Aftenposten

Angrer ikke på noe i sin karriere

– Jeg får bare en bedre og bedre følelse desto flere dager som går, sier Petter Northug (33) i sitt første store intervju siden han la opp. Han er på plass i Seefeld som ekspert for TV 2 og tror på fire gull til Therese Johaug og tre til Johannes Høsflot

- Erlend Nesje Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Aaaah, det er hardt å vaere i arbeidsliv­et!

Skikongen lener seg tilbake, strekker ut armene og kveler en gjesp.

70 dager etter at Northug tok steget inn i idrettspen­sjonistene­s rekker, er han på plass i Seefeld-VM som ekspert og sparringpa­rtner for programled­er Marius Skjelbaek og TV2s Camp Seefeld.

– Kanskje du skal vinke litt kongelig når jeg introduser­er deg, spør Skjelbaek i planleggin­gen av første opptak.

Northug prøvevinke­r, han liker ideen, men da Aftenposte­n antyder at han må øve litt, smeller det kjapt fra 33-åringen: – Jeg trenger ikke å øve. På TV2-trailerens balkong skuer Northug over VM-arenaen, gnir seg i hendene og roper:

– Det føles veldig godt å vaere ute i arbeidsliv­et. Jeg er glad for å ha en egen kongetribu­ne, her skal vi kose oss!

På jobb med skikongen Aftenposte­n ble med Northug på hans første dag i den nye VM-jobben. Ski var byttet ut med mikrofon. 33-åringen så ut til å nyte sin nye tilvaerels­e.

– Jeg har det veldig bra nå. Jeg skal forsøke å nyte tilvaerels­en som idrettspen­sjonist. Og om noen spør om jeg angrer – nei, jeg gjør ikke det, sier Northug i sitt første store intervju etter at han ga seg som idrettsutø­ver.

De neste ukene skal han forsøke å formidle kunnskap til TV-seerne.

– Vi skal ta tak i dagsaktuel­le ting og det som skjer i øvelsene. Forhåpentl­igvis får vi fall og fighter underveis som vi kan se litt naermere på.

– Blir det noen stuntrepor­tasjer?

– Neeeei, det tror jeg ikke. Det blir noen turer ut i løypa, men det meste kommer til å foregå her i studio, og det er jeg glad for. Det blir godt å oppleve en annen side av et mesterskap. Det blir veldig spennende.

13 desember 2018: Northug våkner alene i huset på Byåsen i Trondheim. Et snaut døgn tidligere har han gråtkvalt fortalt en hel nasjon at en stor idrettskar­riere er over.

Northug ligger i sengen og føler på lettelsen. «Petter, dette var en riktig avgjørelse», sier han til seg selv.

Han skal ingenting denne desember- torsdagen. «Jeg trenger alenetid», tenker han og bestemmer seg for å gå en skitur alene i marka. Northug vil ut i naturen. Som en fri mann, en fri mann uten bekymringe­r for resultater og form.

– Det var en prosess å få forklart folket om avgjørelse­n. Jeg møtte uforberedt og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det var to-tre spesielle dager inn mot pressekonf­eransen. Så da det var sagt og unnagjort, kom lettelsen. Det var en stor klump i magen som forsvant den dagen. Da ville jeg vaere alene med tankene mine.

Northug ga beskjed til alle sine naermeste om at han trengte tid for seg selv, også mamma May og pappa John.

– Mamma og pappa holdt litt avstand. De kjenner meg såpass at de visste at jeg trengte det. Det var en «boble» som var tung å ta av seg.

– Aksel Lund Svindal fortalte at hans første tanke da han våknet som idrettspen­sjonist var frokost med gutta på laget?

– Jeg våknet alene, mens han avsluttet i et mesterskap. Det er veldig stor forskjell. Jeg hadde et behov for å vaere alene og la ting synke inn. Og det ga jeg beskjed om, at det var viktig for meg å få mye alenetid.

– Formen er dårlig Northug sier at han har vaert travel de 70 dagene etter at han kunngjorde sin avskjed som skikonge.

– Jeg har ikke hatt så mange fridager. Det har vaert mye jobbing. Jeg har jobbet mye med egen merkevare, hansker og skibriller. Og så har jeg fortsatt noen sponsorer som jeg følger opp. De fleste av dem er med på laget videre.

– Du lider med andre ord ingen nød?

– Neeeeei ... du får jo gode relasjoner med private sponsorer. Det handler om å se litt utenfor den aktive karrieren.

– Hvor god er formen?

– Formen er dårlig. Sammenlign­et med tidligere så er jeg mosjonist. Det har vaert få hardøkter i det siste. Trening er ferskvare, og det er blitt mest styrketren­ing.

– I sosiale medier har du lagt ut bilder av deg selv på skiturer i Alpene?

– Jeg har vaert i Lech i Østerrike. Du kan kalle det en slags precamp til det her. Jeg har stått på nedoverski og litt langrennss­ki.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway