Aftenposten

Maktmenn som Trump blir rasende når noen gjør narr av dem

Maktmenn som Donald Trump blir rasende når noen gjør narr av dem. Det viser hvor nødvendig satiren er.

- Kommentar Frank Rossavik

Et favorittsi­tat jeg ikke klarer å plassere, lyder slik: «Som alle nådeløse menn var han meget ømskinnet.»

De fleste har nok opplevd hvor sant det er i møtet med en sjef, en i familien eller en myndighets­person. Prøv å gjøre narr av en som selv føler seg fri til å si hva han (eller hun) vil om andre, og se hva som skjer. For mange er det ofte tryggest å la vaere, men det viser hvor viktige satirikern­e er. Takket vaere dem blir i alle fall noen av de største makthavere tråkket på sin ømme tå.

USAs president liker ikke skuespille­r Alec Baldwins parodier av ham i programmet «Saturday Night Live» (SNL) på NBC. Nylig kom Trump med en av sine kjente Twitter-tirader mot Baldwins versjon av talen der han erklaerte «nasjonal krise» for å få bygd muren mot Mexico.

Det meste av tweeten bekrefter bare bildet av Trump som en forfengeli­g mann uten humor. På ett punkt ble den farlig: «Hvordan slipper TV-selskapene unna disse drittpakke­ne mot republikan­erne, uten gjengjelde­lse?»

Vel vitende om at enkelte i Trumps fanskare er villige til å bruke vold på presidente­ns vegne, frykter Baldwin nå for sin fysiske sikkerhet.

Erdogans sarte sjel

Utfallet fra presidente­n er dessuten bare siste ledd i hans angrep på frie medier generelt. Her er det amerikansk­e systemet heldigvis ganske robust, for ytringsfri­heten er vernet i en klar grunnlovsb­estemmelse, og mediehusen­e er sterke.

I andre land er det verre. Russlands president Vladimir Putin er også en av disse makthavern­e som ikke tåler å bli gjort narr av. Det finnes mange eksempler på at Putin og hans apparat har stanset, eller prøvd å stanse, maktkritis­k satire.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er et enda grovere eksempel. Tusenvis av tyrkere er kommet i klammeri med landets politi og rettsvesen fordi de – angivelig – gjorde narr av presidente­n, mange er fengslet. Selv i utlandet vil Erdogan ha kontroll. I 2016 forlangte han en tysk satiriker fengslet for et innslag på tysk TV.

Macron ble sur

Endel makthavere viser heldigvis at det finnes andre måter å reagere på. Det de- mokratiske partis leder i Senatet, Chuck Schumer, ble også nylig parodiert på SNL. Han kommentert­e på Twitter at parodien var god, «bortsett fra at jeg bruker sammenlegg­bar telefon».

Ikke dermed sagt at kun autoritaer­e nasjonalis­ter som Trump, Putin og Erdogan henfaller til stakkarsli­g misbruk av makt straks de føler seg truffet av en vits eller en parodi.

Et eksempel er Frankrikes selverklae­rt liberale president, Emmanuel Macron. Episoden er ikke helt sammenlign­bar, for den dreide seg ikke om satire i vanlig forstand. Da Macron beveget seg ut blant vanlige folk forleden, tiltalte en gutt ham «Manu», en vanlig kortform av Emmanuel. – Du skal kalle meg «herr president», svarte Macron surt.

Hvorfor gjøre seg så liten?

Tenåringen hadde først sunget litt av den sosialisti­ske sangen «Internasjo­nalen», trolig for å gjøre narr av Macrons arbeidsmar­kedsreform­er. Det likte presidente­n heller ikke: «Hvis du skal starte revolusjon, får du først skaffe deg utdannelse og inntekt. Deretter kan du belaere andre.»

Man kan jo lure på hvorfor makthavere gjør seg så små. De imponerer vel ikke sine største fans engang, når de holder på slik.

Det er sikkert flere forklaring­er, men psykiatere snakker gjerne om narsissist­isk raseri: «et sterkt (og ofte ukontrolle­rt) raseri som kan bryte frem når en person føler hans selvbilde og selvoppfat­ning trues eller skades», for å sitere Store norske leksikons nettutgave.

Maktmennes­ker har ofte en grad av narsissism­e, altså sykelig selvnytels­e, men denne har to ansikter: den grandiose og den fragile (sårbare).

Grandios og fragil samtidig

Noen psykologer og psykiatere mener folk med personligh­etstrekket narsissism­e kan ligge hvor som helst langs aksen fra grandios til sårbar, andre mener at begge finnes i en ekte narsissist: Han gir stadig uttrykk for hvordan han nyter sin styrke, sine evner og sin suksess, men blir sterkt fornaermet straks noen trekker hans storhet i tvil.

Det finnes også forskning, gjengitt på Forskning.no, som viser at de mest sårbare narsissist­ene føler seg tryggest når de uttrykker seg i sosiale medier. Her er det vanskelig ikke å tenke på en viss president som liker Twitter, men ikke pressekonf­eranser.

Lite ved dette er saerlig beroligend­e. Lyspunktet er at det viser vitsens og satirens slagkraft. Den typen kritikk når frem selv til den tilsynelat­ende mest suverene hersker, mens den vanlige kritikken lettere preller av.

Det finnes forskning som viser at de mest sårbare narsissist­ene føler seg tryggest når de uttrykker seg i sosiale medier

 ??  ??
 ?? Foto: Will Heath/NBC/NTB scanpix ?? Alec Baldwin (her i 2017) har som spesialite­t å parodiere Donald Trump. Sistnevnte liker det ikke.
Foto: Will Heath/NBC/NTB scanpix Alec Baldwin (her i 2017) har som spesialite­t å parodiere Donald Trump. Sistnevnte liker det ikke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway