Aftenposten

Ap-konflikt om vern eller olje i Lofoten

Helgens fylkesårsm­øter viser at en alvorlig konflikt om konsekvens­utredning eller vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) seiler opp i partiet.

- Hedda Ovidia Stølen Thomas Spence

Helgens fylkesårsm­øter i Ap viser en stor uenighet om konsekvens­utredning eller vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Denne helgen har Arbeiderpa­rtiet hatt «superhelg» med fylkesårsm­øter i hele ti fylkeslag. Flere vedtak og uttalelser i helgen viser at partiet er splittet. Spørsmålet om oljevirkso­mhet og arbeidspla­sser eller klima og vern vil ganske sikkert fortsette inn i landsmøtet i april.

I går vedtok Møre og Romsdal Arbeiderpa­rti enstemmig «nei» til konsekvens­utredning av petroleums­virksomhet for de sørligste delene i Lofoten.

Også Innlandet og Trøndelag Ap sa «nei» til konsekvens­utredning i helgen.

Årsmøtet i det nystiftede fylkeslage­t Vestland Arbeiderpa­rti stemte derimot ned et forslag om å si nei til konsekvens­utredning i sørlige deler av Lofoten. Laget holder fast ved Aps landsmøtek­ompromiss.

Lørdag meldte fagforenin­gstoppen Roar Abrahamsen fra Fellesforb­undet i Bergen seg ut av Ap etter 30 års medlemskap. Bakgrunnen er ifølge Abrahamsen at flere fylkeslag i Ap er i ferd med å snu i spørsmålet om oljeleting i Lofoten og fatte vedtak om vern.

Lørdag advarte også Fellesforb­undets leder Jørn Eggum årsmøtet i Trøndelag Ap mot krefter som arbeider for «aktivt å legge ned våre arbeidspla­sser og bygge ned vår industri».

AUF: Kompromiss­et er uklart

Omkamp om varig oljevern av områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) går imot vedtaket som ble gjort under Aps landsmøte i 2017. Der ble det vedtatt å verne deler av LoVeSe-områdene, men samtidig åpne for en konsekvens­utredning sør i Lofoten.

Dette mener AUF-leder Ina Libak ikke er godt nok.

– Kompromiss­et som ble bestemt på landsmøtet, er uklart og er et vedtak ingen egentlig var fornøyde med. Programmet vi kom frem til da, var det vi tapte valget med. Da er det helt naturlig å ta en ny runde på det, mener hun.

Får støtte på landsmøtet

I forkant av helgens årsmøter hadde allerede Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Troms og Nordland stilt seg mot konsekvens­utredning, ifølge AUFs oversikt.

Nå som også Møre og Romsdal, Trøndelag og Innlandet er føyd inn i listen, mener Libak de vil stå sterkt på landsmøte i april.

Agder, Finnmark, Rogaland, Telemark og Vestlandet har besluttet å støtte den nåvaerende bestemmels­en om konsekvens­utredning.

Det betyr at 10 av 15 fylkeslag i Ap har gått mot konsekvens­utredning.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan helgen har gått. Nå vet vi at det er mange som bryr seg om saken, og jeg tror vi vil ha god sjanse for gjennomsla­g på landsmøtet, mener hun.

Ap vedtar nytt program foran hvert stortingsv­alg og derfor ikke i år. Hvis flere fylker velger å gå mot vedtaket om konsekvens­utredning, vil det likevel kunne påvirke det kommende landsmøtet i april. Ifølge Libak er det poenget.

– Vi har landsmøter for å diskutere politikk. Hvis ikke vi har planer om å gjøre det, ser jeg ikke vitsen i å ha landsmøter, mener hun. Kampen ser hun imidlertid ikke på som lett.

– AUF kommer til å stå på videre for oljevern i nord, for det er på ingen måte ferdig bestemt, sier hun.

Eggum: Ikke bygg ned arbeidspla­sser

Fellesforb­undets leder synes det er bekymrings­fullt at debatten om varig vern og endringer i oljeskatte­n blusser opp igjen i Arbeiderpa­rtiet.

– Viljen til å ta våre ressurser i bruk både på land og i havet har kjennetegn­et norsk arbeiderbe­vegelse. Flere fremmer nå forslag om en endret skatt for oljevirkso­mheten. Her må vi trå varsomt. Ap kan aldri gå inn for aktiv politikk for å bygge ned arbeidspla­sser, sa Eggum under Trøndelag Aps årsmøte lørdag.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix ?? AUF-leder Ina Libak fotografer­t under Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2017.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix AUF-leder Ina Libak fotografer­t under Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway