Aftenposten

Vil ha sluttdato for norsk olje- og gassproduk­sjon

Tyskland har satt en dato for når de skal slutte med kull. – Norge bør sette et tilsvarend­e mål for norsk petroleums­produksjon, mener tidligere oljeminist­er Åslaug Haga (Sp).

- Solveig Ruud

Tidligere olje- og energimini­ster Åslaug Haga er redd satsingen på fornybar energi vil utebli uten en sluttdato for oljenaerin­gen. Men eksperter tror gass kan bli utkonkurre­rt lenge før det går tomt på norsk sokkel.

Ingen nåvaerende eller tidligere olje- og energimini­ster har tatt til orde for å fase ut norsk petroleums­virksomhet. Men nå gjør Åslaug Haga nettopp det.

Lørdag er hun invitert til å holde et klimafored­rag på Litteratur­huset i Oslo. Der kommer hun til å tale sittende regjering, men også eget parti, midt imot.

Hun mener norske politikere bør sette en sluttdato for oljenaerin­gen. Uten at land som Norge går foran og viser vei, tror hun ikke verden vil klare å få stor nok satsing på fornybar energi.

– Hva slags tidshoriso­nt ser du for deg?

– Jeg mener ikke vi skal gjøre det over natten. Det ville vaere uansvarlig. Men jeg mener Norge må sette seg et mål om utfasing og signaliser­e til verden at fremtiden er fornybar.

Parallell utfasing og omstilling

Haga viser til at den nyeste rapporten fra FNs klimapanel (IPPC). Den sier at:

Fornybare energikild­er i 2050 må stå for 70–85 prosent av elproduksj­onen hvis verden skal klare å holde seg innen 1,5-gradersmål­et.

Klimagassu­tslippene må ned med 45 prosent innen 2030 dersom man skal nå Parisavtal­ens mål.

Til sammenlign­ing viser hun til at regjeringe­n anslår en reduksjon av norske utslipp på 13 prosent innen samme år hvis ikke nye virkemidle­r settes inn.

– Tallene illustrere­r dramatikke­n og behovet for en massiv satsing på fornybar energi. Jeg tror ikke den kommer, hvis vi ikke er villige til å legge en plan for utfasing av olje og gass. Jeg bor i Tyskland og kan ikke unngå å registrere at landet har fastsatt en dato for utfasing av kull. De har satt den langt frem i tid, senest i 2038, og i 2035 hvis alt går bra, sier hun.

Tyskerne har lagt opp til en skrittvis utfasing kombinert med en kraftig satsing på fornybar energi, og staten bidrar med omstilling­smilliarde­r. Hun mener det samme bør skje i Norge – og globalt.

Haga mener oljefondet kan brukes mer strategisk for å få til en global satsing på fornybar energi.

– Jeg mener ikke man skal ha noen lett omgang med midler fra Pensjonsfo­nd utland, men mener det vil vaere både i norsk og ikke minst i global interesse at man ruster opp norske energisels­kaper til å bidra mer ute.

Sår tvil om politikere forstår alvoret

Ifølge Haga er Norge ett av bare syv land i Europa som ikke har klart å redusere mengden av egne klimaskade­lige utslipp siden 1990.

– Dette er litt flaut for Norge, som liker å smykke seg med tittelen klimanasjo­n, sier hun.

Haga legger til at det er bra at Norge kjøper klimakvote­r for likevel å kunne innfri internasjo­nale forpliktel­ser.

– Men spørsmålet er om man burde forvente mer av Norge. Det landet som er blitt steinrikt på energikild­er som bidrar til at vi kveler kloden, har et etisk ansvar for å gjøre mer, mener hun, og tror det også er i norsk egenintere­sse:

– Det bidrar også til omstilling og industriut­vikling på sikt.

Ut mot oljelobbye­n

Haga synes det er trist at Norge ikke bidrar mer når det gjelder fornybar teknologiu­tvikling og sier det skyldes at «her skal det pumpes olje og gass».

Hun forteller at hun som statsråd ga uttrykk for at klima og energi måtte sees i sammenheng, men at hun da skal ha møtt kraftig motbør fra «oljelobbye­n».

– Ingen skulle få pirke i oljenaerin­gens omdømme eller i dens privilegie­r, sier eksstatsrå­den, som omtaler naeringen som «en hellig ku.»

– Den skal tas på med silkehansk­er, sier hun også.

Haga uttrykker skuffelse over at Equinor-sjefen nylig har uttalt at selskapet vil «pumpe mer olje enn noen gang».

– Det er galt fra et klimapersp­ektiv, for et langsiktig industriel­t perspektiv og fordi det sender feil signaler til verden, mener den tidligere Sp-statsråden.

Etterlyser sitt eget parti

Det er i første rekke MDG, SV og Rødt som

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway