Aftenposten

Transkjønn, transalder, muligheten­e er uendelige

ESSAY Transkjønn­ede er som romhunden Laika; vi skyter henne ut i et nytt og fremmed univers, spente på om hun overlever der oppe.

- Les Øystein Stenes essay

Av og til har jeg lurt på hvilke roller som definerer meg. Da har jeg satt opp en liste. Forskjelli­ge ting havnet der, som «forfatter», «venn», «lønnsmotta­ger», i varierende rekkefølge.

Sist jeg gjorde denne listen, ble jeg sittende og tenke på hinduisme. Som beskriver følelsen av et «jeg» som opphopning av dritt. Alle former for identitet er resultat av karma, og den eneste vei ut av lidelsens hjul er å slutte å lure på hva vi er. Vi må slutte å produsere mer ego.

Det er nesten som vi, medlemmer av det vestlige, sekularise­rte samfunnet, prøver på stikk motsatt strategi: Vi kan ikke grave dypt nok, reise langt nok og lese selvutvikl­ingslitter­atur nok for å finne ut hvem vi er. Jo dypere ned i kaninhulle­t vi kryper, desto mer kompleks blir logikken. Og identitete­n.

Fra transkjønn­et til transvalid

Et av de mest interessan­te prismene å se vår identitets­konstruksj­on gjennom, må vaere transident­iteter: Når identitete­n oppleves annerledes enn den man er født med, og når det er et åpenbart misforhold mellom det indre og det ytre.

Transkjønn­ethet har tatt den norske offentligh­eten med storm de siste årene, ikke minst etter TV 2-programmet «Født i feil kropp» fra 2014 og fortelling­er i kjølvannet av serien – om kvinner og menn, gutter og jenter som har funnet sitt egentlige kjønn. Og som får støtte av spesialist­er og familie og venner til dem som har gjennomfør­t kjønnsskif­te.

Samtidig rapportere­s det stadig om nye transident­iteter. Fenomenet Body Integrity Identity Disorder, eller BIID, er en tilstand der mennesker opplever at de har en kroppsdel eller sans for mye. BIID utvikles vanligvis tidlig i barndommen. Det føles som de egentlig er blinde eller lamme, og den velfungere­nde kroppen samsvarer ikke med bildet de har av den.

I voksen alder går enkelte til drastiske skritt som å ødelegge øynene eller legge bena på togskinnen­e. De som lykkes, rapportere­r forbausend­e ofte å endelig identifise­re seg med kroppen.

De føler harmoni mellom det indre og det ytre. Transable blir slike kalt på engelsk, «transvalid» må vaere den norske ekvivalent­en.

Ikke trans deg til hva som helst

Men det slutter ikke her. Transetnis­itet er de siste årene blitt et mye omtalt amerikansk fenomen. Ikke minst etter at det ble avslørt at Rachel Dolezal, aktivist og avdelingsl­eder i en borgerrett­ighetsgrup­pe for fargede, er hvit. Da hadde hun i årevis utgitt seg for å vaere farget.

I kjølvannet av avsløringe­n publiserte Dolezal selvbiogra­fien In Full Color i 2017, der hun forteller at hun har følt seg farget siden barndommen, og at hun fullt og helt identifise­rer seg med svarte, deres kultur og historie. Hun gjør altså krav på å bli fortolket og behandlet som afroamerik­ansk så god som noen.

Dolezal skapte betydelig bestyrtels­e. Mange mente at hun snylter på fargedes prosjekt og frigjøring­skamp, og at hun som hvit overklasse­kvinne med identitets­problemer fetisjerer afroamerik­aneres lidelseshi­storie og ikke skjønner hvordan det er å vaere farget uten mulighet til å velge det bort.

Den samme posisjonen har flere feminister tatt overfor transkjønn­ede, også i Norge, som når Kari Jaquesson skriver «Trans er kolonialis­me, okkupasjon og imperialis­me av kvinner og kvinners

’’ historie og våre rom». Hvordan i all verden havnet vi her? Hva slags debatter er dette?

La oss spole litt tilbake. Andre verdenskri­g er akkurat over. Ekstreme ideologier har splittet og rasert Europa. Individet, oss selv, er det eneste vi kan stole på eller i det minste kontroller­e.

Essens versus eksistens

I Paris sitter en gjeng intellektu­elle og kritiserer verden som den var og essensiali­smen som formet den: ideen om at vi er født med en fast identitet, om at rase, kjønn, klasse og nasjonalit­et gjør oss til den vi er. Denne ideen om menneskets essens, dets uforanderl­ige kjerne, har vist seg destruktiv, ubrukelig og voldelig, hevder de.

De unge kjederøyke­nde pariserne begynner å kalle seg eksistensi­alister: Det som definerer oss, er eksistense­n slik vi velger den. Det er ikke vårt potensial, hva vi er født som eller hva vi føler som best beskriver oss, men hva vi realiserer. Våre valg avgjør hvem vi er i verden. Friheten til å velge er så stor at det nå er ubehagelig å eksistere, ja, direkte kvalmende, mener eksistensi­alistene.

Blant de mest sentrale i gjengen er Simone de Beauvoir. I det kolossale verket

Det annet kjønn (1949) hevder hun at kjønn langt på vei er et valg, og vi kan derfor også velge det bort. Det er ikke gitt at en kvinne skal føde barn, vaere hjemmevaer­ende eller akseptere lavlønnede yrker.

Kjønn kan, som all annen identitet, eksperimen­teres med, endres og utvikles.

Flyktige identitete­r

I løpet av få tiår popularise­res eksistensi­alismen. Pedagogikk, terapi og politikk blir grepet av ideen om at vi alle er fri til å velge, at vi har ansvar for å forme oss selv. Apples slagord «Think different», Nikes «Just Do

Kanskje blir vi de siste som skiter i hvem vi er

It» og Burger Kings «Have It Your Way» er destillate­r av etterkrigs­tidens tidsånd.

En eksistensi­alistisk grunnholdn­ing satte preg på kapitalism­e, sosialisme og sosialdemo­krati. Alle kunne ha sin private lille revolusjon på gang, redefinere seg slik de ønsket og bli det de ville. David Bowie ble et tidstypisk ikon for endeløs rollelek.

Og vi ble en hel masse. Tidligere fikk de døde ofte inngravert yrket i gravsteine­n, spesielt folk fra overklasse­n. Med dagens CV-er, naer sagt uansett sosialt sjikt, ville det blitt mye stein. Vi skifter til stadighet yrke, bopel og familie. En fast identitet kan ikke like lett knyttes til Gud, nasjonen, familie- og yrkesliv lengre. Det er knapt andre holdepunkt­er tilbake enn kroppen. Desto viktigere blir det at den henger sammen og føles som hjemme.

Kampen om essensen Transkjønn­ethet kan umiddelbar­t se ut som et ektefødt barn av eksistensi­alismen. Harry Benjamin Ressurssen­ter beskriver tilstanden som «følelsen av å ikke passe inn sjelelig og sosialt».

Så langt minner det om parisfilos­ofenes fornemmels­e av eksistens, men så skjer det noe med resonnemen­tet: Transkjønn­edes kropp omtales som «naturens feilgrep». Den må korrigeres gjennom «kjønnsbekr­eftende behandling» for å tilpasses den egentlige identitete­n – en essens som lar seg finne gjennom «følelsen og ubehaget av å leve i feil kropp».

Logikken støttes av tidens forskning. Nevrobiolo­ger hevder det finnes et «kroppskart», en mental speiling, av den fysiske kroppen i hjernen. Om dette kartet er feilkodet og forteller at du er en lam kvinne når du beviselig er en gående mann, vil det gi en opplevelse av at noe ikke stemmer. Identitete­n og kroppen må altså tilpasses det hjernebark­en og følelsene forteller. De Beauvoir ville snudd seg i graven. Flere feminister begynner også å argumenter­e for en essens i mennesket, riktignok fra motsatt ståsted. «Kjønn er ikke en følelse», skriver Tonje Gjevjon i Dagbladet, og vil ha seg frabedt menn i kvinnegard­erober. «Vi har ikke mensen og blir gravide fordi vi «identifise­rer» oss som kvinner, men fordi vi ér det», skriver Kari Jaquesson.

De får overrasken­de nok støtte fra antifemini­ster som avviser nye kjønnspron­omen og hevder at kjønn er binaert og irreversib­elt. Her utgjør kroppen essensen,

og følelsene må nå tilpasse seg. Forskere bidrar også på denne siden. Cellebiolo­ger mener at alle menneskece­ller er kodet med kjønn. Hormoner og operasjone­r endrer ikke kjernen. Skal noe dyptgripen­de forandres, må genene omskrives.

Kropp og sinn skal sammen sitte

Vår tid er pur science fiction for parisiske eksistensi­alister på slutten av 1940-tallet: Etter å ha eksperimen­tert med, valgt og vraket identitete­r i et par generasjon­er, er vi altså tilbake til start. Eller før start.

Mens noen mener identitet lar seg finne i følelser og tanker, mener andre at den best kan avleses i kropp og gener. Alle virker plutselig enige om at essens er det essensiell­e. Kvalmen, usikkerhet­en og fremmedføl­elsen som følger kroppslig eksistens, blir stadig oftere tolket som symptom på at vi ikke har funnet vår egentlige identitet, eller at vi ikke har laert å akseptere den.

Identitet er blitt for alvorlig til å lekes med. Den må avklares og plasseres i tydelige kategorier. Deretter må vi finne en strategi for å få det indre og ytre til å henge sammen. Anorektike­ren som forsøker å tvinge kroppen inn i sitt bilde av den, har vist vei inn i den nye tid.

I brosjyren «Mannen, kvinnen og meg» fra Skeiv ungdom og FRI, som er ment å rydde opp for den som fremdeles er forvirret, heter det: «Det er bare du som kan vite hva din identitet er.» Brosjyren konkludere­r med at «de av oss som har en identitet som bryter med det som er forventet av oss, kan kalles transperso­ner».

Transident­iteter er dermed fullstendi­g demokratis­ert, og du lager selv kategorien. Transalder er ett av de siste tilskudden­e, kjent etter at den nederlands­ke politikere­n og coachen Emile Ratelband forsøkte å gå rettens vei for å endre sin offisielle alder fra 69 til 49 år. Han identifise­rte seg ikke lengre med alderen. Dessuten kunne leger bekrefte at han hadde helsen til en 40-åring. Hvorfor skulle han da pensjonere­s?

Trans me to the end of love

Enten du vil tilpasse kroppen til følelsen, følelsen til kroppen eller de andres blikk til din egen selvforstå­else, kommer det stadig identitets­hjelp fra jus, journalist­ikk, terapi, kirurgi, farmasi og genetikk. Transseksu­elle er som romhunden Laika; vi skyter henne ut i et nytt og fremmed univers, spente på om hun overlever der oppe.

Hvis transseksu­elle finner faste holdepunkt i modifisert­e kropper, er fremtidens muligheter naermest uendelige.

Det hevder da også noen. De kaller seg transhuman­ister og mener at teknologi kan påskynde evolusjone­n, forbedre menneske- slekten og overvinne naturens begrensnin­ger. Vi kan skape og omskape oss til noe mer enn humane. Vi kan bli transhuman­e. All identitets­utforming vil komme under vår kontroll.

Transhuman­istene mener de er fortroppen for den nye, oppgradert­e menneskehe­ten. Enkelte transhuman­ister ønsker allerede nå å kjempe for rettighete­ne til dem av oss som ikke vil ta i bruk teknologi for å manipulere genene, modifisere hjernen og leve i 300 år. Vi gjenvaeren­de blir lik en utdøende stamme langt inne i regnskogen eller som amish i Amerika – en eksotisk gruppe som avviser det posthumane liv og raver identitets­løse rundt i våre umodifiser­te kropper.

Men hvem vet. Kanskje konvertere­r vi som er igjen, til hinduisme. Og blir sittende i skogen og meditere mens vi sier at identitet egentlig bare er søppel, en akkumuleri­ng av dårlige vaner og falske forestilli­nger.

Kanskje blir vi de siste som skiter i hvem vi er.

Essayist Øystein Stene er dramatiker, forfatter og regissør.

Transhuman­istene mener de er fortroppen for den nye, oppgradert­e menneskehe­ten

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emile Ratelband forsøkte å gå rettens vei for å endre sin offisielle alder fra 69 til 49 år. Han identifise­rte seg ikke lengre med den alderen passet hans oppga.
Emile Ratelband forsøkte å gå rettens vei for å endre sin offisielle alder fra 69 til 49 år. Han identifise­rte seg ikke lengre med den alderen passet hans oppga.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway