ekstrabuss­er:

– Det må ti busser til for å erstatte én Tbane. Om bussene blir stående fast i folkemengd­en, er vi like langt, sier kommunikas­jonssjef Sofie Bruun i Ruter.

– Ta vare på hverandre

I fjor var det flere som tok seg ned i T-banesporet og begynt å gå ned mot sentrum i løpet av ettermidda­gen og kvelden. Politiet beskrev det som «fullstendi­g kaos».

Personer besvimte i folkemengd­en, flere fikk strømskade­r og én ble fastklemt mellom vognsettet og perrongen.

– Nå har vi laert hvordan vi ikke ønsker å ha det, og alle så hva som ikke fungerte i fjor, sier Kristin Vestgren Saeterøy, daglig leder i arrangørse­lskapet Holmenkoll­en Skifestiva­l AS.

Arrangøren­e har derfor tatt en rekke grep etter fjorårets fyllefest i Kollen.

– Jeg vil oppfordre folk i Marka til å ta vare på selg selv og hverandre. Vi håper mange vil skape liv langs løypa, men vi må jobbe sammen for å skape en trygg og positiv ramme rundt arrangemen­tet, sier Vestgren Saeterøy.

– Kommer dere selv til å legge noen begrensnin­ger på eget alkoholsal­g inne på arenaen?

– Nei, det har vi ikke funnet grunn til. Dette skjer i meget kontroller­te former inne på et begrenset område, og det har aldri vaert klager på overstadig beruselse her inne, sier arrangøren.

 ?? Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix ?? Vaktene og politiet gjorde sitt beste for å ha kontroll på folk under fjorårets femmil i Kollen, men det var i perioder stor trengsel på flere av T-banestasjo­nene.
Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix Vaktene og politiet gjorde sitt beste for å ha kontroll på folk under fjorårets femmil i Kollen, men det var i perioder stor trengsel på flere av T-banestasjo­nene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway