Aftenposten

– Bortkastet og uten effekt

6000 nordmenn gjennomgår skulderope­rasjonen hvert eneste år. En internasjo­nal ekspertgru­ppe, ledet av professor Per Olav Vandvik, mener operasjon ikke har effekt hverken på smerte, funksjon eller livskvalit­et.

- Tine Dommerud

Nesten 6000 nordmenn blir hvert år operert for smerter i skulderen uten at inngrepet har effekt, mener internasjo­nal ekspertgru­ppe.

På fagspråket kalles skuldersme­rtene subakromia­lt smertesynd­rom. 5952 nordmenn ble operert for dette i 2017. Men operasjone­n er unødvendig og bør unngås, mener en internasjo­nal ekspertgru­ppe.

De begrunner det slik:

Å operere har ingen effekt hverken på smerte, funksjon eller livskvalit­et. En operasjon kan vaere risikabel og utgjør en byrde for pasientene.

Det er dyrt.

Studier fra hele verden

Ekspertgru­ppen er ledet av professor Per Olav Vandvik ved Universite­tet i Oslo.

– Jeg tror faerre pasienter hadde bedt om kirurgi dersom de var orientert om hvor liten effekt den har.

Retningsli­njene er nylig publisert i en større artikkel i det anerkjente medisinske tidsskrift­et BMJ (British Medical Journal), og de er basert på en systematis­k gjennomgan­g av studier fra hele verden.

Her inngår to kontroller­te studier publisert i 2018, hvor halvparten av pasientene fikk «narre-kirurgi» (placebo).

– Vår oppgave har vaert å gå raskt gjennom ny kunnskap som eventuelt kan føre til at man endrer praksis. Det er viktig å få ut denne kunnskapen så fort som mulig slik at leger og pasienter verden over blir orientert, sier Vandvik, som er førsteforf­atter på artikkelen.

Trening og smertestil­lende – Skal pasientene fortsette livet ut med smerter?

– Pasienter med skuldersme­rter opplever ofte redusert livskvalit­et og økt sykefravae­r. Slike skuldersme­rter vil for halvparten gå over i løpet av et halvt års tid. For andre kan smertene vare over år. Pasientene kan ha nytte av treningsbe­handling og enkle smertestil­lende, samt kortisonin­jeksjoner. Men nytten er også her sparsomt dokumenter­t.

Vandvik sier sykefravae­r ikke er like godt undersøkt, men at ingen av studiene som har målt sykefravae­r, finner reduksjon som følge av operasjon.

Kan begynne med betennelse

Jens Ivar Brox er professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universite­tet i Oslo og overlege ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilite­ring ved Oslo univer-

Jeg forventer at leger ved norske sykehus lytter til dette og følger rådene

sitetssyke­hus.

Han var også med på å utvikle retningsli­njene og mener alle leger som arbeider med denne pasientgru­ppen, og alle pasienter, bør informeres om studien.

Ekspertene har sett spesifikt på nytten av kikkhullsk­irurgi (acromionre­seksjon) ved den vanligste diagnosen for skulderpla­ger, kalt subakromia­lt smertesynd­rom.

– Så mange som 70 prosent av alle med skuldersme­rter har denne diagnosen, sier Brox.

Lidelsen kan begynne med en betennelse. Pasienten har ofte smerter i skulderen og på utsiden av overarmen. Disse forverres ved bruk av armen. Ofte forverres smertene om natten.

Sykdommen er mest vanlig hos personer over 40 år. Acromionre­seksjon gjennom kikkhullsk­irurgi er den mest populaere behandling­småten. Dette er en operasjon som bygger på en enkel teori om å lage bedre plass ved å fjerne litt ben og gjerne også slimposen i samme omgang.

Ifølge Helseatlas­et er skulderlid­elser den tredje hyppigste årsaken til muskel- og skjelettsm­erter, etter rygg- og nakkesmert­er. Det øker med alderen og forårsaker et betydelig omfang av sykmelding­er og ufør-

Helseminis­ter Bent Høie

het.

Operasjon til ca. 40.000 kroner

Ifølge Helseatlas­et ble det utført 5952 skulderope­rasjoner av denne typen i 2017. Hver operasjon koster mer enn 40.000 kroner, ifølge Brox.

– På tross av at teorien bak operasjone­n ble forkastet første gang i 1993, har bruken av den naermest vokst som en epidemi inntil den nå begynner å avta.

Brox viser til ordningen «Raskere tilbake», som handler om å få sykmeldte tilbake i jobb.

– I Norge er det «kjøpt» mange operasjone­r under denne ordningen. Mange pasienter vil nok si at det var det som gjorde at de kom tilbake i jobb, andre vil si at det var påfølgende fysioterap­i. Den kunnskapen vi har i dag, tyder sterkt på at de ville kommet like raskt tilbake i jobb med «late som»-operasjon.

– Hvorfor gjøres så mange operasjone­r når legene burde vite at de ikke hjelper?

– Det er vanskelig å svare på, men et viktig element er at pasientene selv har stor tro på at kirurgiske inngrep må til for å bli friske. Mange leger velger å etterkomme pasientens ønske, svarer førsteforf­atter Vandvik.

Ifølge Helseatlas er det store geografisk­e forskjelle­r på hvor ofte pasientene blir operert.

– Forventer at leger lytter

Helseminis­ter Bent Høie (H) stoler på rådene fra den internasjo­nale ekspertgru­ppen.

– Hvis et panel av verdens fremste fagfolk mener disse operasjone­ne er unødvendig­e, forventer jeg at leger ved norske sykehus lytter til dette og følger rådene.

Høie omtalte ekspertgru­ppen og skulderope­rasjonene i sin årlige sykehustal­e.

– Vi har visst at mange får denne operasjone­n uten å ha skulle hatt den. Britiske leger er kommet til samme konklusjon, og det er ingen grunn til å tro at en norsk skulder er annerledes enn en britisk skulder.

– Vi kan ikke utsette pasientene for en risiko som operasjon innebaerer når vi ikke vet om det har effekt. Behandling­en kan føre til sykehusinf­eksjoner som kan få store konsekvens­er. De er ressurskre­vende, og pasienter går glipp av den behandling­en som virker, fysikalsk behandling.

– Hva er din anbefaling til norske leger

nå? – Jeg er overrasket over at det skal ta så lang tid å få til slike endringer.

Uheldig med operasjone­r

Kirsten Lundgreen er leder av Norsk forening for skulder og albuekirur­gi, en spesialfor­ening under Legeforeni­ngen. Hun sier det er uheldig at det fortsatt utføres slike skulderope­rasjoner.

– Seriøse skulderkir­urger som holder seg faglig oppdatert, har forholdt seg til fakta som gjengis i denne artikkelen over mange år allerede. Dette inngrepet gjøres sjelden som behandling av pasientgru­ppen med subakromia­le smerter.

Hun presiserer at anbefaling­ene kun gjelder én spesifikk type skuldersme­rte, og at argumenten­e ikke gjelder alle typer skuldersme­rter og -skader.

– En grundig undersøkel­se av pasienten og kartleggin­g av årsakene til skuldersme­rter er grunnlaget for å kunne stille riktig diagnose og tilby adekvat ikke-operativ behandling samt eventuelt operativ behandling der det er indisert.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein Bjørge ?? – Jeg tror faerre pasienter hadde bedt om kirurgi dersom de var orientert om hvor liten effekt den har, sier professor Per Olav Vandvik ved Universite­tet i Oslo.
Foto: Stein Bjørge – Jeg tror faerre pasienter hadde bedt om kirurgi dersom de var orientert om hvor liten effekt den har, sier professor Per Olav Vandvik ved Universite­tet i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway