Aftenposten

Kaczynski bruker regjerings­makten til forsøk på å diskredite­re Walesa

For 30 år siden vant Solidarite­t kampen mot diktaturet i Polen. Regjeringe­n markerer ved å redusere statsstøtt­en til Solidarite­tsmuseet i Gdansk.

- Ingrid Brekke journalist

Jeg ville snakket med djevelen selv dersom det kunne føre til noe godt for Polen, sa leder for Solidarite­t, Lech Walesa, før rundebords­samtalene startet i februar 1989. Så gjorde han nesten det, snakket med djevelen selv, i form av representa­nter for det kommunisti­ske diktaturet. Kunne regimet avvikles uten vold?

De 50 representa­ntene for Solidarite­t og regjeringe­n satt sammen i ukevis – og ja, bordet var faktisk rundt – og de ble enige. Neste skritt var et nesten fritt valg, og så gikk det slag i slag, nasjonalt og internasjo­nalt: I løpet av 1989 falt Berlinmure­n, og tiden for Moskva-styrt kommunisme i Europa var definitivt over.

For liberalt

Regjeringe­n i Polen startet 30-årsjubilee­t for begivenhet­en med det motsatte av feiring. De reduserte statsstøtt­en til Solidarite­ts-senteret i Gdansk med 40 prosent. Begrunnels­en for å redusere pengestøtt­en var at senteret er for politisk, underforst­ått: for liberalt.

Kulturmini­ster Piotr Glinski sa deretter at senteret kunne få tilbake deler av støtten igjen dersom man ansatte en regjerings­vennlig visedirekt­ør, skriver avisen NZZ. Men en rask innsamling­saksjon i sosiale medier hadde allerede skaffet senteret millionene det trengte, og styret kunne lett avslå.

Personlige erkefiende­r

Dette er bare en flik av striden om hva arven etter Solidarite­t er. Millioner arbeidere, intellektu­elle og geistlige jobbet sammen for å få en slutt på diktaturet. Da seieren var inne, ble uenigheten om veien videre synlig. Fortsatt kjemper de som en gang var sammen i Solidarite­t, for sine tolkninger av hva som var kjerneverd­iene i folkebeveg­elsen.

Selve erkefiende­ne er Lech Walesa og Jaroslaw Kaczynski, den mektige lederen for regjerings­partiet PiS.

Walesa har kontor i Solidarite­t-senteret i Gdansk. For ham, for senteret og for det største opposisjon­spartiet Borgerplat­tformen (PO) er arven etter folkebeveg­elsen liberal, inkluderen­de og europeisk.

Kaczynski satt også ved det runde bord for Solidarite­t, men for ham represente­rer bevegelsen verdier som antikommun­isme, patriotism­e og den katolske tro. Det som er igjen av fagforenin­gen Solidarite­t, støtter Kaczynski.

Bygger statuer

Kaczynski og PiS bruker regjerings­makten til forsøk på å diskredite­re Walesa og hans støttespil­lere. I stedet er det Lech Kaczynski som fremheves som den store helten i kampen mot kommunisme­n. Han var Walesas laeremeste­r, hevder Kaczynski.

Nå bygger partileder­en statuer av sin døde tvillingbr­or og forsøker å konstruere en nasjonal myte der den virkelige frigjøring­en fra kommunisme­n egentlig først skjedde ved hjelp av Lech Kaczynski og PiS, og der ulykken i Smolensk var en form for angrep PO er medskyldig­e i.

«Den polsk-polske krig»

I Polen har jeg noen ganger opplevd at unge mennesker setter PiS og PO i samme bås og avfeier dem med at de er av samme slaget. Når man vet at PO er et sentrumhøy­re-liberalt parti, prinsippfa­st tilhenger av europeiske verdier, mens PiS er et nasjonalko­nservativt parti som trekker Polen i mer autoritaer retning, virker dette umiddelbar­t som en pussig holdning.

Men kampen mellom disse to partiene er så hard og hatefull at den kalles den «polsk-polske-krig». Mange velgere er lei av at gamle personlige konflikter og kampen om fortiden i år etter år preger dagsaktuel­l politikk.

Det er en forklaring på hvorfor nye bevegelser raskt oppnår så mange stemmer, slik Kukiz-15 gjorde i 2015. Da stemte ni prosent på den tidligere punkrocker­en Pawel Kukiz’ ferske ytre-høyre-parti.

Stor støtte til nytt liberalt parti

For tre uker siden så en bevegelse med naermest motsatt politisk innhold dagens lys, Robert Biedrons liberale, venstreori­enterte Wiosna, Vår. Biedron er en profilert og karismatis­k politiker, åpent homofil og svaert EU-vennlig – og for ung til å ha vaert aktiv i Solidarite­t. De første meningsmål­ingene ga partiet hans mellom 10 og 14 prosent.

Til våren er det Europa-valg og til høsten parlaments­valg. Det ligger an til beinharde valgkamper der ingenting er gitt.

Midt i alle nåtidens utfordring­er håper jeg likevel at polakkene får feiret et av landets store bidrag til historien: Solidarite­ts rolle i å få kastet det europeiske jernteppet på historiens søppelhaug.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway