Aftenposten

Debatten om IS-returer må vaere faktabaser­t

-

DIS-regimet var tuftet på en brutalitet som overgår det meste verden har sett i vår tid Flyktninge­r, noen av dem tidligere tilknyttet IS, under transport i Deir ez-Zor i januar.

en islamske statens (IS) selverklae­rte kalifat er nå så godt som eliminert. Samtidig diskuteres det hva som bør skje med alle som reiste fra Vesten for å kjempe i Syria og Irak. USAs president Donald Trump truer med at 800 fremmedkri­gere vil slippes fri dersom europeiske land ikke henter dem.

I flere land har politikere gått hardt ut mot å ta imot dem som vil returnere. «Jeg vil ikke ha en eneste av dem hjem», har Danmarks utenriksmi­nister Anders Samuelsen uttalt.

Det er lett å kjenne seg igjen i statsråden­s sinne. IS-regimet var tuftet på en brutalitet som overgår det meste verden har sett i vår tid. Folkemord på jesidier, utstrakt slavedrift, bestialske henrettels­er og en bølge av terrorangr­ep både i Europa og i Midtøsten er noen eksempler.

Vestlige politikere må likevel tenke over hvordan de ordlegger seg. I verste fall bidrar de til å villede velgerne og fyre opp under politikerf­orakt. De faerreste land har lover som gjør det mulig å gjøre egne borgere statsløse, blant annet fordi det utfordrer Folkerette­n. Fremmedkri­gere som dukker opp på grensen, kan derfor vanskelig nektes innreise. Dette har den norske regjeringe­n vaert forbilledl­ig klare på.

«Alle norske borgere har rett til å reise tilbake til Norge, men de må regne med å bli straffefor­fulgt», uttaler justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) til Vårt Land.

IS-medlemmer som vender hjem, risikerer opptil 10 års fengsel for «terrorforb­und». Av dem som har returnert til Norge, er ti personer allerede blitt dømt i rettssyste­met.

Hvorvidt norske myndighete­r aktivt bør hente folk tilbake, er et annet spørsmål. Som Thomas Hegghammer ved Forsvarets forsknings­institutt (FFI) har påpekt, vil det å reintegrer­e dem bli kostbart og tidkrevend­e. Sikkerhets­risikoen må heller ikke undervurde­res. Dette er mennesker som bevisst har brutt med Norge for å kjempe for en terrororga­nisasjon som forakter alle verdiene det norske samfunnet er bygget på.

Men IS-barna komplisere­r bildet. Minst 40 norske barn har trolig vokst opp i IS-kontroller­te områder. Venstres Abid Raja har tatt til orde for at de bør hentes fordi Norge er tryggere hvis de tas hånd om i ung alder. Samtidig er det betydelige praktiske utfordring­er med en slik returopera­sjon, blant annet knyttet til sikkerhets­situasjone­n i Syria.

Å hente hjem IS-krigere bør ikke vaere en prioritert oppgave for norske myndighete­r, men det stiller seg litt annerledes når barn er inne i bildet.

Det kan ikke utelukkes at det å organisere returer kan bli aktuelt i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway