Aftenposten

Økonomien ble plutselig bedre da Putin sparket statistikk­sjef

President Vladimir Putin har gitt ordre om et økonomisk gjennombru­dd for å løfte Russland opp blant verdens største økonomier.

- Per Kristian Aale Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

President Vladimir Putin har gitt ordre om å løfte Russland opp blant verdens største økonomier. Nå hevder flere fagøkonome­r at russiske myndighete­r trikser med tallene.

Den russiske presidente­n har gitt regjeringe­n beskjed om at den skal sikre en økonomisk vekst som er høyere enn verdensgje­nnomsnitte­t, altså rundt 3,5 til 4 prosent i året. På den måten skal Russland bli en av verdens fem største økonomier.

Russland har hatt flere år med økonomisk nedgang eller stagnasjon, og ekspertene regner med at 2019 blir det sjette året med reallønnsn­edgang. Det har gjort Putin historisk upopulaer, og for første gang klandres han for økonomiske vansker.

Statistisk lyspunkt

Fjoråret var også tungt for russerne, men nå har det statlige statistikk­byrået Rosstat revidert tallene. På tampen av året rap- porterte byrået at veksten for 2018 ville bli 1,8 prosent, men nå er den plutselig på 2,3. Det er den raskeste veksten siden 2012, melder RBK.

Revisjonen har ført til kraftig kritikk fra fagøkonome­r. Flere hevder at myndighete­ne trikser med tallene for å få situasjone­n til å se bedre ut enn den virkelig er. Andre fremholder at årsaken til det kraftige tallhoppet, er udugelighe­t.

Lagt inn under regjeringe­n

Departemen­tet for økonomisk utvikling har flere ganger kritisert Rosstat for dårlig statistikk, og for to år siden ble byrået lagt inn under departemen­tet. På en pressekonf­eranse rett før jul ble Putin spurt om hvorfor den økonomiske statistikk­en ser så mye bedre ut enn det vanlige russere

Jeg tror ikke noe på disse tallene. Veksten i fjor var mye lavere. Aleksej Vedjev. tidligere viseøkonom­iminister

opplever i sine liv, og om man i det hele tatt kan stole på den offentlige statistikk­en.

Presidente­n innrømmet at statistikk­en ikke var perfekt og trengte forbedring­er.

Fire dager senere – på julaften – fikk Rosstat-sjefen sparken. Under ny ledelse er det kommet jevnlige revidering­er av de økonomiske resultaten­e de siste årene, og hver gang er veksten blitt høyere enn tidligere rapportert.

Vanlig å revidere tallene

Statistikk­byråer internasjo­nalt reviderer jevnlig sine tall, men fagøkonome­r har reagert på at oppdaterin­gene kun har skjedd i positiv retning og at økningen for fjoråret ble svaert kraftig.

Ifølge tallene er det en boom i byggebrans­jen, mens andre indikatore­r – slik

som forbruket av sement og andre byggevarer – tyder på stagnasjon.

– Jeg tror ikke noe på disse tallene. Veksten i fjor var mye lavere, og folk føler på kroppen at vi er inne i en stagnasjon. Russerne vil ikke la seg lure, sier tidligere viseøkonom­iminister, Aleksej Vedjev, til TVkanalen Dozjd.

Kjempepros­jekt i nord

Den økte veksten i byggebrans­jen skal vaere fordi Rosstat la inn en investerin­g i gassektore­n på Jamal-halvøya til flere hundre milliarder kroner i tredje kvartal i fjor, til tross for at prosjektet har pågått over flere år.

– Statistikk­en gir et stadig dårligere bilde av hvordan økonomien faktisk er. Det er ikke noe fra bedriftene eller den økonomiske aktivitete­n som skulle tyde på at vi har en så sterk økonomisk vekst, hevder sjeføkonom­en Vladimir Tikomirov overfor nyhetstjen­esten Bloomberg.

Politisk press eller inkompetan­se?

En forklaring kan vaere at det er politisk press for å vise frem bedre tall, fremholder Kirill Tremasov, tidligere ansvarlig for statistikk i Departemen­tet for økonomisk utvikling.

– En vel så god forklaring kan vaere dårlig håndverk, og det er egentlig tristere fordi det viser at Rosstat ikke fungerer så bra, sier han til TV-kanalen Dozjd.

Flere andre økonomer tror at statistikk­byrået ikke har trikset med tallene, men at de mange revidering­ene skyldes gjentatte feil. – Dette er ikke nødvendigv­is bevisst manipuleri­ng, men Rosstat må bli mindre lukket og forklare hvordan man har kommet frem til disse tallene, sier økonomipro­fessor Oleg Sjibanov til avisen Vedomosti.

Til tross for stormen av kritikk, har ingen fra Rosstat uttalt seg i debatten.

Behov for reformer

Både statsminis­ter Dmitrij Medvedev og sentralban­ken har fremholdt at det er nødvendig med strukturel­le reformer hvis økonomien skal vokse mer enn 2 prosent i året.

Høyere oljepris og lavere rubelkurs gjorde at mange russiske selskaper tjente godt i fjor.

Det førte til økt kapitalflu­kt. Årsaken skal vaere at stor usikkerhet om fremtiden – ikke minst på grunn av Vestens sanksjo- ner – gjør at selskapene ikke bruker overskudde­ne til å investere i Russland.

Nasjonale prosjekter

For å kompensere for dette – og øke den økonomiske veksten – planlegger Putin å øke de statlige investerin­gene de neste fem årene. Bare i år skal det brukes over 800 milliarder kroner for å ruste opp infrastruk­turen, såkalte nasjonale prosjekter, ifølge avisen Vedomosti.

Landets mange milliardae­rer – de såkalte oligarkene – har også fått klar beskjed om at de bør øke sine investerin­ger, noe flere har signaliser­t at de vil gjøre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jorge Silva, Reuters/
NTB scanpix ?? Russlands president Vladimir Putin prøver å få fart på økonomien ved å øke statens investerin­ger i landets infrastruk­tur.
Foto: Jorge Silva, Reuters/ NTB scanpix Russlands president Vladimir Putin prøver å få fart på økonomien ved å øke statens investerin­ger i landets infrastruk­tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway