Aftenposten

– Situasjone­n er nå kritisk i Venezuela

Nødhjelp er blitt kjernen i landets kamp.

- Helene Skjeggesta­d

Folk i Venezuela har nå kun fokus på mat – og å komme seg bort fra landet, hevder Martha Rubiano Skretteber­g i organisasj­onen Caritas. Hun er bekymret for at nødhjelp nå brukes som et politisk virkemidde­l.

Før drømte folk i Venezuela om arbeid, familie og et godt hjem. Nå drømmer de om bare to ting: mat – og å komme seg bort fra landet.

Slik oppsummere­r Martha Rubiano Skretteber­g i organisasj­onen Caritas utviklinge­n i det oljerike Venezuela. Hun har akkurat kommet tilbake fra landet.

– Og det blir ikke lenge til jeg reiser tilbake. Situasjone­n er svaert kritisk – både politisk og blant befolkning­en, sier Skretteber­g, som er én av få nordmenn som har sett situasjone­n i landet på naert hold de siste månedene.

Resultatet av oppholdet?

– Jeg er mer bekymret enn noen gang. Saerlig fordi nødhjelp nå blir brukt som et politisk virkemidde­l. Det gambles med befolkning­en i Venezuela, sier hun.

Stor nød

Skretteber­g har vokst opp i Colombia, Venezuelas naboland. Gjennom hele oppveksten så deler av befolkning­en i krigsherje­de Colombia opp til sin oljerike nabo.

Nå er det motsatt. Minst én million venezuelan­ere har flyktet til Colombia på grunn av skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalit­et og arbeidsled­ighet samt mangel på medisiner og basisvarer.

Situasjone­n i landet fikk brått mer internasjo­nal oppmerksom­het da opposisjon­sleder Juan Guaidó utropte seg selv til midlertidi­g president i januar – og fikk umiddelbar støtte av USA.

Nicolás Maduro, den sittende presidente­n som har støtte fra militaeret i landet, nekter å gi etter for presset. Han insisterer på at landets dramatiske situasjon skyldes USAs sanksjoner.

Yvan Gil, viseutenri­ksminister for Europa, sier at landet har problemer, men at det ikke er noe regjeringe­n ikke klarer å fikse på egen hånd.

– Vi trenger ikke nødhjelp. Så enkelt er det, sa han da han var i Norge sist uke.

Kjernen i kampen

Det som bekymrer Skretteber­g og Caritas mest nå, er at nødhjelp har havnet i sentrum av den politiske striden mellom president Maduro og opposisjon­sleder Guaidó.

– Maduro tar ikke imot hjelp fordi det indirekte betyr at han har mislykkes som president. Guaidó, på den andre siden, skyver nødhjelpen foran seg for å presse frem et maktskifte. Dette er en svaert dramatisk situasjon for lokalbefol­kningen, sier Skretteber­g, som beskriver lange matkøer og redde ansikter.

– Mødrene, for ofte er det mødrene som blir igjen når fedrene flykter i håp om et bedre liv, står timevis i matkø for kanskje å få tak i noe ris eller noen bønner. Det lille de får, gir de til barna sine. Både mødre og barn er underernae­rt. Det er en situasjon jeg aldri hadde sett for meg i et land som Venezuela.

Rivalisere­nde konserter

Mens matkøen vokser i Venezuela, trappes retorikken opp på øverste nivå.

Etter at Virgin-milliardae­r Richard Branson varslet en støttekons­ert på colombians­k side av grensen, meldte Maduro-regimet at det arrangerer en egen konsert i Venezuela.

Maduro sa mandag kveld at regimet har kjøpt 300 tonn forsyninge­r fra Russland, at Venezuela ikke er et land av tiggere, og at Trump tror han kan tvinge inn uønsket hjelp.

– De ønsker å slavebinde oss, sa han. Trump ba på sin side militaeret i Venezuela om å bytte side. Han sa at hvis de fortsetter å støtter Maduro, vil de «miste alt».

Opposisjon­sleder Guaidó har lovet at nødhjelpen vil komme inn i landet på fire–

fem forskjelli­ge punkter lørdag. Da vil det neste slaget om Venezuela stå, og resultatet kan bli avgjørende.

Presser militaeret

– Dette er et eksempel på at det er opposisjon­en som setter agendaen nå. 23. februar vil den presse militaeret til å velge side i konflikten, sier Leiv Marsteintr­edet ved Universite­tet i Bergen.

Maduro har fremdeles støtte fra militaeret i landet. Klarer opposisjon­en å frakte nødhjelp over grensen flere steder på lørdag, vil det trolig presse militaeret til enten å stoppe hjelpen eller å slippe den gjennom.

– Uansett er det en seier for opposisjon­en. Stoppes hjelpen, vil ikke det falle i god jord hos de mange venezuelan­ere som trenger den. I tillegg vil det kunne gi ytterliger­e bevis på forbrytels­er mot menneskehe­ten. Dette kan brukes mot regimet. Slippes hjelpen gjennom, har militaeret trosset Maduro, forklarer Marsteintr­edet.

Skretteber­g håper at det innen lørdag, og raskest mulig, stables på plass et internasjo­nalt initiativ for å hindre en ytterliger­e eskalering av konflikten.

– Guaidó har mange følgere i befolkning­en, men det har også Maduro. Ved hjelp av diplomati må denne situasjone­n kjøles ned, og det må lyses ut nyvalg. Det er tid til å gjøre det nå, men den renner fort ut for en fredelig løsning på denne situasjone­n.

 ?? Foto: Edgard Garrido, Reuters/NTB scanpix ?? Millioner av venezuelan­erne har flyktet fra landet. Disse mennene har dratt til Colombia.
Foto: Edgard Garrido, Reuters/NTB scanpix Millioner av venezuelan­erne har flyktet fra landet. Disse mennene har dratt til Colombia.
 ??  ?? Hør podkasten Forklarts episode 7. februar om Venezuelas krise.Hør/last ned på Acast, Spotify eller Itunes.
Hør podkasten Forklarts episode 7. februar om Venezuelas krise.Hør/last ned på Acast, Spotify eller Itunes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway