Aftenposten

La Ringnes få kjøpe Tryvannstå­rnet

-

Stadig er Christian Ringnes på jakt etter prosjekter som skal sette hans merke på byen. Restaureri­ngen av Ekebergres­tauranten og den tilstøtend­e skulpturpa­rken er hans fremste bidrag. De vidløftige planene om en gondolbane fra Bjørvika og opp dit har han fortsatt ikke gitt opp, selv om det stadig fremstår som en dårlig idé.

Nå har han imidlertid vendt blikket vestover. Til NRK sier Ringnes at han ønsker å kjøpe Tryvannstå­rnet for å drive kafé, en litt finere restaurant, og «en overraskel­se helt på toppen der oppe hvor du har den åpne balkongen».

Tryvannstå­rnet er et av Oslos landemerke­r og en historisk attraksjon som utkikkspun­kt gjennom 150 år. Dagens tårn ble reist i 1962 og stengt for publikum i 2004. Etter slukningen av FM-nettet i 2017 har ikke tårnet noen funksjon.

Christian Ringnes’ planer for drift og revitalise­ring av tårnet er gledelige. Selv om tårnet ikke er vernet, har det åpenbar kulturhist­orisk verdi. Gjenbruk er som regel den beste måten å bevare kulturminn­er på. Ringnes mener å ha funnet løsninger som tilfredsst­iller dagens krav til brannsikke­rhet og er villig til å bruke anslagsvis 25–50 millioner kroner på en ombygging. Med en slik investerin­g er det også forståelig at han ikke er interesser­t i en leieavtale.

Oslo kommune, som eier tårnet, bør kjenne sin besøkelses­tid. Oslo Høyre har påpekt at tårnet bør legges ut på det åpne markedet, i tilfelle det er andre som også ønsker å eie et tryvannstå­rn. En slik kartleggin­g av interessen­ter er fornuftig, samtidig som Tryvannstå­rnet ikke kan selges til høystbyden­de. Det er avgjørende hva tårnet skal brukes til, og hvordan. Kommunens fremste premiss for omreguleri­ng og salg må vaere at tårnet blir et attraktivt tilbud for turister og fastboende.

Ringnes har hisset på seg folk tidligere, saerlig i forbindels­e med skulpturpa­rkens noe outrerte konsept med kunst «til kvinnens pris». I ettertid må det sies at området ble langt mer vellykket enn kritikerne fryktet. Det er nok flere grunner til at Ringnes provoserer, men noe har handlet om en skepsis mot at private investorer­s saeregne ideer skulle få prege Oslo i for stor grad. I og for seg er det et sunt grunninsti­nkt, men det må kombineres med en rasjonell vurdering av det aktuelle prosjektet.

I tilfellet Tryvannstå­rnet er det vanskelig å få øye på noen ulemper med at Ringnes skaper et tilbud til byens befolkning i et historisk tårn som ellers bare står og forfaller. Med mindre andre seriøse kandidater melder seg i naer fremtid, bør Ringnes få kjøpe Tryvannstå­rnet uten problemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway