Aftenposten

Ønsker gruvedrift­en velkommen tilbake til bygda

– Vi må få noen flere ben å stå på, sier Stein-Erik Holmgren. De fleste i Kvalsund er positive til gruvedrift.

- Kvalsund, Olav Eggesvik journalist Stein J. Bjørge fotograf

Stein-Erik Holmgren har jobbet i kobbergruv­e før: Da han var sent i tenårene, på 1970-tallet da det ble hentet ut kobbermalm fra fjellet i Kvalfjord.

Nå, nesten femti år senere, står han foran restene av den gamle gruvedrift­en og ønsker den nye velkommen.

– Den gang var folketalle­t dobbelt så stort som i dag. Det var mye liv. Det var 240 elever på skolen, i dag er det 75 elever, sier Holmgren, som er laerer i bygda.

– Vi må få noen flere bein å stå på. Folk ellers i landet må forstå at vi må ha noe å leve av vi også. Sånn er det, sier han.

Får hente ut kobber fra fjellet

Etter ti år med utredninge­r ble det i forrige uke endelig klart at selskapet Nussir får tillatelse til å drive gruvedrift i Kvalsund. Det er store forekomste­r av kobber i fjellet, som skal hentes ut. Selskapet har også fått tillatelse til å deponere masser i bunnen av Repparfjor­den, langs bebyggelse­n i Kvalsund.

Det er blitt møtt med store protester fra naturverne­re. Sametinget har protestert kraftig, og mener det vil ødelegge for reindrifte­n.

Og det er ventet flere aksjoner og sivil ulydighet i den lille bygda.

– Ut ifra det jeg har lest, har jeg god tro på at det skal gå bra. Men jeg skjønner jo skepsisen. Jeg er skeptisk selv, sier Holmgren.

– Alt har sin miljøkonse­kvens. Men man kan ikke legge seg ned på ryggen av den grunn. Du må få i gang ting.

Gruvedrift vekket miljøengas­jement

Deponiet på havbunnen, 80 til 120 meter

Det er klart at det er fordeler og ulemper med all industri som starter. Men man må se det positive: Det skaper arbeidspla­sser og litt mer liv i en bygd. Kim Are Hansen

under havoverfla­ten, vil vaere ca. 5 kvadratkil­ometer stort. Randsonen er ca. 2,5 kvadratkil­ometer.

Der deponiet ligger vil mye av livet på havbunnen forsvinne. Det vil komme tilbake igjen flere år etter at driften er avsluttet, mener myndighete­ne.

Til tross for flere år med utredninge­r, er det mange som mener konsekvens­ene vil bli store. Og noen av dem bor også i Kvalsund.

15-åringen Erling-André Stålsett Haneboe har meldt seg inn i Natur og Ungdom på grunn av sjødeponie­t og gruvedrift­en.

– Dette handler ikke bare om å drive en gruve. Uansett hva slags løsninger de velger, går det utover naturen. Og naturen trenger vi, sier Haneboe.

Broren hans, Jack-Kristoffer Haneboe Svane (21), skal ta svennebrev som fisker. Han har hatt en drøm om å ta med turister ut i fjorden der han har vokst opp for å fiske, men det blir det ikke noe av nå.

Han håper man kan finne noe annet å leve av enn gruvedrift.

– Det er feil at vi skal bli et større samfunn ved å ødelegge det vi har.

Vil ha arbeidspla­sser

For de fleste Aftenposte­n treffer i Kvalsund, er det arbeidspla­sser, naering og vekst som trumfer hensynet til miljøet i fjorden. Folketalle­t ligger på litt over 1000 mennesker, hvor mange pendler til Hammerfest for å jobbe.

Kvalsunds eneste kro holder stengt lørdag kveld, fordi det ikke er nok folk som bruker den.

– Nå er det lørdag kveld, men det er stille i bygda. Som regel har vi åpent til tre om natten, men det er mange helger hvor det kun er to eller tre mennesker på puben, sier 35-åringen Kim Are Hansen.

Det er foreldrene hans som driver kroen, som også fungerer som kafé på dagtid fra mandag til lørdag. 35-åringen jobber med logistikk på Melkøya i Hammerfest, i olje- og gassbransj­en.

Ordføreren feiret med kake da Nussir, selskapet som skal drive gruven, fikk driftskons­esjon denne uken. Hansen var også en av dem som jublet.

– Det var jubel. Vi har ventet på det lenge, de har jobbet med det i ti år. Det er klart at det er fordeler og ulemper med all industri som starter. Men man må se det positive: Det skaper arbeidspla­sser og litt mer liv i en bygd.

– Min drøm er å få en levende bygd igjen

Dag Paulsen har bodd i Kvalsund i hele sitt 52 år lange liv. Fra kjøkkenvin­duet i det røde huset fra 50-tallet kan han se ut mot fjorden der det om noen år skal lagres finmalte masser og kjemikalie­r fra gruvedrift­en.

Etter et hjerteinfa­rkt for et år siden har han vaert sykmeldt fra jobben som snekker. Når han nå skal ut i jobb igjen, håper han gruvedrift­en kan gi arbeid til han også.

– Min drøm er å få en levende bygd igjen. Jeg har mange spørsmål om hva som vil skje, men føler at vi ikke har råd til å si nei.

Men han forstår dem som er kritiske til prosjektet.

– Jeg har litt blandede følelser. Selv om jeg er for, er jeg også skeptisk. Jeg håper dette går bra, sier Paulsen.

Det er behovet for arbeidspla­sser og unge tilflytter­e til bygda han er så glad i, som veier tyngst.

– Jeg vet det vil ha konsekvens­er. Jeg vet at deler av fjorden vil bli lagt død, men industri trenger vi. Vi er ganske desperate etter arbeidspla­sser, for folk flytter.

Sterkt engasjemen­t

Forfattere­n Marion Palmer ble født i Kvalsund, men bodde mange år i Trondheim. I 1997 flyttet hun tilbake igjen, og nyter roen og stillheten i bygda.

Den mener hun vil bli ødelagt av gruvedrift­en.

– Hvorfor heter det Kvalsund? Jo, fordi hvalene presser fisken inn i fjorden her. Hva vil skje når det kommer store båter for å hente ut kobber? spør hun.

Naturvern og det hun frykter blir ødeleggend­e for samisk reindrift og sjøsamiske tradisjone­r, er årsaken til det sterke engasjemen­tet mot gruvedrift.

Hun har i flere år hatt fast besøk av Natur og Ungdom på treningsle­ir, men tviler på at hun har nok sengeplass­er til alle som har varslet at de kommer for å demonstrer­e.

– Jeg vet ikke om jeg er den som vil rasle med kjettinger og sitte i lenker. Jeg ønsker ikke å bli båret bort av politiet, men det kan hende jeg er gammel nok nå til å drite i det, sier Palmer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lørdag kveld i Kvalsund er Aftenposte­n de eneste gjestene på bygdas kro, som foreldrene til Kim Are Hansen driver.
Lørdag kveld i Kvalsund er Aftenposte­n de eneste gjestene på bygdas kro, som foreldrene til Kim Are Hansen driver.
 ??  ?? Marion Palmer er sterkt mot gruvedrift­en. Hun vil vaere med å aksjonere.
Marion Palmer er sterkt mot gruvedrift­en. Hun vil vaere med å aksjonere.
 ??  ?? 15 år gamle Erling-André Stålsett Haneboe (t.v.) har meldt seg inn i Natur og ungdom på grunn av gruvekonfl­ikten. Til høyre broren Jack-Kristoffer Haneboe.
15 år gamle Erling-André Stålsett Haneboe (t.v.) har meldt seg inn i Natur og ungdom på grunn av gruvekonfl­ikten. Til høyre broren Jack-Kristoffer Haneboe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway