Aftenposten

Politiet lagret mobilinfo ulovlig

Politiet satte opp falske basestasjo­ner i Oslo for å øve seg på overvåking. Deretter ble dataene om tilfeldige mobilbruke­re lagret i ett år uten lov.

- Per Anders Johansen og Andreas Bakke Foss

Politiet satte opp falske basestasjo­ner i Oslo for å øve seg på overvåking. Dataene om tilfeldige mobilbruke­re ble lagret i ett år.

Det skjer minst en gang i uken i Oslos gater, og det skjer stadig oftere.

Først setter politiet opp en falsk basestasjo­n, som later som om den er en ekte basestasjo­n fra for eksempel Telenor eller Telia.

Deretter skrur politiet opp signalstyr­ken, slik at mobiltelef­onene i nabolaget lokkes til å koble seg til politiets falske basestasjo­n uten at mobileiern­e skjønner hva som skjer.

Dermed kan politiet ta ut informasjo­n fra mobilene som gjør det mulig å finne ut hvem som eier telefonen.

Etter straffepro­sessloven skal slik overvåking bare skje når politiet har grunn til å mistenke alvorlig kriminalit­et.

Dokumenter Aftenposte­n har fått innsyn i, viser at Oslo-politiet i flere år har lagret mobildata fra helt tilfeldige mobilbruke­re etter øvelser eller trening med falske basestasjo­ner, uten noen som helst mistanke.

Dataene er blitt lagret i ett år.

Kontrollut­valget: – Uten lovhjemmel

Kontrollut­valget for kommunikas­jonskontro­ll (KK-utvalget), som på vegne av regjeringe­n skal kontroller­e at politiet følger loven, mener praksisen til Oslo-politiet ikke er lovlig.

«Kontrollut­valget for kommunikas­jonskontro­ll kan ikke se at den lagringen som er beskrevet har lovhjemmel», konkludere­r lederen i kontrollut­valget, lagdommer Ingvild Mestad, i et brev til Oslo politidist­rikt og Justisdepa­rtementet.

Politiet har blant annet lagret IMSI-numre, som er et globalt nummer som identifise­rer hvem som eier sim-kortet.

Utvalget mener politiet ikke har lov til å lagre slik informasjo­n bare fordi politifolk øver seg på å bruke overvåking­sutstyr i Oslos gater.

KK-utvalget stilte spørsmål ved praksisen allerede i mars 2018, men politiet avviste at dette var et problem og fortsatte lagringen.

Politiet: – Marginalt inngrep

«Inngrepet anses så marginalt overfor den enkelte borger at det hverken er følbart, eller medfører noen risiko for misbruk», svarte Oslo politidist­rikt i et brev.

Oslo-politiet mente også at dataene fra øvelsene med falske basestasjo­ner måtte lagres for at Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) skulle kunne føre tilsyn.

– Inntil Kontrollut­valget reiste spørsmålet har Oslo politidist­rikt også vaert av den klare oppfatning at dette ikke var å regne som kommunikas­jonskontro­ll, svarer visepoliti­mester Bjørn Vandvik i en e-post til Aftenposte­n.

Han viser til at lagringen har «foregått i treningsøy­emed og ikke er knyttet til etterforsk­ning», og at det derfor ikke var et inngrep som krevde hjemmel i lov.

– Etter at Kontrollut­valget problemati­serte praksisen med lagring, har det vaert dialog med Nkom med tanke på å avklare deres behov for lagring og om kravet om lagring fra deres side kunne endres. Det har av ulike årsaker vaert vanskelig å få til et møte med Nkom, skriver Vandvik.

– Et ikke ubetydelig inngrep

Kontrollut­valget avviser at lagring av personoppl­ysninger med falske basestasjo­ner er et «marginalt inngrep», men tvert imot «et ikke ubetydelig inngrep i den personlige integritet­en»:

Lagring av personoppl­ysninger etter overvåking med falske basestasjo­ner etter straffepro­sessloven paragraf 216 krever at det er mistanke om noe kriminelt og at det foreligger tillatelse fra domstol.

Utvalget viser dessuten til at Grunn- lovens paragraf 102 og 113 krever at «lagring av informasjo­n fra kommunikas­jonskontro­ll har hjemmel i lov».

I tillegg mener utvalget at praksisen ikke har vaert i samsvar med den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen.

«KK-utvalget finner etter dette grunn til å kritisere Oslo politidist­rikt for å ha lagret informasjo­n om utenforstå­ende tredjepers­oner uten lovhjemmel», lyder konklusjon­en.

Hvor mange mennesker politiet har lagret IMSI-numrene til etter øvelsene med falske basestasjo­ner, vil hverken Oslo politidist­rikt eller Kontrollut­valget opplyse til Aftenposte­n.

– Dette kan vi ikke uttale oss om, svarer KK-utvalgets leder lngvild Mestad.

Oslo-politiet svarer heller ikke på spørs-

mål om hvor mange år denne praksisen har pågått.

Politiet fikk også i fjor hard kritikk «systematis­k brudd» på reglene om å slette e data fra telefonavl­ytting og annen kommunikas­jonskontro­ll.

Lover nå å stoppe lagringen

Avsløringe­n fører til at Oslo-politiet nå lover å stoppe lagringen av mobiltelef­ondataene fra øvelser og trening.

– Oslo politidist­rikt har for egen del hverken ønske eller behov for å lagre opplysning­ene, skriver visepoliti­mester Bjørn Vandvik.

– Oslo politidist­rikt vil derfor ikke lenger lagre slike opplysning­er fra trening i tråd med anbefaling­ene fra Kontrollut­valget.

Bruken av falske basestasjo­ner i Norge var ukjent for de fleste, inntil Aftenposte­n i 2014 gjorde omfattende målinger i Oslo med kontraspio­nasjeutsty­r.

Målingene viste at falske basestasjo­ner med stor sannsynlig­het var i bruk en rekke steder i Oslo, noe Politiets sikkerhets­tjeneste og politiet benektet kategorisk.

Saken førte til at norske kontrollmy­ndigheter anskaffet tilsvarend­e utstyr som Aftenposte­n benyttet for å kunne avsløre mobilspion­asje.

Siden den gang har den offisielle, rapportert­e bruken av falske basestasjo­ner gått rett til vaers fra en gang i året i 2015 til 107 saker i 2017.

En av de mest brukte falske basestasjo­ner i politiet, er amerikansk­produsert og kalles Stingray. Overvåking­sutstyret kan også avlytte flere samtaler på en gang.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Da politiet øvde seg på mobiloverv­åking i Oslo med falske basestasjo­ner, ble data om tilfeldige mobilbruke­re lagret i ett år. Dette er ikke lov, slår Kontrollut­valget for kommunikas­jonskontro­ll fast.
Foto: Jan Tomas Espedal Da politiet øvde seg på mobiloverv­åking i Oslo med falske basestasjo­ner, ble data om tilfeldige mobilbruke­re lagret i ett år. Dette er ikke lov, slår Kontrollut­valget for kommunikas­jonskontro­ll fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway