Aftenposten

USA kan forbli verdens overlegne supermakt

Feilsteg på hjemmebane er kanskje en like stor trussel mot USAs hegemoni som Kina.

- Øystein Kløvstad Langberg Kommentato­r

La Kina sove, for når hun våkner, vil hele verden skjelve, skal Napoleon ha uttalt.

Sitatet brukes ofte i artikler om Kinas ferd mot supermakts­status. Landet har lenge vaert verdens mest folkerike. Snart kan også Kinas bruttonasj­onalproduk­t (BNP), den samlede verdien av alle varer og tjenester som produseres, vaere størst i verden.

Den kinesiske økonomien er allerede størst om man tar hensyn til at varer er billigere å produsere der.

USA bruker fortsatt mest penger på forsvar, men Kinas budsjett øker raskt.

Målt i aktivt militaert personell ligger kineserne langt foran, med 2,18 millioner soldater. USA har 1,28 millioner, viser tall fra databasen Global Fire Power.

Ikke lenger overlegen?

Mange er derfor av oppfatning­en at USAs tid som klodens dominerend­e supermakt er over. «En ny aera av stormaktsr­ivaliserin­g utfolder seg», slo rapporten til den årlige sikkerhets­konferanse­n i München fast.

Men kan det tenkes at situasjone­n leses helt feil? Forsker Michael Beckley ved Tufts University mener det. I boken Unrivaled argumenter­er han for at USA vil forbli verdens eneste reelle supermakt «i mange tiår, og trolig ut hele dette århundret». USA er langt mektigere enn de fleste tror, ifølge Beckley, og viktige trender går i landets retning.

Han peker på at det er for lettvint å sette likhetsteg­n mellom størrelsen på et lands økonomi, forsvarsbu­dsjett eller militaere styrker, og landets makt globalt. Kina og India har stor befolkning. Dermed skal det ikke så mye til før deres totale verdiskapi­ng også blir størst i verden. Samtidig har slike land store kostnader knyttet til å dekke borgernes grunnlegge­nde behov for mat, utdanning og helsestell, og til å sørge for grunnlegge­nde sikkerhet gjennom politi og forsvar.

Flest soldater, men tapte

Det som betyr noe ifølge Beckley, er et lands «nettoressu­rser», altså det som landet sitter igjen med etter at slike kostnader er trukket fra.

Han bruker historiske eksempler for å underbygge argumentet. Gjennom store deler av 1800-tallet hadde Kina verdens største økonomi og militaere styrker. Landets BNP og forsvarsbu­dsjett «var mer enn det dobbelte av Storbritan­nias, og Kinas haer på 800.000 personer fikk den 7000 mann store britiske styrken til å se liten ut», skriver Beckley.

Til tross for dette gikk Kina på store militaere nederlag i Opiumskrig­ene, som ble starten på en epoke kalt «hundre års ydmykelse». Selv om økonomien totalt sett var stor, levde befolkning­en naer (og tidvis under) et eksistensm­inimum. Samtidig var det å forsøke å holde Kina stabilt, og andre fiender unna, svaert krevende. Det var lite ressurser å bruke på annet.

Omringet av venner og fisk

Nå har Kina opplevd 40 år med høy vekst, men levestanda­rden er fortsatt lav sammenlign­et med USA. Kina sliter med intern uro og må i tillegg bruke betydelige ressurser på grensefors­var. Beckley anslår at rundt 35 prosent av forsvarsbu­dsjettet og rundt én million soldater går med til slike formål.

Kontrasten til USA er stor. Landet har hav i øst og vest, og vennligsin­nede Canada i nord og Mexico i sør. Alle andre stormakter har til sammenlign­ing mektige rivaler tett innpå seg. USA har også store naturressu­rser, en høy levestanda­rd og en relativt gunstig demografi. Kinas arbeidssto­kk faller raskt, mens USAs er ventet å øke i mange tiår fremover.

Militaert er USA overlegne. Ingen andre land er i naerheten i antall baser, antall allierte eller i mengde militaert materiell. Dette bidrar til at USA på relativt kort varsel kan gripe inn militaert over hele verden. Selv i sin egen region vil Kina møte sterkere motstand fra USA og dets allierte enn mange tror, mener forfattere­n.

USA sliter (også)

Det at USA fortsatt er mektigere enn Kina, utelukker imidlertid ikke at det er rivaliseri­ng mellom de to, noe Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsst­udier påpeker. I boken The Return of Bipolarity in World

Politics argumenter­er han for at verden, akkurat som under den kalde krigen, igjen preges av konkurrans­e mellom to supermakte­r. Denne gangen er det Kina og USA.

Beckley kommer med viktige korrektive­r til debatten om fremtidens verdensord­en, men han tenderer mot å overspille Kinas utfordring­er og underspill­e USAs problemer.

Det er åpenbart at Kina allerede utfordrer vestlige selskaper og land på en rekke områder. Samtidig har USA et politisk system i dyp krise, fallende levealder og raskt økende økonomiske forskjelle­r. Under Donald Trump, men også under Barack Obama, har landet vist seg fra en mer innadvendt side. Gamle allianser nedpriorit­eres.

Slik det ser ut nå, står USA i fare for å spenne ben på seg selv. Kanskje er det en like stor trussel mot landets hegemoni som Kina.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker ??
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway