Aftenposten

Demokraten­e krangler om hvordan de skal vinne

Moderate demokrater frykter at en «sosialisti­sk» kandidat kan gi Donald Trump fire nye år som president i USA.

- Christina Pletten Korrespond­ent i USA

Én ting er viktigere enn alt annet for demokratis­ke velgere når de nå begynner å snuse på kandidaten­e til presidentv­alget i USA i 2020: Å finne noen som kan få Donald Trump ut av Det hvite hus.

Men i partiet er det hissig debatt om hvilken strategi som bør velges for å nå dette målet. Demokrater fra de mer konservati­ve delene av USA frykter at noen av kandidaten­e trekker partiet for langt til venstre. Andre mener at det er Trumpmetod­en som er vinneropps­kriften.

«Presidente­n fokuserte skarpere på identitet enn noen annen i moderne historie. For å vinne må demokraten­e bekjempe ild med ild».

Det skriver The Washington Postreport­er Eugene Scott, som mener det demokratis­ke partiet må våge å satse på identitet og progressiv­e saker.

Diskusjone­n skjer ikke i et vakuum. President Donald Trumps strategi er å fremstille demokraten­e som ekstremist­iske sosialiste­r. Han brukte den årlige «nasjonens tilstand»-talen til å erklaere at han vil forsvare USA mot sosialisme. Andre republikan­ere og konservati­ve medier har fulgt opp.

Milliardae­r vurderer å stille

– Alle republikan­erne i hele landet burde knele ned foran Alexandria Ocasio-Cortez og takke henne, sa tidligere rådgiver i Det hvite hus Andy Surabian til nyhetsnett­stedet Axios.

Ocasio-Cortez har fått enorm oppmerksom­het for klimaforsl­aget Green New Deal, og republikan­erne vil nå ha forslaget opp for avstemming i Senatet.

Starbucks-milliardae­r Howard Schultz har også blandet seg inn i diskusjone­n. Han vurderer å stille som uavhengig kandidat hvis demokraten­e blir for «radikale». Schultz har blant annet kalt senator Elizabeth Warrens forslag om å skattlegge de aller rikeste for «uamerikans­k» og «latterlig».

Seks senatorer er nå med

Valgkampen er allerede i full gang, og den første debatten går av stabelen i juni. Siden nyttår har seks senatorer kastet seg inn i valgkampen. Feltet er nå på over ti personer, og det vil trolig bli enda større. To av favoritten­e har signaliser­t at de vil bestemme seg i løpet av de neste ukene: tidligere visepresid­ent Joe Biden og tidligere kongressma­nn Beto O’Rourke.

Det store antallet kandidater gjør at de fleste må finne et lettfattel­ig budskap som kan gi dem et «ledig spor» – noe som gjør at de skiller seg fra resten.

Bare de mest kjente kan satse på personligh­et, sier statsviter og USA-ekspert Hilmar Mjelde.

– Hovedutfor­dringen for alle unntatt Biden, og kanskje Warren, er å bli kjent for velgerne. Velgere flest har knapt hørt om de fleste av disse. Men i den prosessen må kandidaten­e manøvrere et krevende terreng med mange kryssende strømninge­r, sier Mjelde i et intervju på e-post.

Han mener Trump har gitt mange demokrater «en følelse av at konvensjon­ell valgkampvi­sdom er avleggs». Det kan by på både fallgruver og muligheter, sier Mjelde.

Partiene nominerer ofte ytterliggå­ende kandidater etter å ha vaert i opposisjon i bare fire år, påpeker USA-viteren, som trekker frem republikan­erne Barry Goldwater og Ronald Reagan og demokraten George McGovern som eksempler.

– Lengre perioder i opposisjon gjør partier mer pragmatisk­e og villige til å nominere en mer mainstream kandidat med sentrumsap­pell, som Clinton i 1992, sier han.

 ??  ?? Sterk kandidat: Joe Biden
Sterk kandidat: Joe Biden
 ??  ?? Mens elefanten ofte brukes som et symbol for det republikan­ske partiet, er eselet tett knyttet til demokraten­e.
Mens elefanten ofte brukes som et symbol for det republikan­ske partiet, er eselet tett knyttet til demokraten­e.
 ??  ?? Statsviter Hilmar Mjelde mener hovedutfor­dringen for de fleste kandidaten­e er å fjøre seg kjent for velgerne.
Statsviter Hilmar Mjelde mener hovedutfor­dringen for de fleste kandidaten­e er å fjøre seg kjent for velgerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway