Aftenposten

Propaganda­appen gikk rett til topps

For medlemmer av kommunistp­artiet i Kina er det obligatori­sk å bruke appen hver dag.

- Hanne Christians­en

For de av Xi Jinpings tilhengere som måtte føle seg rustne i lederens ideologi, er det kommet et hendig nytt hjelpemidd­el.

I januar lanserte kinesiske myndighete­r appen Xuexi Qiangguo, som direkte oversatt betyr «studium av sterke land». Appen fungerer som en nyhetsplat­tform med artikler, videoklipp og dokumentar­er om den politiske filosofien til Kinas leder.

Skal man tro tallene, er det stor appetitt for den slags stoff i Kina: Appen er allerede blitt den mest nedlastede på kinesisk App Store, ifølge South China Morning Post (SCMP).

Xuexi Qiangguo har allerede tatt over for sosiale medieplatt­former som WeChat og TikTok, skriver avisen.

Skal bli en super-app

Xuexi Qiangguo-appen beskrives som en «super-app» som gir brukere tilgang til en rekke tjenester på ett og samme sted.

På den måten skal den utfordre konkurrent­er som den populaere meldingstj­enesten WeChat. Brukere kan sende hverandre Snapchat-lignende, midlertidi­ge meldinger, holde videokonfe­ranser og lenke opp kontoen sin til digitale betalingst­jenester.

Det er også varslet at en ny funksjon etter hvert skal gi brukere mulighet til å bytte inn poeng mot gaver.

Bekymret for sosiale medier

Kinesiske myndighete­r jobber hardt for å tilpasse det statlige propaganda­apparatet til sosiale medier.

Under et partimøte i januar skal Xi ha advart mot faren for opprør og dissens, dersom den økonomiske veksten avtar. Noe av det som bekymrer Beijing, er at unge kinesere skal eksponeres for budskap og innhold i sosiale medier som ikke harmonerer med myndighete­nes offisielle kommunikas­jon.

I en ny mediestrat­egi partiledel­sen la frem noen dager senere, fremheves «nye medier» og mobil som områder med høy prioritet.

Den siste tiden har myndighete­ne slått ned på flere populaere brukere av tjenester som WeChat og Weibo, Kinas svar på Whatsapp og Twitter.

Saerlig såkalt «self-media», som kineserne kaller uavhengige innholdspr­odusenter i sosiale medier, granskes av sensurmynd­ighetene for å spre uetisk, falskt eller kontrovers­ielt innhold.

I januar slettet myndighete­ne mer enn 9000 apper fra det kinesiske nettet for å luke ut det de mener er upassende innhold.

Samtidig er mange statlige ansatte, som politifolk i flere kinesiske provinser, pålagt å følge og like arbeidsgiv­ernes egne profiler.

– Rommet for ikke-offisielle mediestemm­er krymper, sier professor Alfred Wu ved Lee Kuan Yew School of Public Policy i Singapore til SCMP.

– Offisielle kanaler har tatt monopol på alt som handler om politikk og aktuelle saker, mens andre kun kan skrive om relasjoner, astrologi og andre myke temaer.

Rekruttere­r spesialist­er

Flere statlige organer skal dessuten ha drevet sosiale medie-profiler under falske dekknavn.

Én populaer bruker, som i tre år gikk under navnet Chang An Jian, skal i virkelighe­ten ha vaert drevet av et team av spesialist­er født på 1980- og 90-tallet.

Ifølge SCMP har Beijing rekruttert og trent opp unge mennesker til å lage propaganda­innhold der tonen er tilpasset et yngre og mer teknologiv­ant publikum.

Ifølge en anonym konsulent er følelser det viktigste virkemidde­let:

– Det første vi tenker på er: Når vi folks hjerter nå?

 ?? Foto: Pedro Nunes / Reuters/ NTB Scanpix ?? Beijing tilpasser propaganda­apparatet til sosiale medier for å sikre at kineserne jevnlig eksponeres for Xi Jinpings politiske filosofi.
Foto: Pedro Nunes / Reuters/ NTB Scanpix Beijing tilpasser propaganda­apparatet til sosiale medier for å sikre at kineserne jevnlig eksponeres for Xi Jinpings politiske filosofi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway