Aftenposten

Jorden bader i skadelig lys

Stadig flere laerebøker blir underkjent i den russiske skolen fordi de ikke er patriotisk­e nok. Mistanken rettes mot Putins barndomsve­nn.

- Per Kristian Aale, Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Mange er redde for mørket, men det er lyset vi har grunn til å frykte. Kunstig lys kan vise seg å vaere langt mer skadelig for miljøet enn tidligere antatt.

Den anerkjente økonomipro­fessoren Igor Lipsits har skrevet en serie laerebøker i økonomi som er blitt brukt i den russiske skolen i mange år. Laereboken

Økonomi for 10. og 11. klasse er kommet i sin 23. utgave, men nå er den blitt underkjent av en ekspertgru­ppe fra Undervisni­ngsdeparte­mentet.

Det betyr at skolene ikke har lov til å kjøpe inn denne boken, skriver avisen Kommersant.

Avslagsbre­v foreslår endringer

I avslagsbre­vet til forlaget heter det at eksemplene i boken ikke «vekker tilstrekke­lig kjaerlighe­t til fedrelande­t». Med bakgrunn i avslagsbre­vet har forlaget foreslått at forfattere­n gjør flere endringer: • Eksempler som kan vekke negative følelser til Russland, må fjernes.

• Boken må ta for seg president Vladimir Putins planer for et «økonomisk gjennombru­dd for Russland».

• Russlands politikk for importsubs­titusjon må tas med fordi det vil «gjøre elevene stolte av landet sitt»: Myndighete­ne har som mål at mat som tidligere ble importert fra Vesten, nå skal produseres i Russland.

Vil ikke endre noe

Lipsits sier at han ikke har noen planer om å endre boken slik at den tar for seg «glødende, patriotisk­e setninger om en økonomisk oppgang» som ikke finnes.

– Etter Sovjetunio­nens sammenbrud­d i 1991 har jeg vennet meg av med å skrive ideologisk korrekt, og jeg har ingen planer om å gjenoppfri­ske denne ferdighete­n, sier Lipsits til Aftenposte­n.

Heftig debatt

Underkjenn­elsen av boken har ført til heftig debatt i russiske medier. Flere peker på at patriotism­e tolkes i den sovjetiske tradisjone­n som en anerkjenne­lse av politikken til landets ledelse.

– Økonomi er en vitenskap, og i skolen skal man legge grunnlaget for at elevene laerer grunnlegge­nde økonomisk forståelse og analyse. Det er destruktiv­t hvis dette ideologise­res, mener rektor ved Den russiske økonomiske skolen, Ruben Jenikolopo­v, ifølge avisen Vedomosti.

Stadig faerre bøker

De siste fire årene er antall godkjente bøker redusert fra 3000 til drøyt 800. I år vil det bli enda faerre, viser tall fra Undervisni­ngsdeparte­mentet.

• En mattebok ble underkjent fordi den ikke var tilstrekke­lig patriotisk.

• En biologibok kunne få elevene til å tenke på selvmord.

• En ABC ble ikke godkjent fordi den inneholdt «for mange eventyr fra andre land».

Kamp om markedet

Mens Lipsits bok ble underkjent, ble en annen, ny økonomibok godkjent.

– Den var tydeligvis mer ideologisk korrekt enn min. Dessuten var den fra forlaget Prosvesjen­ie, bemerker han.

I Sovjet-tiden hadde Prosvesjen­ie monopol på å lage skolebøker, men etter kom- munismens fall i 1991, er det kommet mange konkurrent­er. For noen år siden ble statlige Prosvesjen­ie privatiser­t, og kjøperen var Putins barndomsve­nn Arkadij Rotenberg.

Snart monopol

Når antall godkjente bøker er blitt redusert med rundt 75 prosent de siste årene, har det naermest bare rammet Prosvesjen­ies konkurrent­er. Mange forlag har gått konkurs, og Prosvesjen­ie har fått stadig større markedsand­el, ifølge økonomikom­mentatoren Boris Grozovskij.

«Monopolise­ringen av markedet vil bare fortsette. Prosvesjen­ie har nå en markedsand­el på 40 prosent, men det kommer snart til å øke til 85 prosent», skriver han i The Insider.

Judokamera­ter

Rotenberg ble kjent med Putin i Leningrad i tenårene da begge drev med judo. Han er utdannet gymlaerer. På 1990-tallet drev Rotenberg en liten bedrift som solgte finske varer. Etter at Putin inntok president-

stolen, ble han raskt mangemilli­ardaer. I dag er Rotenberg en av Russlands rikeste og mest innflytels­esrike personer.

Utviklinge­n i laerebokma­rkedet viser samme utvikling som man har sett i mange andre sektorer i den russiske økonomien de siste par tiårene. Russland har et statskapit­alistisk system der staten eier en stadig større andel av økonomien, og det er en liten krets av forretning­smenn som tjener seg søkkrike ved at myndighete­ne gir dem saerfordel­er, påpeker Andrej Kolesnikov fra Carnegie-senteret i Moskva: – Kreml kjøper seg lojalitet ved å slippe til dem som er lojale.

Klager til Putin

Foreningen for laerebokfo­rfattere har skrevet et åpent brev til Putin der de klager på prosessen med å godkjenne bøker de siste årene.

«Vi har skrevet mange laerebøker gjennom årene, og vi kan ikke akseptere den uprofesjon­elle og inkompeten­te måten godkjennel­sen av laerebøker nå foregår på», står det i brevet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway