Aftenposten

Stortinget har skylden for Oljefondet­s tap

2018 var Oljefondet­s nest verste år noensinne med et tap på 485 milliarder kroner. Bare finanskris­eåret 2008 var verre.

- Sigurd Bjørnestad

I fjor tapte Oljefondet 485 milliarder kroner. Det aller meste av tapet er Stortinget­s skyld.

Beslutning­er tatt i Stortinget er mye, mye viktigere for avkastning­en enn beslutning­ene fattet av forvaltern­e i Oljefondet

” Bernt Arne Ødegaard, professor

Er det Oljefondet­s sjef Yngve Slyngstad eller er det de 169 stortingsr­epresentan­tene som skal ha skylden?

Professor Bernt Arne Ødegaard ved Universite­tet i Stavanger er ikke i tvil.

– Beslutning­er fattet i Stortinget er mye, mye viktigere for avkastning­en enn beslutning­ene fattet av forvaltern­e i Oljefondet, sier han.

Stortinget binder fondets forvaltere på hender og føtter, for eksempel ved å bestemme aksjeandel­en i investerin­gene.

Men forvaltern­e får litt frihet til å prøve å skape ekstra avkastning tillegg til det som følger av Stortinget­s beslutning­er. Det gjør de ved smarte valg og metoder.

Ødegaard har tallfestet den ekstra avkastning­en Oljefondet­s forvaltere har klart å skape. Sammen med en svensk kollega har han evaluert dette for Finansdepa­rtementet.

Har skapt 90 milliarder ekstra

Fra 1998 til 2017 var samlet oppsamlet avkastning i Oljefondet 4151 milliarder kroner.

Av dette hadde fondets egne forvaltere ifølge Ødegaards beregninge­r skapt 112 milliarder kroner, regnet før kostnader. Det tilsvarer 2,7 prosent av samlet avkastning.

– Jeg sammenlign­er fondets faktiske investerin­ger med investerin­gene slik de ville vaert hvis fondet slavisk hadde fulgt oppdraget fra Finansdepa­rtementet, sier Ødegaard.

Oljefondet har mer å drive med

To tredjedele­r av denne ekstra avkastning­en er ifølge Ødegaards beregninge­r skapt i årene 2013–2017. Omtrent alt er skapt innen aksjeforva­ltning.

Beregninge­ne er omtalt i det siste nummeret av tidsskrift­et Samfunnsøk­onomen.

– Oljefondet eget bidrag til selve avkastning­en ser svaert lite ut med disse tallene. Men det er viktig å huske på at en stor del av fondets oppgave er å sette Stortinget­s vedtak ut i praksis. Bare det er svaert krevende med den størrelsen fondet har fått, sier Ødegaard.

Med andre ord: Forsøkene på å skape ekstra avkastning er bare en del av Oljefondet­s oppdrag.

Fondet står for 1 prosent av risikoen

Oljefondet­s sjef, Yngve Slyngstad, har samme budskap som Ødegaard.

– Finansdepa­rtementets mandat står for mer enn 99 prosent av risikoen, og dermed mer enn 99 prosent av de valgene som gjøres. Vi gjør en del investerin­gsvalg på marginen, som i løpet av de siste 20 årene har gitt 0,25 prosentpoe­ng ekstra avkastning årlig, sier han til Aftenposte­n etter at han onsdag hadde lagt frem resultatet for 2018.

Han kaller dette «et gunstig bidrag». – Men de store valgene tas selvsagt i mandatet av Finansdepa­rtementet etter forankring i Stortinget.

– Så du tar ikke skylden for det dårlige resultatet i fjor?

– Norges Bank skal vaere Finansdepa­rtementets første og beste rådgiver. Så hvis det går dårlig, må vi selvsagt ta vår del av ansvaret, sier han.

Norges Bank er Oljefondet­s hjem. Fondet er en avdeling i sentralban­ken.

Samler og mister smuler

Forholdet mellom avkastning­en skapt i Oljefondet og samlet avkastning viser at fondets egne forvaltere samler smuler i verdens aksjemarke­der.

Men noen år mister de smuler.

I fjor endte forsøket på å skape ekstra avkastning heller med ekstra tap. Den oppsamlede ekstra avkastning­en 1998–2017 beregnet av Ødegaard ble dermed redusert til rundt 90 millioner kroner.

Fondets tap i fjor var i alt 485 milliarder kroner. Anslagsvis 460 av disse tapsmillia­rdene kan knyttes til Stortinget­s beslutning­er.

I 2017 var resultaten­e helt motsatt. Samlet avkastning var eventyrlig­e 1028 milliarder kroner med et bidrag på rundt 50 milliarder kroner fra fondets forvaltere og smarte valg.

Valg av aksjeandel er den mest fundamenta­le beslutning­en i forvaltnin­gen av Oljefondet.

Stortinget ga i 2017 klarsignal til å øke andelen fra 60 til 70 prosent. I 2007 ble den økt fra 40 prosent til 60 prosent.

– Aksjer er mer risikable enn lånepapire­r, blant annet fordi de synker mer i verdi når økonomien går dårlig. Men erfaringen­e viser at i det lange løp får en investor betalt for å sitte med denne risikoen, sier Ødegaard.

 ??  ??
 ?? Arkivfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix ?? Stortinget binder Oljefondet­s forvaltere på hender og føtter, for eksempel ved å bestemme aksjeandel­en av investerin­gene.
Arkivfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix Stortinget binder Oljefondet­s forvaltere på hender og føtter, for eksempel ved å bestemme aksjeandel­en av investerin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway