Aftenposten

Snublet over kinesisk databrøler

Over 2,6 millioner mennesker i muslimprov­ins skal ifølge en nederlands­k hacker til enhver tid vaere overvåket av kinesiske myndighete­r.

- Inger Lise Hammerstrø­m Helene Skjeggesta­d

En nederlands­k sikkerhets­ekspert kom i forrige uke over en database med detaljert oversikt over hvor 2,6 millioner kinesere hadde forflyttet seg de siste 24 timene.

Victor Gevers kom forrige uke over en database ulikt noe annet han hadde sett: En detaljert oversikt over hvor 2,6 millioner kinesere hadde forflyttet seg de siste 24 timer.

Gevers er en nederlands­k sikkerhets­ekspert som lever av å fortelle selskaper om deres sikkerhets­hull.

I databasen fantes alle bevegelser fra kafeer, butikker, arbeidspla­ss og moskeer – alt ble kartlagt av byens overvåking­skameraer, for deretter å bli prosessert og systematis­ert ved hjelp av ansiktsgje­nkjenning.

Resultatet er en enorm database med 6,7 millioner koordinate­r, ID-nummer, fødselsnum­mer og arbeidsgiv­er.

Gevers trodde knapt sine egne øyne. Vanligvis rapportere­r hackeren i det stille om sikkerhets­brister til aktuelle selskaper, men denne gangen var det annerledes. Han ble gjort oppmerksom på at dette var nok et kinesisk forsøk på å kontroller­e Xinjiang-provinsens muslimske minoritets­gruppe, uigurer.

Rundt 1 millioner uigurer sitter ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er i såkalte internerin­gsleirer i Xinjiang.

Kinas standpunkt er at ekstremist­er blant Xinjiangs uigurer som ønsker løsrivelse fra Kina, driver organisert terrorisme mot sentralreg­jeringen.

– Dette gjorde meg svaert sint, sa Gevers, som publiserte funnene på sin Twitterkon­to.

– Regn med å bli gjenkjent Mens man i Europa har en svaert restriktiv linje for innsamling og bruk av personinfo­rmasjon, er det få restriksjo­ner i Kina – så lenge det er i tråd med kinesiske myndighete­rs ønske.

– Tabloid sagt kan man si at i Kina ønsker de å oppnå 1984-samfunnet, mens vi i Norge prøver å unngå det, sier Torgeir Waterhouse, med referanse til George Orwells litteraere klassiker 1984 om et totaloverv­åket samfunn.

Waterhouse er direktør i IKT Norge og følger den teknologis­ke utviklinge­n tett.

– Ansiktsgje­nkjenning er kommet så langt at man må regne med å bli gjenkjent på gaten. Det er saerlig utviklinge­n i teknologie­n bak kameraet, altså kunstig intelligen­s, som har utviklet seg, forklarer han, og utdyper:

– Og det er Asia – og saerlig Kina – som leder an i bruken av denne teknologie­n. Det er mye bruk av ansiktsgje­nkjenning hos oss også, men her er bruken mer begrenset og spisset.

Ansiktsgje­nkjenning på toaletter

En rapport fra menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Freedom House viste en økning i kontroll av religiøse grupper i Kina. Spesielt i Xinjang-regionen har myndighete­ne fokusert på overvåking og internerin­gsleirer. Men ingen slipper unna overvåking i Kina.

Ifølge The Atlantic er dette noen eksempler på overvåking i Kina:

Ansiktsgje­nkjenning brukes til alt fra å finne kriminelle til å gjenkjenne hvem som tar for mye toalettpap­ir i offentlige toaletter eller går på rødt lys.

På enkelte arbeidspla­sser må ansatte bruke hjelmer som registrere­r hjernebølg­er som viser sinne, depresjon, angst og utbrenthet.

Det sosiale kredittsys­temet registrere­r innbyggern­es oppførsel i offentligh­eten. Oppfører man seg bra får man poeng og fordeler som gode lånevilkår i banken. Oppfører man seg dårlig risikerer man å ikke få lån.

Plikter å følge reglene

De siste ukene har det vaert en større debatt i Norge rundt det kinesiske teleselska­pets Huaweis rolle i Norge.

Firmaet bak den avslørte databasen eies av Beijing-baserte NetPosa. Et firma som har vaert interesser­t i å kjøpe seg opp i amerikansk­e selskaper.

– Vi har generelt en for liten bevissthet rundt etablering­en av teknologis­elskaper over landegrens­ene. Det viser debatten rundt Huawei i Norge, sier Waterhouse.

Han påpeker at selskap som etablerer seg i Norge, plikter de å følge det norske regelverke­t.

– Så blir det opp til myndighete­ne, i tillegg til selskapene selv, å sørge for at reglene følges, sier Waterhouse.

 ?? Foto: Ben Blanchard, Reuters/NTB Scanpix ?? Moskeer i Xinjang-provinsen har overvåking­skameraer.
Foto: Ben Blanchard, Reuters/NTB Scanpix Moskeer i Xinjang-provinsen har overvåking­skameraer.
 ??  ?? Sense Time er et kinesisk firma innen kunstig intelligen­s. Bildet viser hvordan et slikt overvåking­ssystem kan fungere.
Sense Time er et kinesisk firma innen kunstig intelligen­s. Bildet viser hvordan et slikt overvåking­ssystem kan fungere.
 ??  ?? Kameraer utenfor Id Kah-moskeen i Xinjang. Ifølge ekspert fantes informasjo­n om bevegelser i kafeer, butikker og moskeer.
Kameraer utenfor Id Kah-moskeen i Xinjang. Ifølge ekspert fantes informasjo­n om bevegelser i kafeer, butikker og moskeer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway