Aftenposten

Ulikhetsde­batten havnet i grøften

-

Finansmini­ster Siv Jensen hadde ikke sin beste dag på jobben fredag, da hun la frem regjeringe­ns ulikhetsme­lding. Da dagen var ferdig, var etterlatt inntrykk at Jensen mener at ulikhetsde­batten egentlig er en innvandrin­gsdebatt og en fattigdoms­debatt, at ulikhetene dypest sett reduseres i takt med lavere innvandrin­g. Kritikerne har rett i at det er for enøyd.

Regjeringe­n har rett i at arbeid er en nøkkel i innsatsen mot fattigdom og dermed ulikhet. Få er uenig i det. Barnefatti­gdom og annen fattigdom reduseres hvis flere voksne og foreldre kommer i jobb. Det er heller ikke bestridt at høy innvandrin­g øker antall fattige, fordi mange av innvandrer­ne ikke kommer i inntektsgi­vende arbeid raskt nok, eller overhodet.

Men selv om hver eneste innbygger i arbeidsfør alder skulle komme i jobb, vil vi se at ulikheten fremdeles øker. Det er fordi drivkrefte­ne er sammensatt­e. De rikeste drar fra blant annet på grunn av formuesopp­bygging. De 10 prosent med størst nettoformu­e øker sin andel av den totale private formuen og eier nå over halvparten.

En del av Siv Jensen kritikere legger til grunn at Norge er som andre land, der ulikhet for lengst har festet seg på nivåer som gir økt misnøye og sosial uro. Norge er ikke der og lite tyder på at vi er på vei dit i overskueli­g fremtid. Generasjon­er med norske politikere har bygget et velferdssa­mfunn som motvirker mye av den utviklinge­n vi ser i andre land. Det betyr ikke at ulikhet i Norge er uinteressa­nt.

Ulikhetsde­batten er i seg selv sammensatt. Partiene bruker mye energi på debatten om inntektsul­ikhet. Den har økt jevnt og trutt de siste 30 årene.

Det er viktig å vite hvordan ulikheten utvikler seg, hvem den rammer og hvordan den preger samfunnet vårt. Men det er også viktig å erkjenne at inntektsul­ikhet vil finnes i et samfunn som vårt, som blant annet bygger på markedsøko­nomi, folks vilje til å investere og muligheten for å tjene penger.

Spørsmålet om hvilken type ulikhet vi kan leve med, hvor stor den kan vaere og hvilke tiltak som treffer riktig hvis målet er redusert ulikhet.

I tillegg til faktorene som påvirker likhet i muligheter, som skole, og muligheten for inntekt, som arbeid, er det åpenbart verdt å diskutere om skattesyst­emet kan brukes mer effektivt til fordeling.

Debatten reduseres ofte til et for eller mot formuesska­tt, men også denne debatten er sammensatt. En åpen debatt om nasjonal eiendomssk­att glimrer eksempelvi­s som vanlig med sitt fravaer. Arveavgift­en er blitt like umulig å få en god diskusjon om. Begge deler burde vaert veiet mot endringer i skatt på annen inntekt og formue.

Debatten om ulikhet fortjener en faktadreve­t innstillin­g, med respekt for at ulikhet har flere drivere. Det er en forutsetni­ng for å få med seg når ulikheten utvikler seg i faretruend­e retning.

Selv om hver eneste innbygger i arbeidsfør alder skulle komme i jobb, vil vi se at ulikheten fremdeles øker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway