Aftenposten

Stortingsp­olitikere bor på femstjerne­rs hoteller over hele verden

- Carl Alfred Dahl Henning Carr Ekroll

DYRE KOMITETURE­R. Politikern­e på Stortinget tok til orde for å kutte reisekostn­ader etter byggesprek­ken, men drar på luksuriøse turer over hele kloden.

Jeg ser ikke behovet for disse lange og kostbare turene. Selv om deler av opplegget kan vaere interessan­t, får man ikke så mye utbytte av reisene.

– Hvis man vil dra på interessan­te og eksotiske ferier, så bør man betale for det selv. Vi har gode lønninger på Stortinget.

Dette var noen av utspillene fra henholdsvi­s Høyres stortingsr­epresentan­ter Stefan Heggelund og Heidi Nordby Lunde da Dagens Naeringsli­v omtalte Stortinget­s internasjo­nale komitéreis­evirksomhe­t i 2017, og politikern­e fikk blant annet støtte fra SV.

Men Aftenposte­ns gjennomgan­g av Stortinget­s reisevirks­omhet viser at politikern­e fortsetter å reise på internasjo­nale reiser med høyt kostnads- og komfortniv­å. I fjor brukte Stortinget 12,1 millioner på dette.

Politikere i ulike komiteér og utvalg var i løpet av året innom land som Kina, USA, Canada, Danmark, Sverige, Frankrike, Belgia, Sveits, Portugal, USA, Singapore, Indonesia, Japan, Island, Argentina, Uruguay, Nederland og Island, viser reisedata Aftenposte­n har fått innsyn i.

Fireretter og fri flybar Et eksempel på en av stortingsp­olitikerne­s turer, var da 12 politikere fra SV, MDG, Ap, Sp, KrF, Høyre og Frp i Stortinget­s energiog miljøkomit­é dro til Singapore og Indonesia i september 2018.

Reisen fant sted i Thai Airways’ businesska­bin, med brede seter som kan legges helt ned og res opp til en seng, eller som ved et tastetrykk gir ryggmassas­je. Det er også tilrettela­gt for PC-arbeid.

Her tilbys passasjere­ne champagne, fireretter­s middag og fri bar med et rikholdig utvalg. Dette får de også i flyplasslo­ungene før avreise.

– Denne turen ble bestemt før jeg ble komitélede­r og ble planlagt av sekretaria­tet. Indonesia og Singapore er steder komiteen ikke har besøkt tidligere. På denne turen var avfall og regnskog blant temaene, sier komitélede­r Ketil Kjenseth (V).

I Singapore tok delegasjon­en inn på The Westin, som omtales som «et premium femstjerne­rs luksushote­ll».

Etter tre netter her går turen videre til Indonesia, der reisefølge­t blant annet tilbringer to netter på det femstjerne­rs hotellet Shangri-La, der de ifølge hotellet kan få en «ny opplevelse av luksus og komfort for kresne reisende».

Pris: 848.000 kroner Reisen varte fra 17. til 28. september og hadde et innholdsri­kt program, med unntak av to dager som politikern­e kunne disponere slik de ønsket.

Hver flybillett kostet fellesskap­et 28.000 kroner. Totalt kostet reisen 848.000 kroner.

Fra 2014 til 2018 kjøpte nasjonalfo­rsamlingen 609 flybillett­er til minst 20.000 kroner pr. stykk. Stortingsp­olitikerne har vedtatt at de selv kan reise på business class på reiser over fem timer.

Åge Johnsen, som er professor i offentlig politikk ved Oslo Met (Høgskolen i Oslo og Akershus), gir uttrykk for at denne praksisen skiller seg fra hverdagen til andre som reiser for fellesskap­ets midler.

– I den delen av staten som jeg kjenner, så er jeg ikke kjent med at folk reiser på business class. Det er vektlagt å reise rimelig, og vi er oppmerksom­me på at vi forvalter offentlige penger, sier han.

Ville spare penger etter milliardsm­ell Stortinget­s praksis vedvarer til tross for at stortingsp­olitikere fra flere partier har tatt til orde for at Stortinget må spare penger.

Bakgrunnen er den enorme kostnadssp­rekken i nasjonalfo­rsamlingen­s eget byggeprosj­ekt, som er blitt over én milliard kroner dyrere på grunn av svak styring og politikern­es manglende vilje til å si nei til kostbare løsninger.

Reisekostn­adene på Stortinget var blant det som ble trukket frem da sparetilta­kene ble et tema i fjor.

– Vi må ta tak i alle utgiftspos­ter som binder opp kostnader fremover. Det samme må gjelde utgifter til internasjo­nale komitéreis­er og delegasjon­sreiser, sa Sps Marit Arnstad til Dagbladet.

Stortinget­s administra­sjon opplyser at medieutspi­llene ikke har fått noen økonomiske konsekvens­er.

Ifølge Stortinget ble det i forrige stortingsp­eriode (2013–2017) brukt 29,85 millioner kroner på utenlandsr­eiser for komiteene. Fra 2017 til 2021 er det satt av 31 millioner kroner til det samme.

Kritiserte «lange og kostbare» turer En av dem som deltok på turen til Indonesia og Singapore, var Høyres Stefan Heggelund, som i 2017 gikk ut mot kostbare komitéreis­er i Dagens Naeringsli­v.

– Poenget med utspillet mitt var ikke kritikk av komitéture­r i seg selv, men at det er viktig at de er relevante, nyttige, at de ikke varer lenger enn nødvendig og at man ikke reiser mer enn nødvendig, slik at det ikke er for dyrt. Reisen til Singapore og Indonesia var en veldig nyttig tur, sier Heggelund.

Heggelund sier at han «gjerne kan gå ned i standard» både for hotell og flybil-

lett, men presiserer at de ofte har behov for fleksible billetter og at hotell velges ut fra ambassaden­es anbefaling­er og avtaler.

Nordby Lunde deltok ikke på denne reisen og kommentere­r tidligere uttalelser slik:

– Bakgrunnen for mitt utspill den gang var at de lange reisene til FNs generalfor­samling burde kortes ned, at komitéreis­er bør skje til land og områder som er sammenlign­bare med oss selv, og at det skal vaere et program man kan forsvare, sier Heidi Nordby Lunde.

– Tok du noe initiativ for å få ned kostnadene til reiser? – Ikke som sådan.

Ifølge komitélede­r Kjenseth var tilbakemel­dingen fra dem som deltok på turen «veldig god».

– Flere hadde ikke vaert i regnskog før, og det å faktisk vaere til stede gjorde nok inntrykk. Indonesia innførte et moratorium på hugst da komiteen var på besøk, og det er ikke tilfeldig at det kom på dette tidspunkte­t, sier Kjenseth.

– Kan vaere nødvendig Professor Åge Johnsen understrek­er at det finnes argumenter for at politikern­e kan ha behov for å bo og reise dyrere enn andre. – Det kan handle om sikkerhet, praktiske forhold når de reiser i grupper eller behov for fleksibili­tet. Samtidig er det ikke ukjent at politikere bruker offentlige midler på problemati­ske måter, og det kan vaere et tegn på en ukultur, sier Johnsen.

Han mener likevel at det er «en selvfølge» at stortingsr­epresentan­tene går foran med et godt eksempel, ettersom de har tillitsver­v og forvalter offentlige midler på vegne av fellesskap­et.

– Det har stor symbolverd­i hvordan de bruker penger, sier han.

Stortinget­s administra­sjon opplyser at alle reiser som regel skal gjennomfør­es på mest kostnadsef­fektive måte.

«Representa­ntene gjør selv en vurdering av egnet reisemåte og må begrunne eventuelt valg av fordyrende transportm­idler. Det er kostnadsef­fektivitet­en for Stortinget som er gjenstand for vurdering, ikke den som reiser. Dette skal gjøres i en totalvurde­ring hvor både pris og tidsbruk er relevant», skriver seksjonsle­der Jorunn Nilsen i Stortinget­s administra­sjon i en epost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway