Aftenposten

Kjemper mot at mødre skal straffes

- a-magasinet@aftenposte­n.no

Helseperso­nell ser barn som gjennomgår forferdeli­ge lidelser, sier Amy Tolliver, som leder organisasj­onen Drug Free Moms and Babies. De forsøker å spre informasjo­n til leger og annet helseperso­nell om avhengighe­t og natalt abstinenss­yndrom (NAS).

I West Virginia har det vaert en eksplosjon­sartet vekst i antall tilfeller av syndromet, som betegnes som en alvorlig krise. I noen områder blir ett av ti barn født med NAS. Helsearbei­derne er førstelinj­en i katastrofe­n.

– Det er lett å forstå at de kan bli sinte og frustrerte når det er en sånn flodbølge av tilfeller. Men vi forsøker å laere dem at narkomane er syke, at det er en grunn til at de har havnet der de er, sier Tolliver.

Mange ønsker å straffe kvinner som skader fosteret med rusmidler.

– De lokale politikern­e diskuterer det hvert eneste år, men hittil har vi heldigvis klart å overtale dem til å la vaere, sier Tolliver.

I delstaten Tennessee har man innført en slik lovgivning. Tolliver tror det vil gjøre situasjone­n verre, fordi mange vil unnlate å søke legehjelp. Det er allerede en økende tendens til at kvinner ikke søker legehjelp under svangerska­pet fordi de frykter at barnet vil bli tatt fra dem dersom myndighete­ne oppdager at de bruker rusmidler.

Organisasj­onen jobber også med å få leger til å screene gravide kvinner, tilby prevensjon og få dem som trenger det, til behandling. Men de opplever at mange leger vegrer seg, fordi behandling­stilbudet fortsatt er for dårlig mange steder.

Mange leger i West Virginia har også vaert svaert slepphendt­e med å skrive ut resepter på piller som inneholder opioider. Flere har mistet legelisens­en, og noen er straffedøm­t. Det er allment anerkjent at det var svaert aggressiv markedsfør­ing av smertestil­lende piller som inneholder opioider, som var starten på narkoepide­mien. En lokalavis har avslørt at legemiddel­selskapene overflomme­t West Virginia med opioidpill­er.

– Det er fortsatt liten åpenhet for å behandle avhengige med medikament­er her i USA. Mange steder er det bare totalavhol­dsmetode som gjelder, sier Tolliver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway