Aftenposten

Mannen bak ordet «fattigdoms­lykke» angrer ingenting

Martin Nygaard og ektefellen Victoria Dahr skal holde kurs om hvordan leve lykkelig med lite penger.

- Heidi Borud

Vi trenger ikke så mye som vi tror

Martin Nygaard

Forfattere­n Martin Joyce Nygaard (58 år) startet i fjor en voldsom debatt etter at han ble intervjuet om det han kalte «fattigdoms­lykke». Ordet ble på tampen av året kåret av Språkrådet til et av nyordene i 2018.

– Jeg føler meg rik selv om jeg lever på fattigdoms­grensen, sa Nygaard den gang.

I dag sier Nygaard at han ikke angrer på noen uttalelser. Mange fokuserte på at han sitter med en formue på naermere 10 millioner kroner, bor i en romslig tomannsbol­ig bak Frognerpar­ken og har arvet hytte på Onsøy ved Fredriksta­d.

– Det ble en voldsom mediestorm. Det var også tegn til personhets. Da dro jeg på hytta og fikk litt avstand til det, sier Nygaard.

Forsvarer kommentarf­eltene

Nygaard forteller at det ble skrevet ganske mange aggressive kommentare­r mot ham i sosiale medier.

– Men jeg forsvarer kommentarf­eltene. Jeg er personlig glad for at folk kan skrive de verste ting i kommentarf­eltet og komme med de mest hårreisend­e uttalelser. Aggresjon er noe som må ut. Hvis du lukker aggresjone­n inne kan det komme blod, og det vil vi ikke ha, sier Nygaard.

– Men når du får en følelse av at alle hater Martin Nygaard, da er det ikke gøy. Det var da jeg begynte å tenke på om en halvgal person kunne komme og kaste sten gjennom vinduet mitt. Og jeg lurte på om familien min var trygg, sier Nygaard.

Personlig fokus

– Det ble fokusert på din formue i stedet for temaet du ønsket å ta opp: det å leve på lav inntekt?

– Ja, jeg synes det var synd. Det var et forsøk på å gjøre meg og meningene mine irrelevant­e. At jeg ikke kunne uttale meg fordi jeg hadde en formue. Det forandrer ikke det faktum at vi gjennom mange år har levd på svaert lave inntekter med fem små barn. I den perioden da vi var småbarnsfo­reldre, hadde jeg ikke arvet penger, sier Nygaard.

Dette tyder på at du må ha den helt rette bakgrunnen for å kunne uttale deg, mener han.

– Samtidig kom det frem stemmer som fortalte at de hadde levd på lav inntekt i mange år og hadde det bra med det. Jeg ble også kontaktet av en pensjonert prest. Han fortalte at dette budskapet hadde han prediket i over 20 år, forteller Nygaard.

For opptatt av materielle verdier

Nygaard mener politikern­e – saerlig de på venstresid­en – er enormt opptatt av materielle goder.

– Alt handler om å øke forbruket. På høyresiden mener jeg det er mer kultur for gjenbruk, det å ta vare på ting og klare seg selv. Det ligger i grunnideol­ogien. Men for meg handler ikke dette bare om penger, men om mentalitet og å vaere fornøyd med det du har. Det er en stor øvelse for folk, sier Nygaard.

– Det viktigste for meg er budskapet; nemlig at selv om du har dårlig råd, så behøver du ikke vaere ulykkelig. Derav ordet fattigdoms­lykke. Du må ikke gå inn i offerrolle­n. Vi greide det med fem barn. Vi behøvde ikke gå i kjelleren, selv om vi hadde dårlig råd, sier Nygaard.

Kurs for et enklere liv

I mars arrangerer han og kona, Victoria Dahr, kurs hjemme på Smestad om fattigdoms­lykke, økonomi og hvordan leve et enklere liv.

– Penger og sex er to områder som mange sliter med. Hvis du jobber med ditt forhold til penger, så løsner mye av det du har av tilknytnin­g og avhengighe­t i livet ditt, sier Victoria Dahr.

– Å jobbe med din tilknytnin­g til penger er inngangspo­rten til et enklere liv, mener hun.

Dahr og Nygaard mener det er viktig å vaere fornøyd med det man har.

– Å snu følelsen av mangel, til følelsen av å vaere fornøyd er en god ting. Hvis du opplever at du har mer enn nok, vil det

Hvis du jobber med ditt forhold til penger, så løsner mye

Victoria Dahr

snu energien din. Da kan du våkne med et smil om munnen og til og med begynne å gi, sier Nygaard.

– Vi trenger ikke så mye som vi tror.

Ja til deltidsarb­eid Både Dahr og Nygaard reagerer på politikern­es krav om at flere må jobbe 100 prosent.

– Det eneste moralsk høyverdige i dagens samfunn er 100 prosent stilling. Men folk sliter seg jo ut. Både aleneforsø­rgere og par blir utslitt av å jobbe fullt hele livet. Det går ikke rundt hvis du lever med små barn. Deltid må vaere supert, sier Victoria Dahr.

– Og man skal ikke føle seg mindre vellykket selv om man jobber deltid. Deltid er bra både for voksne og for barn. Folk blir utbrent av det enorme presset man utsettes for i dag. Noen må si at det går an å leve annerledes med mindre forbruk og mindre jobb, sier Nygaard.

– Men har man dårlig råd, så må man tørre å si det høyt. Det gjorde vi og vi fikk pent brukte klaer til barna av naboene. Sykler og skiutstyr skaffet vi oss fra loppemarke­det, sier Nygaard, som i mange år var en ivrig medhjelper ved Smestad skoles loppemarke­d.

– Mange sliter med å holde en fasade. Noe av det første du må gjøre hvis du vil få ned utgiftene og forbruket, er å vaere aerlig om det.

 ??  ??
 ?? Foto: Heidi Borud ?? Forfattere­n Martin Nygaard og kona Victoria Dahr vil laere bort å leve nøkternt og sparsommel­ig.– Å snu følelsen av mangel til følelsen av å vaere fornøyd, er en god ting, sier Nygaard.
Foto: Heidi Borud Forfattere­n Martin Nygaard og kona Victoria Dahr vil laere bort å leve nøkternt og sparsommel­ig.– Å snu følelsen av mangel til følelsen av å vaere fornøyd, er en god ting, sier Nygaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway