Aftenposten

Seksualise­rt hets er ikke flørt eller uskyldig moro. Det er et kjempeprob­lem.

Seksualise­rt hets er ikke flørt eller uskyldig moro. Det er et kjempeprob­lem.

- Joacim Lund, kommentato­r

Hver dag får jenter på vår alder slengt nedsettend­e kommentare­r etter seg som «hore», «slut», «billig» og «fitte». Vi får høre at vi er svake og naive, at vi bør operere kroppene våre, og vi får høre om vi er pulbare eller ikke.

Slik beskriver tre 14 år gamle jenter skolehverd­agen sin i et debattinnl­egg i Aftenposte­n.

Institusjo­nalisert hets

Hadde jeg snakket slik til kvinnelige kolleger, ville jeg selvfølgel­ig – og høyst fortjent – fått sparken umiddelbar­t. Noe har tross alt kommet ut av et halvt århundres kvinnekamp, ikke minst det siste året, da #metoo-bevegelsen gjorde det tydelig at uønsket seksuell oppmerksom­het, enten den er fysisk eller verbal, ikke er noe kvinner i dette landet skal behøve å forholde seg til. Jeg vil tro at mange opplever at de i dag har et godt vern mot seksuell trakasseri­ng på arbeidspla­ssen, i foreninger og lag.

Flere enn før, i alle fall.

De 14 år gamle jentene våre, derimot, forteller at de ikke opplever det samme vernet. De opplever å bli krenket uten at skolens ansatte slår ned på det:

«De sier at gutter bare er sånn, og at de sikkert bare mener det de sier som tull», skriver jentene.

Ikke alle laerere sier det, antar jeg. Men når noen gjør det, er det guffent av minst fire grunner:

* Det gir grønt lys til nedverdige­nde og krenkende adferd.

* Det kan vaere belastende for en elev å ta opp seksualise­rt hets med laererne. Normaliser­ing og bagatellis­ering vil oppleves som et svik.

* Skolen svikter elevene også rent formelt. Opplaering­sloven pålegger skolene å arbeide aktivt og systematis­k for å fremme et godt psykososia­lt miljø, der eleven kan oppleve trygghet og sosial tilhørighe­t.

* Unnlatelse­ssynden legger grunnlaget for et større samfunnspr­oblem. Seksualise­rte, hatefulle ytringer får voksne kvinner til å tie i forsamling­er, om en kan bruke det begrepet om sosiale medier og resten av det offentlige ordskiftet.

Eller for å sette det litt på spissen: En laerers unnfallenh­et gjør skolen til en arena der antidemokr­atiske krefter har gode vekstvilkå­r.

Vi vet hva det fører til

«Antidemokr­atiske krefter» høres kanskje voldsomt ut når det er snakk om rappkjefte­de fjortiser som ikke nødvendigv­is forstår rekkevidde­n av det de gjør. Men det finnes kunnskap som underbygge­r det.

Rapporten «Hatefulle ytringer på internett – omfang, forebyggin­g og juridiske grenser» fra 2016 viser at unge voksne er spesielt utsatt for hatefulle ytringer. Mengden hets er omtrent den samme for kvinner og menn, men hetsens karakter er nokså ulik.

Menn blir oftest angrepet på grunn av innholdet i argumenten­e eller på grunn av politisk ståsted, som selvsagt kan vaere ille nok. Hetsen mot kvinner, derimot, handler oftere om kjønn og utseende og er mer seksualise­rt og nedverdige­nde. Litt forenklet kalles menn idioter, mens kvinner kalles horer, sluts og fitter, skjellsord de 14 år gamle jentene allerede er godt kjent med.

Et resultat av hatefulle ytringer, viser rapporten, er at kvinner som er blitt utsatt for dem, mer enn dobbelt så ofte som menn i tilsvarend­e situasjon sier at de i fremtiden vil vaere mer forsiktig med å si sin mening offentlig.

De opplever simpelthen at kostnaden blir for høy.

Kvinner er én gruppe som hetses til taushet. Andre hatefulle ytringer rettes mot religion, etnisitet, hudfarge, nasjonalit­et, seksuell orienterin­g og funksjonse­vne. I disse gruppene trekker enda flere seg fra det offentlige ordskiftet. Og når grupper ikke tør si hva de mener, er det et åpenbart demokratis­k problem.

Ingen enkle løsninger

Som vanlig i slike saker finnes det ikke én enkel løsning på problemet. Det mest fristende er alltid å peke på skolen. Stemmer det at enkelte laerere bagatellis­erer og normaliser­er seksualise­rt hets, er det kritikkver­dig. Men skolen kan ikke løse alt.

I gamle dager var mobbing og hets mer oversiktli­g. I dag kan identitets­krenkende skjellsord tikke inn på mobilen etter leggetid på en lang rekke ulike plattforme­r. Da er ikke laereren der. Dessuten har det aldri vaert meningen at skolen skal oppdra barna alene.

Ifølge mobbeombud Bodil J. Houg skal og må skolen reagere på seksualise­rt trakasseri­ng. Laererne kan ikke velge det bort, det er noe opplaering­sloven pålegger dem. Men det fritar ikke foreldrene fra ansvar. Det er deres barn.

Det betyr at ansvaret hviler på foreldre, laerere, familie, venner og tilfeldige vitner til hets, omtrent i den rekkefølge­n.

Eller, for å bli litt svulstig:

Det må en landsby til for å oppdra et barn.

En laerers unnfallenh­et g jør skolen til en arena der antidemokr­atiske krefter har gode vekstvilkå­r

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway