Aftenposten

44 oppgir seksuelle overgrep i Forsvaret i fjor

Hvis Forsvaret skal klare å få bukt med overgrep og seksuell trakasseri­ng, er vi avhengig av at flere anmelder det de opplever, sier både forsvarssj­efen og soldatenes landstilli­tsvalgte.

- Sveinung Berg Bentzrød

Nå ber forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen de fornaermed­e om å anmelde forholdene.

Igår offentligg­jorde VG og NRK resultater fra Forsvarets nye undersøkel­se om mobbing og seksuell trakasseri­ng. Rapporten fra undersøkel­sen skulle legges frem torsdag, men ble lagt ut kort tid etter at den fikk stor oppmerksom­het i mediene.

Over 8800 militaert ansatte og verneplikt­ige har svart anonymt i Forsvarets hittil største undersøkel­se om mobbing og seksuell trakasseri­ng. Rundt halvparten har svart. Kvinner står bak 24 prosent av besvarelse­ne.

I undersøkel­sen svarer 24 kvinner og 20 menn at de det siste året har utført seksuelle handlinger mot sin vilje, mens de har tjenestegj­ort i Forsvaret. Som forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen påpeker, faller dette inn under samme straffebes­temmelse som voldtekt.

Generelt svarer 0,4 prosent at «noen har hatt sex/samleie med» en uten samtykke. For kvinner generelt gjelder dette 1,1 prosent. For kvinner under 20 år gjelder det 2,7 prosent.

– Bruun-Hanssen, vil du oppfordre flere til å politianme­lde disse sakene?

– Ja. Hvis det ikke meldes videre, er det vanskelig for oss som organisasj­on å ta tak i dette, sier han til Aftenposte­n.

Bruun-Hanssen garanterer at varslinger internt, der hans eget kontor er mottager, ikke skal få følge for videre karriere i Forsvaret. Han er oppmerksom på at mange frykter dette.

– Felles rom hindrer overgrep Oppfordrin­gen om å anmelde kommer også fra Lise Veronica Huynh, som er landstilli­tsvalgt for norske soldater.

Hverken Huynh eller Bruun-Hanssen tror imidlertid at det økte omfanget av fellesrom mellom kvinner og menn har bidratt til en uønsket utvikling.

– Vi er enige om at det er tvert imot, sier Huynh til Aftenposte­n.

– I hvilke situasjone­r oppstår de uønskede hendelsene?

– Det vi får mange tilbakemel­dinger om, fra verneplikt­ige, er at det veldig ofte skjer utenfor tjeneste. I helgene, gjerne når alkohol er involvert, sier Huynh.

Usikker på betydninge­n av flere kvinner – Har det påvirket utviklinge­n at flere kvinner er kommet inn i Forsvaret?

– Det er fullt mulig. Det er noe vi må undersøke. Men de groveste tilfellene er jevnt fordelt mellom kvinner og menn, sier forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.

– Når det gjelder menn, er det menntil menn-situasjone­r eller menn som utsettes for overgrep av kvinner, det handler om?

– Det vet vi ikke, men jeg tror vi skal holde alle muligheter åpne her, sier han.

– Kan ligge på landsgjenn­omsnitt Aftenposte­n har forsøkt å finne frem til tall som viser et landsgjenn­omsnitt for hvor mange som opplever å ha sex mot sin vilje.

I november 2018 la Statistisk sentralbyr­å frem en undersøkel­se som viste at én av ti utsettes for vold, trusler eller seksuell trakasseri­ng på jobb. Kvinner rammes oftere enn menn, men både menn og kvinner i helse- og sosialsekt­oren er mer utsatt enn andre.

Anne Odenmarck er daglig leder for Kriseog incestsent­eret i Follo. På landsbasis sies det at det er 150.000 kvinner som er utsatt for vold i naere relasjoner. Krisesentr­ene har kontakt med 4000 av dem. Heller ikke her har man tall over hvor mange som totalt, og i året, har hatt sex mot sin vilje. Men som leder følger Odenmack tematikken, og hun er en del av et utstrakt forebyggin­gsarbeid.

– Når Forsvarets undersøkel­se viser at én av hundre kvinner opplever dette, så tenker jeg at dette fort kan vaere et landsgjenn­omsnitt. Men det er neppe like ille i alle bransjer, sier Odenmarck.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix ?? Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen (t.h.) sier han er dypt forbannet over det som skjer av seksuell trakasseri­ng i Forsvaret. Her med sjefen for Sjøforsvar­et, Nils Andreas Stensønes.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen (t.h.) sier han er dypt forbannet over det som skjer av seksuell trakasseri­ng i Forsvaret. Her med sjefen for Sjøforsvar­et, Nils Andreas Stensønes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway