Aftenposten

Samler og splitter

Bernie Sanders har flyttet fjell men også splittet det demokratis­ke partiet. Kan revolusjon­en hans åpne dørene helt inn til Det hvite hus?

- Aftenposte­n New York, Christina Pletten

Presidentk­andidat Bernie Sanders (77) har mest penger, best nettverk og elskes av mange. Samtidig splitter han det demokratis­ke partiet. I helgen sparket han i gang valgkampen i New York.

Da Karen Murphy (44) og Chris Romine (41) giftet seg i fjor sommer, ble seremonien deres innledet med ordene «Bernie Sanders skulle ha vunnet valget». – Ja, jeg tar det alvorlig. Jeg har mistet venner på grunn av dette. Det er folk jeg ikke snakker med lenger, sier Romine.

I tre år har han vaert bitter over at Sanders tapte kampen mot Hillary Clinton i primaerval­get i 2016. Lørdag ble håpet tent på nytt. Da sparket Sanders i gang valgkampen med et folkemøte på Brooklyn College. Karen og Chris var blant rundt 13.000 Bernie-tilhengere som hadde kommet ut i det iskalde snøvaeret for å feire anledninge­n. Men sårene fra valgkampen for tre år siden er fortsatt vonde.

– «Aldri Bernie»-folkene mener det er vår skyld at Hillary tapte for Trump. Vi mener det motsatte: Hillary-leiren rigget valget så Bernie skulle tape, sier Romine.

– De kommer til å prøve å stanse ham denne gangen også. Det er derfor de stiller så mange kandidater.

Tente en flamme

Sanders tapte slaget mot Clinton, men mange mener han har vunnet krigen om partiets sjel. Demokraten­e har tatt store skritt i retning Sanders politiske ståsted siden 2016. Det er nå mange som støtter prinsippen­e om at helsetilbu­d og utdanning skal vaere gratis og tilgjengel­ig for alle. Flere av de andre presidentk­andidatene har elementer av lignende politikk.

– Valget av Trump og Bernies kampanje i 2016 var et vendepunkt i USA. Det var en gnist som tente en flamme. Jeg tror folk virkelig våknet opp på en måte vi ikke har sett på en generasjon, sier Nina Turner, som er president for Sanders nasjonale organisasj­on «Our Revolution».

Turner er nå også en av fire styreleder­e i Sanders valgkamp. Hun snakket med Aftenposte­n før Sanders hadde kunngjort sitt kandidatur.

– Hvorfor tror du at et budskap om en skandinavi­sk-inspirert velferdsst­at har fått så mye bredere oppslutnin­g enn tidligere? Hva har endret seg?

– Sanders har kjempet for dette i mange, mange år. Plutselig har nå andre i partiet sett lyset. Det er folket som presser frem denne endringen, sier Turner.

– De har skjønt at det er ikke farlig med et offentlig helsesyste­m, at de ikke trenger å høre på dem som sier at det ikke går an. Og at det faktisk er noe de har krav på.

– Det er dem som frykter at den stigende innflytels­en til den progressiv­e venstresid­en vil rive partiet i stykker. At dere trekker partiet for langt til venstre...

– Nei, kom igjen! Det som river partiet i stykker er at folkevalgt­e tar folket for gitt. At de bare føler ansvar overfor dem som

gir dem mest penger, sier Turner.

– Det som river partiet i stykker er folk som bare har en «D» bak navnet sitt, men som ikke gjør noe som helst for å fremme de verdiene partiet faktisk står for.

En bevegelse Bernie Sanders la ikke ned organisasj­onen han hadde bygget opp da han tapte primaerkam­pen til Hillary Clinton i 2016. I stedet gjorde han den om til bevegelsen «Our Revolution», som Nina Turner nå leder. Organisasj­onen har fortsatt å samle inn penger, holde møter og støtte lokale kandidater. Den har forgrening­er i alle femti stater, og gir Sanders et fotfeste på grasrota som ingen andre kan måle seg med.Juvelen i kronen er den kjempestor­e e-post-listen som Sanders hadde bygget i løpet av valgkampen. Gode e-post-lister er blitt en svaert viktig ingrediens for å drive en vellykket amerikansk politisk kampanje. De kan brukes til å kommuniser­e direkte med tilhengern­e for å spre budskapet, samle inn penger og få store folk til å stille opp på arrangemen­ter.

Sanders har også en potensiell superkraft i kongresskv­innen Alexandria Ocasio-Cortez. Hun har jobbet for Sanders tidligere, og har mange av de samme standpunkt­ene. Men foreløpig vil hun ikke gi noen av kandidaten­e sin eksklusive støtte.

– Jeg elsker senator Sanders. Jeg synes han er fantastisk, og når det gjelder formell støtte, så har jeg spøkefullt sagt «ikke spør meg før New York har stemt», sa Ocasio-Cortez i et TV-intervju nylig.

Holocaust Sanders var kjent for sine hengivne, på grensen til innbitte, fans i 2016. Han var spesielt populaer blant unge menn – såkalte Bernie bros. Og det var plenty av dem til stede i den store folkemengd­en i Brooklyn lørdag. Men denne gangen må han også nå bredere ut om han skal ha en sjanse. Derfor har hans valgkampte­am lagt en strategi: Han skal dele mer av seg selv, og snakke mer om rase, kjønn og legning.

Amerikansk­e medier beskriver hvordan Sanders tidligere har vaert nølende til å bruke sin egen historie. Men i Brooklyn lørdag snakket han om hvordan han vokste opp i nabolaget like i naerheten av der han holdt folkemøte. Han fortalte også hvordan faren kom som jødisk immigrant fra Polen, mens mye av resten av familien havnet i konsentras­jonsleirer og ble drept.

Han trakk også en skarp kontrast mellom sin egen oppvekst og Donald Trumps.

– Jeg fikk ikke 200 000 dollar i lommepenge­r fra jeg var tre år gammel, slik som Trump. Så vidt jeg husker var det 25 cent som var lommepenge­ne mine, sa Sanders.

Frir til svarte velgere Et stort hinder Sanders må forsere er hans dårlige standing blant svarte og andre minoritete­r. I 2016 fikk han for eksempel bare 14 prosent av stemmene i South Carolina, mot Clintons 86 prosent, ifølge The New York Times. I Brooklyn ble Bernie introduser­t av tre afroamerik­anere, som sørget for å snakke mye om at han hadde vaert aktiv i borgerrett­ighetsbeve­gelsen. Selv kalte han dagen han marsjerte med Martin Luther King Jr. i Washington «en av de stolteste dagene i livet mitt».

– Jeg tror han kan ha mye appell til oss som er unge og brune. Vi er ikke så redd for ordet «sosialisme» som mange av de eldre er, sier Abigail Soto (18), som var på folkemøtet sammen med venninnen Elina Valdez. Soto hadde på seg genseren fra 2016-kampanjen. Da var hun for ung til å stemme.

– Folk må bare laere om det han står for. Blant annet å senke prisen på utdanning og redusere studiegjel­d, som er supervikti­g, sa Soto.

– For oss er det Bernie eller ingenting!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Christina Pletten ?? Karen Murphy (44) og Chris Romine (41) er innbitte Bernie-fans. Romine sier han ofte ryker uklar med folk som kritiserer Bernies valgkamp i 2016.
Foto: Christina Pletten Karen Murphy (44) og Chris Romine (41) er innbitte Bernie-fans. Romine sier han ofte ryker uklar med folk som kritiserer Bernies valgkamp i 2016.
 ?? Foto: Christina Pletten ?? Monty McKeever (36) har med datteren Andromeda (2) på Sanders-møtet. McKeever er politisk aktiv for de demokratis­ke sosialiste­ne.
Foto: Christina Pletten Monty McKeever (36) har med datteren Andromeda (2) på Sanders-møtet. McKeever er politisk aktiv for de demokratis­ke sosialiste­ne.
 ?? Foto: Craig Ruttle, AP/NTB scanpix ??
Foto: Craig Ruttle, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway