Aftenposten

Kan det bli for mye Norge?

13 år etter at han var «landets dårligste skiløper», kunne Emil Iversen (27) endelig juble for gull sammen med kompisen Johannes Høsflot Klaebo (22).

- Erlend Nesje og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

OM SKI-VM: Norske flagg vaier over alt i VM-byen Seefeld og Norge har allerede vunnet fem av seks gull i langrenn. Men kan det bli for mye Norge?

Da Johannes Høsflot Klaebo spurtet Norge inn til et suverent VMgull i lagsprinte­n, ble han møtt av trønderkom­pisen i målområdet.

– Tusen takk, ropte Iversen.

Så sa de ikke så mye mer. De omfavnet hverandre, de kjente tårene renne under de mørke solbrillen­e, de var glade for å ha lykkes sammen.

Klaebo husker ikke hva han sa, 22-åringen var så opptatt av å nyte øyeblikket, kjenne på følelsen av å vinne et VM-gull sammen med makkeren han feilet med i Lahti for to år siden.

– Jeg var ikke høy i hatten da jeg kom i mål. Han var rørt, jeg var rørt. Dette er idrett og det å vinne betyr så mye, fastslo Klaebo da han og Iversen hadde gjort unna aeresrunde, seremonier, TV-intervjuer og gratulasjo­ner fra sine naermeste.

Reiste seg etter å ha snublet

Klaebo satt på et podium og smilte etter å ha vunnet sitt femte mesterskap­sgull på ett år.

Fem år eldre Iversen var minst like glad, og enda mer lettet, etter å ha vunnet sitt første mesterskap­sgull.

For to år siden følte han langrennsk­arrieren raste sammen etter å ha snublet i den klassiske lagsprinte­n i Lahti.

150 meter før mål på siste etappe rev Iversen ned hjemmehåpe­t Iivo Niskanen i siste sving. Det var norsk fortvilels­e og finsk raseri.

I to år er det blitt sagt søndag 24. februar 2019 var dagen for revansj for det samme teamet.

Iversen gjorde jobben som lagets førstemann. Klaebo utmanøvrer­t Russlands Aleksandr Bolsjunov på siste runde med superski og taktisk klokskap.

Han skjøt fart ut av svingen inn på stadion. Klaebo skled fra Bolsjunov. Russeren skiftet spor for å få ryggen til nordmannen.

Men Klaebo skiftet spor to ganger til. Med den manøveren fikk han to sekunder på Bolsjunov ved inngangen til den siste bakken.

Der avgjorde han gullkampen.

Slik ble «snuble-team 2017» til «Dream Team 2019».

Kjente på presset

– Jeg er en ganske «lugn» person, forteller Iversen.

– Men jeg har skjønt at de var mye som sto på spill. Jeg visste at jeg var i form, men man vet aldri helt i skirenn. Nå hadde vi en ny sjanse, en mulighet til revansj for Lahti.

Iversen hyller Klaebo som kompis og idrettsutø­ver.

– Det som skjedde i Lahti, var kjedelig. Han var i så god form, og så klarte jeg å ødelegge alt mens hele hans familie var på plass. Det var det verste, at jeg ødela for han og alle hans naermeste. Men de har aldri båret nag, de har i stedet gitt meg klapp på skulderen. Det har vaert godt for meg, at dem jeg ødela for var trygg på meg.

«Ikke noe alternativ å mislykkes»

Han sto opp tidligere enn vanlig. Men da Iversen kom på stadion, begynte han å glede seg.

– For min skikarrier­e var det ikke noe alternativ å mislykkes. Da ville det vaert fryktelig pinlig. Men jeg har egentlig ikke gått rundt og vaert redd for å mislykkes, jeg var mer innstilt på å vise hva jeg var laget av.

Klaebo syntes det var spesielt å vinne gull sammen med Iversen.

– Vi er som en familie på tur. Vi bruker mye tid sammen, da blir det også spesielt å vinne gull sammen. Og så er det utrolig artig at vi får den revansjen mange har snakket om. I 2017 var vi uheldige, i dag klarte vi å holde unna. Det betyr mye både for meg og Emil.

Lang vei mot toppen

Han ble langrennss­portens nye wonderboy i ung alder.

Iversens karriere har vaert mer kronglete.

Under Hovedlands­rennet i Alta i 2006 var trønderen ikke blant de 200 beste. I et intervju for tre år siden sa Iversen at han var «landets dårligste skiløper som 15-åring».

I dag ler Iversen av uttalelsen­e.

– Det har jo vaert en drømmereis­e. Jeg har vaert heldig og fått de riktige folkene rundt meg, har fått gå på de riktige lagene, fått det riktige støtteappa­ratet. Jeg har ikke klart dette alene, det er mange som har hatt en finger med i spillet.

Iversen hadde et knalltøft VM i 2017. Det skulle revansjere­s under OL i Pyeongchan­g i fjor.

Kan vinne sammen igjen

Men Iversen reiste hjem til Meråker med 8.- og 10. plass. Altså, ikke mye å slå bordet med.

– Det var et fryktelig mesterskap i Lahti. Det var så ille som det kunne bli. I fjor var det litt for dårlig. Jeg var med, men preget ikke OL. Det var to kjipe mesterskap, men heldigvis har jeg kommet brukbart i gang her.

Lahti-VM er glemt. Nå kan både Iversen og Klaebo se frem til nye øvelser i Seefeld.

Klaebo er sikker som ankermann på stafetten. Iversen bør vaere et godt kort på en av de to klassisk-etappene.

De to trønderne har bevist at de kan vinne gull sammen.

Han var i så god form, og så klarte jeg å ødelegge alt mens hele hans familie var på plass

” Emil Iversen om Johannes Høsflot Klaebo og fadesen i Lahti-VM for to år siden

 ??  ??
 ?? Foto: NTB Scanpix ?? 2017: Emil Iversen falt 150 meter før mål i Lahti-VM og rev med seg det finske hjemmehåpe­t Iivo Niskanen.
Foto: NTB Scanpix 2017: Emil Iversen falt 150 meter før mål i Lahti-VM og rev med seg det finske hjemmehåpe­t Iivo Niskanen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway