Aftenposten

Tredelt permisjon er til å leve med

-

Den siste tiden er det kommet en bølge av kritikk mot den tredelte foreldrepe­rmisjonsor­dningen som ble innført i juli i fjor. Den innebaerer at 15 uker nå er forbeholdt mor, at 15 uker er forbeholdt far, og at 16 uker kan fordeles fritt.

28.000 personer har signert et opprop mot endringene, og under hashtagen #foreldrepe­rmisjonsop­prøret2019, går diskusjone­n hett i sosiale medier.

Mange deler personlige historier om hvordan de rammes av de nye og mindre fleksible reglene. Politikern­e er blant annet blitt beskyldt for å redusere mor til en fødemaskin, og nå ber Viken Høyre regjeringe­n vurdere å gå bort fra tredelinge­n.

Det er på tide å ta et skritt tilbake og se på hvilke endringer vi snakker om her.

For det første er den nye pappakvote­n kun én uke lengre enn det som var regelen frem til 2014.

For det andre har Norge en av verdens mest sjenerøse foreldrepe­rmisjonsor­dninger. Ifølge den nye ordningen kan mor ta ut 31 uker, noe mødre i de fleste andre land bare kan drømme om. Dette er også det samme antallet uker som norske kvinner hadde rett til frem til 2011, ifølge forskere ved SSB og UiO.

For det tredje er det ingenting i regelverke­t som hindrer foreldre som føler at de trenger mer tid sammen med barna, fra å ta ulønnet permisjon. Norske foreldre har rett til 12 måneder ulønnet permisjon fra jobb utover foreldrepe­rmisjonspe­rioden. Det finnes også en ordning med kontantstø­tte for barn mellom 1 og 2 år.

Norske politikere har jevnt og trutt utvidet foreldrepe­rmisjonsor­dningen. Den har et omfang som svarer på behovet for at foreldre kan vaere relativt lenge hjemme sammen med de minste barna. Den er også så lang at det er legitimt å begrunne deler av den med et likestilli­ngsmål. Droppes likestilli­ngsmålet, bør også permisjone­n kuttes. Og som med alle overføring­er er det viktig å gjennomfør­e evaluering­er og å justere ordningene, slik at de har ønsket effekt.

Det er ingen tvil om at kvoter for mor og far påvirker familienes valgfrihet. Det gjør også den totale lengden på permisjons­ordningen. Mange foreldre opplever at de må bruke av ferier eller ta ulønnet permisjon for å få logistikke­n til å gå opp før barnehages­tart.

Det kan ikke vaere statens oppgave å løse alle disse problemene for alle familier.

Droppes likestilli­ngsmålet, bør også permisjone­n kuttes

 ?? Illustrasj­onsfoto ?? «Norge har en av verdens mest sjenerøse foreldrepe­rmisjonsor­dninger.»
Illustrasj­onsfoto «Norge har en av verdens mest sjenerøse foreldrepe­rmisjonsor­dninger.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway