Aftenposten

Isaksens frustrasjo­ner

-

Iet Facebook-innlegg før helgen kom naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) med et spissformu­lert hjertesukk over motstanden mot ulike typer naeringsvi­rksomhet. «Noen må faktisk bygge dette landet!», utbrøt naeringsmi­nisteren etter å ha lagt frem en liste over det han omtaler som angrep på ulike naeringer. Gruvedrift, oljenaerin­g, vindkraft, oppdrett – listen over naeringer som møter kritikk for måten de drives på, er lang. At både naeringene selv, som opplever at de bidrar med viktig verdiskapn­ing, og naeringsmi­nisteren synes summen av kritikk blir stor iblant, er forståelig.

Likevel, norsk naeringsut­vikling kan ikke foregå uten denne kritikken og disse debattene. Grunnfjell­et i norsk naeringsli­v er fundert på utnyttelse av naturressu­rser. Baksiden av virksomhet­en har vaert – og er – til dels store naturinngr­ep. Konflikten mellom naeringsut­vikling og klima- og miljøvern er en konstant i et land som Norge. Kampen mot oppdemming og rørlegging av vann, motstand mot kraftmaste­r, kampen mot CO2utslipp og protester mot gruvedepon­ier er kjente temaer i norsk naeringshi­storie.

Det vil ikke bli mindre av denne konflikten. Vi vil snarere se mer av det. Den nye dimensjone­n er at klimaforpl­iktelser kolliderer med ønsket om å verne naturen.

Vindmøller er et godt eksempel. Vind er fornybar energi og er ønsket i hele verden. Norge har gode forutsetni­nger for å utvikle vindkraft. I disse dager jobber Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) med å ferdigstil­le et forslag til nasjonal rammeplan for utvikling av vindkraftn­aeringen. 43 områder i hele landet vurderes med utgangspun­kt i blant annet friluftsli­v- og naturvernd­imensjonen. Engasjemen­tet er stort rundt i landet, og det er helt forståelig. Vindkrafte­n innebaerer naturinngr­ep som ligner lite annet vi har sett. Anleggsvei­er, oppstillin­gsplass pr. vindmølle og antall enheter i hver vindpark endrer store naturområd­er, sannsynlig­vis permanent.

Dette blir en svaert ødeleggend­e konflikt hvis myndighete­nes syn ligner Isaksens utbrudd. Debatten kortslutte­r hvis de som ønsker naeringsut­vikling på bekostning av naturen, ikke forholder seg til substansen i kritikken. Aktivister og alle andre som er engasjert på vegne av miljøet, har bidratt til at mye av det naturressu­rsbaserte naeringsli­vet i Norge er blitt stadig mer klima- og miljøvennl­ig.

Nettopp fordi konflikten aldri vil forsvinne, er det ekstremt viktig at ansvarlige politikere jobber med å finne en balanse mellom utvikling og inngrep i naturen.

Isaksen avsluttet et intervju om saken i DN med å forsvare et emosjonelt utbrudd, men også ved å love å komme tilbake til kalkulator­en i dag. Det må han gjerne gjøre, men mange av disse vurderinge­ne utmerker seg med at de ikke er så enkle å regne seg frem til.

De krever kloke ledere med evne og vilje til å lytte og veie hensyn mot hverandre.

Nettopp fordi denne konflikten aldri vil forsvinne, er det ekstremt viktig at ansvarlige politikere jobber med å finne en balanse mellom naeringsut­vikling og inngrep i naturen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway