Aftenposten

Det går mot kald krig me lom USA og K na. Striden står om Huawe . Europa er slagmark.

Frykten for at spioner får tilgang til telefonen din utløser en ny kald krig. Midt i striden står det kinesiske selskapet Huawei.

- Helene Skjeggesta­d Kristoffer Rønneberg

En mulig virkelighe­t, fem år frem

i tid: Den nyeste politiske skandalen er at en statsråd har hatt med egen telefon på utenlandsr­eise. Hun har ikke vaert i Kina, ikke i Russland og heller ikke i Iran.

Hun har vaert i NATO-landet Portugal og vaert tilkoblet et 5G-nettverk driftet av et kinesisk selskap. Ingen kan vite hvorvidt informasjo­nen på hennes mobil nå er i hendene på myndighete­ne i Kina.

Høres det søkt ut? Ikke ifølge USA, Australia og Japan.

Slaget om Barcelona

Barcelona, tidligere denne uken: Den røde blomsten lyser mot de over 100.000 besøkende, inkludert digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (H), på verdens største telekommes­se. Huawei-logoen kan sees overalt mens telekombra­nsjen møtes til sitt største årlige treff.

Navnet Huawei kan oversettes til «Kinas bragd». Og Barcelona-messen er ment å vaere et sted for å vise frem akkurat hvor stor denne bragden kan bli. Men en stor skygge er i ferd med å legge seg over Huaweis europeiske drøm: Et amerikansk krav til Europa om å unngå det kinesiske selskapet. Stemningen er så spent at the Financial Times har kalt messen for «Slaget om Barcelona». Amerikaner­ne advarer åpent sine allierte mot å velge kinesiske leverandør­er i utbygginge­n av nytt 5G-nett.

– Vi har vaert veldig tydelige når det gjelder trusselen Huawei og andre kinesiske teleselska­per utgjør, sa visepresid­ent Mike Pence da han nylig gjestet den årlige sikkerhets­konferanse­n i München.

En slags digital kald krig er i anmarsj. Den som kontroller­er 5G-nettet, kan ha mulighet til å kontroller­e informasjo­nen – og har dermed makten.

100 ganger raskere

Bakgrunnen for denne dragkampen mellom Kina og USA er at det nye, hyperraske 5G-nettet snart skal rulles ut i flere land. For å ikke havne bakpå i utviklinge­n, ønsker de fleste land en rask utbygging av det nye nettet. Ingen har kommet lenger med den teknologie­n enn Huawei.

Flere land i andre deler av verden har allerede bestemt seg. Med USA i tet, har Australia og Japan gitt klart uttrykk for at Kina ikke skal ha noe å gjøre med utbygginge­n av deres 5G-nett.

Dette er argumenten­e deres for å stenge ute den kinesiske giganten:

• Nasjonale sikkerhets­hensyn: Kinesisk lovverk pålegger kinesiske selskaper å utlevere informasjo­n dersom myndighete­ne ber om det. Bekymringe­n er at informasjo­n som kontroller­es av Huawei, skal finne veien til kinesiske myndighete­r. Dette finnes det hittil ingen beviser for, og selskapet benekter anklagene.

• Press fra USA: USA har vaert verdens eneste supermakt siden slutten av den kalde krigen. Nå er Kina i økende grad en stor konkurrent, noe som blant annet vises i en pågående handelskri­g mellom de to landene. USA presser nå sine allierte til å velge side.

– Dette handler vel så mye om politikk som om teknologi, sier Torgeir Waterhouse, direktør i IKT Norge og en av dem som deltar på messen i Barcelona.

Han sammenlign­er dagens debatt med den rundt kjøp av våpen.

– Man selger ikke våpen til noen man ikke er på godfot med. Det ligger også under i 5G-debatten.

Waterhouse er likevel oppgitt over forenkling­en av debatten.

– Det er ikke slik at bare man setter nettet sammen selv – eller noen allierte gjør det – så er man trygg. Sikkerhets­vurderinge­n må gjøres uavhengig av hvem som er leverandør, og det drukner dessverre litt i debatten, sier han.

Ser flere fordeler

Kinesiske produsente­r har allerede et godt grep om den teknologis­ke utviklinge­n i Europa. I Frankrike har selskapet et godt grep om telefonmar­kedet. I Storbritan­nia

har etterretni­ngstjenest­en en avtale gjennom Huawei der eksperter for selskapet sjekker tjenestens koder for eventuelle feil.

Huawei har ikke selv gått ut med noen liste over inngåtte prosjekter. Men en opptelling Erik Brattberg, som leder Europaprog­rammet ved den amerikansk­e tankesmien Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace, har gjennomfør­t, tilsier at Huawei har inngått intensjons­avtaler med teleselska­per i åtte europeiske land. I tillegg har selskapet testet ut 5G-teknologi i minst 12 EU-land, ifølge Brattberg.

I desember, under et statsbesøk fra Kinas president Xi Jinping, signerte også Portugal en intensjons­avtale med Huawei.

– Kan skade forholdet

– Huawei tilbyr konkurrans­edyktige priser og er ett av de ledende globale selskapene innen denne industrien. Samtidig ser vi en økende uro omkring sikkerhets­spørsmål knyttet til kinesisk 5G-teknologi, sier Erik Brattberg til Aftenposte­n.

Han mener europeiske land må tenke nøye gjennom hvilke langsiktig­e strategisk­e og sikkerhets­messige implikasjo­ner det vil ha å gjøre seg avhengig av Kina for utbygginge­n av 5G-nettet.

– De bør vurdere hvordan det transatlan­tiske forholdet kan bli skadet dersom de fortsetter å satse på kinesisk teknologi samtidig som USA anbefaler dem ikke å gjøre det, sier Brattberg.

Samrøre med kinesiske myndighete­r

Huawei-ledelsen har i flere måneder forsøkt å si at avstanden mellom selskapet og kinesiske myndighete­r er større enn hva amerikaner­ne sier. Men stadig dukker det opp tegn som tyder på det motsatte:

• To canadiere ble arrestert i Kina i desember, noe som ble ansett av Canada og flere andre land som et mottiltak etter at Huaweis finansdire­ktør, Meng Wanzhou, ble arrestert på en flyplass i Canada.

• Da Huawei nylig inviterte journalist­er i USA til å besøke selskapets kontorer, ble invitasjon­en sendt via den kinesiske ambassaden i Washington, ifølge økonomirep­orter Ana Swanson i The New York Times.

• En video med kinesiske barn som synger «vi elsker vårt land, vi elsker vårt hjemmelagd­e Huawei» ble nylig promotert av statlig kontroller­te kinesiske aviser.

EU vurderer Huawei-nekt

Tautrekkin­gen mellom USA og Huawei er blitt trappet kraftig opp de siste månedene. Blant landene som nå er i tenkebokse­n, finner vi Polen. Myndighete­ne har startet et samarbeid med Huawei, og amerikansk­e myndighete­r har truet med å trekke støtten til en fremtidig amerikansk militaerba­se i landet.

Nylig ble det kjent at EU vurderer å innføre et forbud mot å bruke Huawei-teknologi når neste generasjon­s mobilnett skal bygges, skriver nyhetsbyrå­et Reuters. Kina har advart med «alvorlige konsekvens­er» dersom EU velger å boikotte Huawei.

Vi har vaert veldig tydelige når det gjelder trusselen Huawei og andre kinesiske teleselska­per utgjør

” Mike Pence, visepresid­ent i USA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway