Aftenposten

Brexit fyrer opp debatt om en irsk gjenforeni­ng

Her ble det satt opp fredsmurer for å skjerme boligene mot brannbombe­r.

- Ingeborg Moe Morten Uglum (foto)

KONFLIKT. Storbritan­nias utmeldelse av EU har igjen skapt frykt for at det kan bli ordinaer grense mellom Irland og NordIrland. For mange nordirer fremstår Irland som et bedre alternativ enn kaoset i britisk politikk.

Protestant­ene kan snart vaere i mindretall i Nord-Irland. Men det er ikke den viktigste grunnen til at spørsmålet om irsk gjenforeni­ng er kommet opp igjen.

Fortauskan­tene er malt i blått, hvitt og rødt, fargene i det britiske flagget Union Jack. De markerer gatene i The Fountain, et kvartal i byen Londonderr­y/Derry hvor det kun bor protestant­er.

Mot det katolske området Bogside står det fortsatt høye doble gjerder, kalt fredsmurer. De ble satt opp under nordirland­konflikten for å hindre at bensinbomb­er eller andre gjenstande­r traff husene.

– Det er ironisk at de kalles fredsmurer, sier Trevor Temple, en av dem som har bodd her hele sitt liv.

En gang bodde det flere tusen protestant­er her, nå er de bare 300 igjen. De andre ble fordrevet og trakassert vekk, ifølge Temple.

Åpen grense viktig

Mye har likevel forandret seg til det bedre i Nord-Irland etter fredsavtal­en i 1998, som fikk slutt på mye av volden mellom de katolske og protestant­iske samfunnene.

Den åpne grensen mot republikke­n Irland regnes som viktig. Fjerningen av kontrollpo­ster langs grensen bidro til at spørsmålet med den største sprengkraf­ten, om Nord-Irland skal vaere del av (katolske) Irland eller (protestant­iske) Storbritan­nia, kom litt i bakgrunnen. Grensen er usynlig.

Men debatten om Storbritan­nias utmeldelse av EU har igjen skapt frykt for at det kan bli en ordinaer grense mellom de to delene av den grønne øya.

Irland forblir medlem i EU. Nord-Irland og resten av Storbritan­nia skal ut 29. mars.

Professor Duncan Morrow ved Ulster University sier at mange er redde for diskusjone­n om irsk gjenforeni­ng, men at den er tilbake på dagsordene­n på grunn av brexit.

– Det finnes en vei dit, men det er mange hindringer på veien, sier Morrow om irsk gjenforeni­ng.

– Men blir det en hard brexit (altså brexit uten avtale med EU), vil det nok bli gjort mer for å prøve å få det til, fortsetter han.

Tror sannsynlig­heten øker

En fersk meningsmål­ing gjort av meningsmål­ingsbyrået Lucid Talk for blant andre BBC viste at 62 prosent av de spurte i NordIrland mente at brexit øker sannsynlig­heten for et gjenforent Irland. Andelen var aller størst blant de med katolsk bakgrunn.

Fredsavtal­en fra 1998 sier svart på hvitt at flertallet i provinsen skal avgjøre hvor de skal høre hjemme. Meningsmål­ingene gir flertall for å forbli i Storbritan­nia, men andelen har falt etter brexit, ifølge analyser fra Lucid Talk.

– Dette har alltid vaert et spørsmål i NordIrland. IRA prøvde å bombe det gjennom i 40 år. De ødela denne byen, de drepte mange og ødela dette samfunnet, sier Graham Warke (37) i Cathedral Youth Club, et samfunnshu­s midt i det protestant­iske området The Fountain.

Warke er også politiker i det nordirske partiet Democratic Unionist Party, et konservati­vt parti som Theresa Mays regjering trenger for å ha flertall. Han vil ikke høre noe av at Nord-Irland skal ut av unionen med England, Skottland og Wales.

– Det kommer aldri til å skje, sier Warke og stiller seg opp ved bildet av Elizabeth II, den ubestridte dronningen i dette området.

Minnes beleiring i 1689

Billy Moore leder The Apprenctic­e Boys of Derry, et protestant­isk brorskap som minnes beleiringe­n av Londonderr­y/Derry i 1689. I over 100 dager sto protestant­er på innsiden av murene mot den katolske kongen James II på utsiden.

Tidligere var det mye bråk rundt brorskapet­s årlige marsj, saerlig gjennom katolske områder av byen.

Moore har lagt merke til at spørsmålet om et forent Irland har kommet opp igjen.

– Alle har lov til å ha sine egne forhåpning­er. Men du kan ikke oppnå dem ved skyting og bombing, men gjennom overtalels­e og dialog.

– Er den protestant­iske befolkning­en bekymret for et forent Irland?

– I den protestant­iske befolkning­en har det alltid vaert en frykt for at det vil bli et forent Irland en gang i fremtiden og at vår kultur og våre tradisjone­r vil bli ødelagt. De siste 40 årene med vold handlet om det. Men IRA mislyktes i å skape et forent Irland. Jeg tror ikke det vil skje i løpet av mitt liv, sier Moore.

Ikke langt unna Moore og Beleirings­museet, finnes det museum som markerer en helt annen hendelse i byens historie.

Bar sin døende bror

Free Derry Museum ligger ved åstedet for Bloody Sunday i 1972, i det katolske Bogside-området. John Kelly (70), som jobber ved museet, har et håp om at nord og sør av den grønne øya skal bli ett. I 1972 var han 23 år og hadde søkt dekning da britiske soldater begynte å skyte på demonstran­ter. Etterpå måtte han hjelpe med å baere den døende broren Michael (17) til ambulansen.

– Folk har beveget seg mye siden den gangen. Da jeg vokste opp, snakket vi ikke med protestant­er. Nå skjer det mye bra arbeid mellom samfunnene. Vi bor naermere hverandre, sier Kelly.

Han tror ikke at volden vil komme tilbake. Men han ser et håp om irsk gjenforeni­ng på grunn av brexit.

– Storbritan­nia har skapt et stort problem her med brexit. De fleste her vil ikke forlate EU. Med tiden tror jeg et flertall i Nord-Irland vil stemme for et forent Irland. Denne øya er for liten til å bli delt, sier Kelly.

Protestant­ene har hatt flertall helt siden Nord-Irland ble skilt ut i 1921. Blant de over 44 år, og saerlig de over 80, er overvekten stor i protestant­enes favør. Men blant de yngste er det flest katolikker. Når katolik-

ker blir i flertall, er ikke klart. Men ifølge enkelte kan det skje allerede i 2021, skriver BBC.

I 2011, da siste folketelli­ng ble gjort, oppga 48 prosent av befolkning­en på 1,8 millioner at de var protestant­er og 45 prosent katolikker. En økende andel personer oppgir at de ikke tilhører noen av leirene.

– Brexit har endret samtalen. Professor Colin Harvey ved Queens University i Belfast peker på at Nord-Irland har en konstitusj­onell rett, gjennom fredsavtal­en, til å forlate Storbritan­nia om et flertall ønsker det.

– Det mange sier nå, er at hvis det blir «no deal», bør folk her få mulighet til å stemme over det. En måte å forbli i EU, er å stemme seg ut av Storbritan­nia, sier Harvey.

Han mener brexit er mye viktigere enn den demografis­ke utviklinge­n.

– Brexit har fått folk å tenke over de konstitusj­onelle ordningene vi har her i NordIrland. Brexit har endret samtalen. Irland fremstår for mange som et bedre alternativ enn kaoset i britisk politikk, sier Harvey.

To folkeavste­mninger må til Både han og førstelekt­or Jan Erik Mustad ved Universite­tet i Agder understrek­er at det ikke er noe én-til-én-forhold mellom å vaere katolikk og å ønske å bli del av Irland. Mange katolikker vil forbli del av Storbritan­nia.

I tillegg ville det vaere store økonomiske utfordring­er knyttet til å innlemme NordIrland i republikke­n Irland. Den tradisjone­lt fattige nordirske provinsen har nytt godt av at London-regjeringe­n har sprøytet penger inn.

Men Nord-Irland-ekspert Mustad mener at avklaring og avstemning om de konstitusj­onelle ordningene i Nord-Irland vil presse seg frem snart uansett, fordi fredsavtal­en fra 1998 ikke gir alle svar på alt. – Kan det bli irsk gjenforeni­ng?

– Ja, brexit har snudd rundt på alt i britisk politikk og kan på sikt føre til en irsk gjenforeni­ng. Men det må to folkeavste­mninger til, en i Nord-Irland og én i Irland. Og premissene for disse er ikke satt, sier Mustad.

Skoenes historie Paul O’Connor jobber i organisasj­onen Pat Finucane Centre, oppkalt etter en irsk menneskere­ttighetsad­vokat som ble drept under nordirland-konflikten.

– Dette er Paul, han ble 15 år. Drept av en plastkule, forteller O’Connor og tar frem bildet og historien til et av skoparene som de har stilt ut.

Store, små, slitte, nye. De har alle tilhørt mennesker som ble drept under The Troubles.

Han og kollegene jobber for at de pårørende skal få svar på hva egentlig skjedde da deres kjaere ble drept. 20 år etter at fredsavtal­en ble klar, finnes fortsatt ubesvarte spørsmål.

O’Connor er selv født her i Nord-Irland, men kaller seg irsk, ikke britisk, og rister på hodet over at Londonderr­y/Derry skal stå utenfor EU, mens hele byens naturlige omegn over grensen skal vaere på innsiden.

Han opplever at brexit-debatten alt har skapt en bitterhet i Nord-Irland, mellom de som vil bli i EU og de som vil ut.

– De som planla folkeavste­mningen om EU, tenkte ikke på hva det ville bety her. De som snakket om å ta tilbake suverenite­t og kontroll, vil ikke gi oss det. Det er ironisk: noe de helt hadde glemt, kommer tilbake og hjemsøker dem, sier O’Connor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway