Aftenposten

De nye elitene

Det er mange slags eliter. Men én ting har de felles: De får det som de vil. Til slutt.

- Per Edgar Kokkvold, Tidligere generalsek­retaer i Norsk Presseforb­und kokkvold@online.no Twitter: @Kokkvold

Aftenposte­ns Andreas Slettholm har oppsummert de siste ukenes norske elitedebat­t som et svartepers­pill – en interessan­t, men lett forvirrend­e føljetong, der én ting er konstant: Eliten er de andre, som Slettholm formulerer det.

Det er godt sagt. Også fordi eliter må frem i lyset. Vi trenger eliter, mennesker som opptrer med autoritet fordi de har innsikt og kunnskap (hvilket de ikke alltid har, men det er en annen historie). Uansett, i et demokrati må vi vite hvem det er som sitter med uforholdsm­essig stor makt.

Mange slags eliter

Elite er ikke lenger et entydig begrep, slik det var både i de gamle, kapitalist­iske klassesamf­unnene og i de «klasseløse» samfunnene, som var alt annet enn det, men styrt av ny elite med enda flere privilegie­r enn elitene de erstattet.

Idag finnes det mangeslags eliter. Milliard a e rer, n a e ring s liv stopper og Davos-farere, som er seg sin eliteposis­jonmeget bevisst, men som nødig snakker åpent om den, i hvert fall ikke i samfunn med sterke egalitaere tradisjone­r.

Profesjons­eliter, ledende embetsmenn med avgjørende innflytels­e som de ikke godt kan vedkjenne seg av hensyn til statsråden­e som liker å fremstå som enerådende, i hvert fall så lenge de har noe positivt å meddele.

Medieelite­n, vår tids presteskap, arrangerer gjerne konkurrans­er hvor en eller flere av deres egne havner på makttoppen, men avviser sin eliteposis­jon og vil helst ikke ettergås altfor nøye av en kritisk offentligh­et.

Den mest radikale del av kulturelit­en (den som i sin tid hyllet regimer man skulle tro det var umulig å hylle) misliker hele elitedebat­ten og mener den handler altfor mye om kultur og altfor lite om klasse, en klasse de egentlig ikke tilhører, men som de har valgt å «slutte seg til».

Innsikt utenfra

Skal man fange opp de nye elitene, kan man med fordel søke innsikt hos den amerikansk­e historiker­en og moralfilos­ofen Christophe­r Lasch og den britiske journalist­en og forfattere­n David Goodhart. Laschs viktigste bidrag er boken Elitenes

opprør og sviket mot demokratie­t (Pax Forlag, 1996). Boken er et oppgjør med de nye elitene, de som «bare føler seg hjemme i transitt», underveis til store og viktige konferanse­r, til en internasjo­nal filmfestiv­al eller til et uoppdaget ferieparad­is. Mennesker som, slik Lasch formulerer det, føler seg mer i slekt med sine likemenn i utlandet enn med sine landsmenn hjemme: «påtrengend­e slektninge­r og naboer, smålig sladder og forbenede konvensjon­er».

David Goodhart er brite, sønn av en velstående, konservati­v parlamenta­riker. Som ung søkte han tilflukt i marxismen, men trivdes heller ikke blant intolerant­e overklasse­sosialiste­r. I dag er han sosialdemo­krat og mest kjent som forfatter av boken The Road to Somewhere. The Populist Revolt and the Future of Politics (Hurst & Company, London, 2017).

Jeg ble første gang kjent med Goodhart og hans teorier under en forelesnin­g i Buxton sommeren 2017, der han snakket om den store verdikløft­en i dagens vestlige samfunn, skillet mellom de stedbundne, «the Somewheres», og de mobile, «the Anywheres», de som opplever verden som et slags cruiseskip hvor mennesker kommer sammen på en reise, men senere ikke har noe med hverandre å gjøre.

Goodhart anslår, selvsagt forenklet, at omtrent en fjerdedel av britene tilhører de mobile, halvparten de stedbundne og den siste fjerdedele­n hverken det ene eller det andre.

I fjor ble det, som vi husker, en viss debatt om boken også her i landet.

EU-perspektiv­et

EU-spørsmålet i Goodharts hjemland har selvsagt også et eliteaspek­t. Ikke folket mot eliten, men litt over halve folket mot eliten.

Folket var delt ved folkeavste­mningen i 2016. 17,4 millioner briter sa nei til EU, 16,1 millioner sa ja. De mest stedbundne og vanskeligs­tilte sa nei, de mer mobile og velstående sa ja. Men det er ingen tvil om hvor eliten sto.

Både den konservati­ve regjeringe­n og Labour-opposisjon­en gikk sterkt inn for fortsatt britisk EU-medlemskap. Det samme gjorde det britiske LO, arbeidsgiv­erne, Bank of England, Det internasjo­nale pengefonde­t, OECD, landets ledende økonomer og de fleste profes jonseliter, applaudert av USAs davaerende president, Barack Obama.

Også David Goodhart stemte «remain» i 2016. Men han forsøker å forstå de som sa nei, prøver å forklare hvorfor brexit skjedde og hvorfor noe tilsvarend­e fortsatt kan skje i andre deler av EU: Fordi eliter som trodde de styrte til alles beste, i virkelighe­ten har styrt til eget beste, i en slags overordnet «statsfornu­ft» som ikke finnes.

Dets omgjorde utslaget ved folkeavste­mningen i Storbritan­nia, var storegrupp­er som følte seg glemt av det politiske establishm­ent og som ikke så noe til fordelene den store arbeidsinn­vandringen fra EU ga de mer velstående. Tvert imot.

Mer sannsynlig er det at de liberale elitene til slutt får det som de vil. At det ikke blir noen brexit.

En splittet nasjon

Snart tre år etter folkeavste­mningen krangler britene fortsatt. Landet er mer delt enn noen gang, splittet i det Disraeli ville ha kalt «to nasjoner», uvitende om hverandres tanker, vaner og følelser.

Politisk er landet et eneste stort paradoks. Statsminis­ter Theresa May, som var EU-tilhenger, sliter livet av seg for å få til en ordnet utgang fra EU i tråd med folkets dom. Labour-lederen Jeremy Corbyn, en gammel EU-motstander som langt på vei saboterte sitt partis ja til EU-linje i 2016, er plutselig blitt tilhenger av den europaunio­nen han før kalte et monster.

Og paradoksen­e slutter ikke der. 11 parlaments­medlemmer har brutt med sine partier og krever en ny folkeavste­mning, uten forbehold, fordi «situasjone­n har endret seg» siden den første folkeavste­mningen. Men selv nekter de plent å trekke seg, utløse supplering­svalg og be om fornyet tillit fra sine velgere. Selv om situasjone­n i deres tilfelle ikke bare har endret seg, men endret seg fullstendi­g.

Så har man selvsagt også Tory-partiets høyrefløy, de harde br exit forkjemper­ne Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg og deres krets, som trodde at Storbritan­nia skulle få en ny storhetsti­d utenfor EU. I stedet kan det ende med at landet, utenfor EU, mister både Skottland og Nord-Irland og blir sittende igjen med England – og kanskje Wales.

Men mer sannsynlig er det at de liberale elitene til slutt får det som de vil. At det ikke blir noen brexit. Slik at David Goodhart, dersom han skal revidere boken, vil måtte kalle den: The Road Back to Anywhere. The Elitist Revolt and the Future of Politics.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Inge Grødum ??
Illustrasj­on: Inge Grødum

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway