Aftenposten

Friterte hveteskyer

-

Hva om man kombinerer de beste tingene her i livet, vil det da bli enda bedre, eller rett og slett for mye?

Dette er et vanlig spørsmål å stille for den som tilbringer mesteparte­n av tiden over grytene. Hos meg dukket det opp under en runde med baking av brioche, gjaerbakst­en hvor man erstatter all vaeske med smør og egg, også kjent som verdens beste bakverk. Da hadde jeg samtidig et lite frityrpros­jekt gående. Alt fritert er som kjent godt, og stekebrett­et ble byttet ut med sydende olje. Jeg trenger vel ikke fortelle dere at resultatet var som en luftig sky av deilighet. For å øke innsatsen ytterliger­e fylte jeg dem med en søt ostekrem mens de fortsatt var glovarme. Og ja, det ble enda bedre. Tenke seg til.

Tankene mine sprang raskt over til den nest beste gjaerbakst­en jeg vet om: Munker. De havnet også i det kokende fettet, og også her kom jeg frem til det samme resultatet: More is more! Enda bedre blir det selvfølgel­ig om du dypper minner fra barndommen i dette, slik som banan, eple eller rosiner. Forskjelle­n mellom den vanlige røren basert på bakepulver er et hav av olje. Du får rett og slett et komplett bakverk.

FRITERING. Varm opp oljen i en relativt høy gryte. Oljen skal ikke stå mer enn 1/3 opp. Temperatur­en skal vaere mellom 175 °C og 185 °C. Gjør klar en frityrøse, hullsleiv og/ eller en klype, samt et bakebrett med papir hvor den stekte maten kan renne av seg.

VARIANTER. Eplefritte­rs: Skrell 4 epler og ta ut kjernen. Skjaer eplene i fingertykk­e skiver. Tørkede epler kan ligge i vann i 4–5 timer og tørkes av. Eplene vendes raskt i frityrrøre­n og hives rett i gryten. Ikke vaer redd for å få med ekstra røre! Stekes i 2–3 minutter til overflaten er gyllen.

Fritert banan: Gjenganger­en på kinesiske restaurant­er gjennom 40 år blir en lekkerbisk­en med en levende frityrrøre. Bruk hele, små bananer og stek i 3–5 minutter til overflaten er ganske mørk. Skjaer gjerne i biter og server med honning.

Rosiner og aprikoser: Legg 100 g tørkede aprikoser og 100 g rosiner i bløt i noen timer eller over natten. La dem renne av og skjaer aprikosen i små biter. Vend inn 200–300 g frityrrøre. Dypp en spiseskje i den varme oljen og ta straks en romslig skje fra blandingen og legg over i oljen. Den varme oljen på skjeen gjør at røren får pen form og ikke setter seg fast. Stek i 2–3 minutter.

 ?? foto: henrik j. henriksen ?? Friterte bananer. Mektig og populaer rett fra kinesiske restaurant­er. Oppskrifte­n på frityrrøre­n finner du på side 48.
foto: henrik j. henriksen Friterte bananer. Mektig og populaer rett fra kinesiske restaurant­er. Oppskrifte­n på frityrrøre­n finner du på side 48.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway