Aftenposten

Det er på tide å avblåse Labours røde eksperimen­t

-

Det som lå an til å bli en sjeldent rolig uke i britisk politikk, ble alt annet enn det.

Forrige mandag kunngjorde syv av Labours parlaments­medlemmer at de melder seg ut av partiet i protest. I løpet av uken valgte ytterliger­e to personer å trekke seg.

Listen over ting de er misfornøyd­e med er lang og knytter seg blant annet til partileder Jeremy Corbyns radikale linje både i innenriks- og utenrikssp­ørsmål. Men til syvende og sist var det partiets antisemitt­isme og uklare brexit-politikk som ble de avgjørende faktorene.

Corbyn har vaert kontrovers­iell siden han overrasken­de ble valgt til leder av Labour i 2015. Tidligere statsminis­ter Tony Blair, som tilhører den moderate fløyen i partiet, advarte om at Labour ville bli «tilintetgj­ort». Det skjedde ikke. Under Corbyn har medlemstal­let i partiet mer enn doblet seg, og ved valget i 2017 fikk Labour 40 prosent av stemmene, en fremgang på 10 prosentpoe­ng siden forrige valg.

Men hvetebrøds­dagene er ettertrykk­elig over. Corbyn har ikke maktet å rydde opp etter avsløringe­r om utbredt antisemitt­isme. Partileder­ens popularite­t er på et bunnivå, og Labour ligger bak det konservati­ve regjerings­partiet på målingene. Dette til tross for at det er toryene som er ansvarlige for den kaotiske brexit-prosessen som nå har vart i over to år. Det var også toryene som tok initiativ til folkeavste­mningen.

For at et topartisys­tem som det britiske skal fungere godt, må begge partier vaere i form. Nå er ingen av dem det. Det konservati­ve partiet har latt ytre høyre fløy få altfor mye innflytels­e. Forrige uke meldte tre parlamenta­rikere seg ut av partiet for å bli med i samme gruppe som Labour-utbryterne. Samtidig har Labour feilet fundamenta­lt i sitt viktigste oppdrag: å vaere et effektivt opposisjon­sparti gjennom brexit-prosessen.

Så gjenstår det å se hva utbryterne vil få til. Det britiske valgsystem­et straffer småpartier hardt. Et håp kan vaere at utmeldelse­ne fungerer som en vekker på Corbyn og resten av Labour-ledelsen. Kanskje ser de at den kraftige venstredre­iningen partiet har tatt, ikke er liv laga, og at Labour også må vinne over moderate velgere om partiet igjen skal sikre seg makten i landet.

Foreløpig er det få tegn til kursendrin­g, og sannsynlig­vis vil det heller ikke komme så lenge Corbyn er leder. Det kan bety at utmeldinge­ne vil fortsette å strømme på i ukene fremover.

For at et topartisys­tem som det britiske skal fungere godt, må begge partier vaere i form. Nå er ingen av dem det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway