Aftenposten

Er debatten i Aftenposte­n kun for den sosiale eliten?

Må man vaere del av en eller annen elite for å delta i den norske samfunnsde­batten?

- Erik Tornes

Aftenposte­n prioritere­r ikke kunnskaper, formulerin­gsevne, mangfold eller bidrag til en opplyst debatt. Avisen prioritere­r debattante­r med høy sosial prestisje.

Dette skrev Øyvind Kvernvold Myhre i et innlegg i Morgenblad­et nylig.

Vi ønsket å publisere innlegget, men svarte Myhre at det måtte vaere ganske mye kortere. Han valgte isteden å gå til Morgenblad­et, noe som er ryddig og greit.

Men har han rett? Er debatten i Aftenposte­n kun for den sosiale eliten?

Svaret er nei. Men kanskje er vi ikke så brede som vi bør vaere. Og vi kan utvilsomt bli enda bedre på å finne og invitere nye stemmer, nye kilder som kan bidra med andre perspektiv­er.

Myhre skriver i sitt innlegg at han ikke selv ønsker å vaere del av en sosial elite.

«Derimot påberoper jeg meg uten blygsel at jeg, på noen få områder, tilhører en kunnskapse­lite. Derfor tror jeg at jeg har noe å bidra med i samfunnsde­batten – hvis jeg kommer til orde», skriver han.

Vi vurderer i løpet av en vanlig dag 70–90 innlegg og kronikker. Av disse publiserer vi kanskje 10–15. Vi takker altså nei også til en del som har skrevet både godt, aktuelt og interessan­t. Mange av disse tilhører det Myhre vil kalle en sosial elite.

Hva prioritere­r vi?

Vi får en del spørsmål og kritikk rundt våre valg. Så hvordan prioritere­r vi?

Aftenposte­n er en nyhetsavis. Derfor prioritert­e vi denne uken en kronikk av professor Torkel Brekke om faren for atomkonfli­kt mellom India og Pakistan, for å nevne bare ett eksempel.

Ofte blir det debatt eller kritikk i etterkant av saker Aftenposte­n har skrevet mye om. Dette prioritere­r vi. Student Torun Bjørgo skrev nylig, i etterkant av implantert-serien, at hjertestar­teren hun fikk som barn, var farlig – uten at hun ble informert om det.

Så er det viktig for oss at innsendern­e skal kunne løfte frem saker som ikke nødvendigv­is allerede er i nyhetsbild­et. Ett eksempel er kronikken fra legene Kaveh Rashidi og Sophie Berg om at vi har en syk sykmelding­skultur.

Plass på internett?

En del debattante­r spør hvorfor vi takker nei når det beviselig er plass på internett til å publisere det de har sendt oss. Målet vårt er ikke å publisere flest mulig innlegg, men at de innleggene vi publiserer, blir lest, får oppmerksom­het og kan vaere relevante for så mange som mulig.

Vi bruker mye tid i debattreda­ksjonen på å gjøre hvert enkelt innlegg så godt som mulig. Det kan handle om å finne den beste tittelen, gode bilder, sjekke fakta, finne lenker, invitere de mest relevante skribenten­e, for å nevne noe.

Tidligere har vi forsøkt å publisere langversjo­ner på nett og kortere versjoner i papiravise­n. Det lyktes vi bare delvis med. Debattene ble rotete for leserne når debattant B og C også de forlangte å svare debattant A i to versjoner hver.

Viktig å bli lest

Derfor ønsker vi oss én Aftenposte­n-debatt, som du kan lese enten i papiravise­n eller digitalt. Dette kan vaere vanskelig å akseptere for dem som ikke forholder seg til papiravise­nes plassbegre­nsninger, men da er det greit å huske på at tekstlengd­e er viktig uansett om du skal skrive til papiravis eller mobilskjer­m. Det viktigste er jo ikke å skrive, men å bli lest. 1100 tegn kan av og til vaere å foretrekke fremfor 11.000 tegn.

Vårt mål er at debatter skal dekkes så bredt som mulig. Da trenger vi forskere, politikere og ledere, men også vanlige folk som har kunnskap, erfaringer eller nye ideer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway