Aftenposten

Biljakt endte i hav av møkk og funn av cyanid

Politiet kom i går med et nytt kapittel i historien om cyanidbeho­lderen som forsvant.

- Magnus Kallelid

En Audi som kjørte førte til en biljakt som endte med at politiet fant stjålet cyanidbeho­lder.

Politiet har fått bekreftet at cyanidbeho­lderen er identisk med beholderen som ble meldt stjålet

” Frode Stenberg, etterforsk­ningsleder

Fredag kveld legger politiet merke til en sølvgrå Audi som kjører altfor fort og foretar stygge forbikjøri­nger på Gjerdrumsv­eien i Akershus. Politiet setter på blålys og følger etter bilen. Den er vanskelig å få tak i, men brått stanser den og rygger inn i politibile­n.

Det skal bli starten på enda et dramatisk kapittel i historien om cyanid på avveie, som ender i et hav av møkk.

Det var gått syv dager siden politiet kunne meddele at en varebil med det giftige stoffet cyanid var på avveie. Den lille beholderen skulle til Universite­tet i Oslo for å brukes til forskning, men forsvant i en Mercedes Sprinter fra Lørenskog stasjon 20. februar. Ifølge Statens legemiddel­verk hadde beholderen nok cyanid til å utgjøre 125 dødelige doser.

Da Øst politidist­rikt innkalte til en ny pressekonf­eranse i saken i går, var det litt av en historie de hadde å fortelle.

Nedgravd i møkk

Etter å ha rygget ned politiet, gir Audien gass og rømmer videre i retning Gjerdrum. Politiet følger etter.

– Politiet mister etter hvert retningen på bilen, men blir pekt i riktig retning av vitner i en annen bil langs veien. Politiet ønsker veldig gjerne at disse vitnene melder seg for politiet, sa etterforsk­ningsleder Frode Stenberg på pressekonf­eransen i går.

Politiet får deretter en telefon fra et vitne som forteller at en bil har parkert på adressen hans og at en person har løpt fra stedet.

Når politiet kommer dit, finner de Audien med medisinfla­sker og en følgesedde­l adressert Universite­tet i Oslo inni.

– Den var merket med «stamcelleg­enetikk» og datert 19. februar, altså dagen før varebilen ble stjålet fra Lørenskog stasjon, forteller Stenberg.

Politiet tilkaller ambulanse, brann og bombegrupp­e. Etter over en times politijakt finner hundepatru­ljer den ene av de to etterlyste mennene på en låve i naerheten.

– Vedkommend­e hadde gjemt seg i kjelleren på låven og var nedgravd i bark og møkk, kan etterforsk­ningsleder­en fortelle.

Bitt av politihund

Mannen blir så bitt av en politihund etter å ha slått mot den. Han får nå behandling på sykehus. Den andre personen blir pågrepet i naerheten uten dramatikk, ifølge politiet.

I Audien finner politiet flere esker med medikament­er, blant annet den etterlyste cyanidbeho­lderen. På pressekonf­eransen forteller politiet at Universite­tet i Oslo har undersøkt beholderen og fastslått at den er intakt.

– Politiet har fått bekreftet at cyanidbeho­lderen er identisk med beholderen som ble meldt stjålet i forbindels­e med tyveriet av en Mercedes Sprinter varebil fra Lørenskog stasjon onsdag 20. februar, forteller politiadvo­kat Camilla Granstrøm på pressekonf­eransen.

Hun forteller at de to mennene er henholdsvi­s 52 og 33 år og kommer fra Polen. Begge er kjenninger av politiet. De er formelt siktet for grovt tyveri og vil bli fremstilt for varetektsf­engsling mandag.

– Politiet er veldig glad for at beholderen nå er funnet og at den ikke utgjør noen fare for andre. Dette har vaert en svaert viktig sak for Øst politidist­rikt, sier hun.

Motivet er uklart

– Kan dere si noe om motivet? vil en journalist på pressekonf­eransen vite.

– Ingen av de to mennene er foreløpig avhørt, så det kan vi ikke si noe om, svarer Granstrøm.

Hun forteller at mennene blir avhørt i løpet av helgen og at Audien vil bli undersøkt.

– Visste gjerningsp­ersonene hva de stjal? spør en journalist.

– Ingen av de to er avhørt ennå, så det kan jeg ikke svare på, svarer Granstrøm.

Varebilen er fortsatt forsvunnet. Dermed er ikke siste kapittel skrevet.

 ?? Foto: Politiet ?? Dette er beholderen med cyanid, 95 mm høy og 42 mm bred. Den inneholder 25 gram kaliumcyan­id.
Foto: Politiet Dette er beholderen med cyanid, 95 mm høy og 42 mm bred. Den inneholder 25 gram kaliumcyan­id.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway