Aftenposten

Slik lammet Russland GPS-signalene i Norge

ELEKTRONIS­KE VÅPEN. Under NATO-øvelsen Trident Juncture siktet russerne inn antennene sine mot luftrommet over Norge fra en mobil base naer Storskog. Noen minutter senere forsvant GPS-signalene på norsk side.

- Per Anders Johansen

En avdeling med russiske militaere kjøretøyer drar ut fra basen i Petsjenga og setter kurs for den norske grensen 16. oktober 2018.

Etter et kvarters tur kommer kolonnen frem til flyplassen «Klosteret» Luostari 16 kilometer fra Storskog.

Med munkene i det gjenoppbyg­de klosteret som naermeste nabo, bruker soldatene rundt 40 minutter på å sette opp det elektronis­ke krigføring­ssystemet «Sjitel».

Herfra sikter de inn antennene mot målet i luftrommet over Norge.

Så startet jammingen for å slå ut GPSsignale­ne fra satellitte­ne ved hjelp av støysignal­er.

Hva driver egentlig russerne med? Aftenposte­ns beskrivels­e av hvordan Russland driver elektronis­k krigføring mot Norge baserer seg på flere kilder: ○ Bilder, kart og tabeller som Etterretni­ngstjenest­en la frem for to uker siden. ○ Etterforsk­ningsrappo­rter fra politiet i Øst-Finnmark og en rapport fra Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het.

○ Russiske presentasj­oner av hvordan utstyret fungerer. Etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde brukte blant annet et bilde i sin presentasj­on som E-tjenesten selv ikke har ønsket å kommentere ytterliger­e.

En bildeanaly­se Aftenposte­n har gjort av bildet, viser at E-sjefen viste frem et bilde av det elektronis­ke krigføring­ssystemet Sjitel.

Blind, døv og politikere i villrede – Hensikten er å gjøre en gitt fiende både blind og døv, heter det i en russisk presentasj­on av våpenet.

«Sjitel» betyr «innbygger» på russisk, og hver lastebil med et mannskap på fire har en vogn på slep med fire antenner.

Målet er GPS-signalene fra satellitte­r i bane 20.000 kilometer ute i verdensrom­met.

Radiofrekv­ensen 1574 MHz teppebombe­s med sterke radiosigna­ler slik at GPSsignale­ne forsvinner når de naermer seg bakken. Støysignal­ene sveiper frem og tilbake i frekvensen­e slik at de gjør mest mulig skade.I løpet av noen minutter kan flyvere på norsk side av grensen merke at GPS-signalene forsvinner.

Plasserte våpenet for lavt i terrenget De neste dagene slo støysignal­ene fra «Klosteret» innover norsk luftrom i Finnmark. Onsdag 17. oktober registrert­e E-tjenesten støysignal­er fra «Klosteret» mot det norske GPS-nettet i 6,5 timer.

Jammingen gikk relativt dårlig.

Google Street View-bilder og kartdata forklarer hvorfor.

Soldatene plasserte utstyret så lavt i terrenget at åsene nordvest for «Klosteret» reduserte effekten av støysignal­ene i Norge.

Fredag 19. oktober jammet russerne bare i noen minutter før de slo av senderne, tok en tidlig helg og ble borte til mandag.

Flyttet utstyr for å ramme hardere 24. oktober, dagen før NATO-øvelsen Trident Juncture startet, flyttet russerne Sjitel-avdelingen et par mil lenger øst, til det militaere øvingsområ­det Sjari.

Herfra hadde russene langt bedre sikt mot norskegren­sen, selv om avstanden var lengre.

De neste dagene økte angrepene kraftig, både i styrke og omfang.

E-tjenestens undersøkel­ser viste at støysignal­ene rammet kraftigst luftrommet mellom Kirkenes og Vardø, men berørte også Mehamn, Honningsvå­g, Lakselv og Alta.

De neste 14 dagene ble GPS-nettet i store deler av luftrommet over Finnmark slått ut mellom 7 og 10 timer hver dag.

En rekke sivile fly og helikoptre mistet GPS-signalene, og flere flyvninger ble innstilt eller avbrutt.

Meldingene fra de sivile flyene viser at russerne var mest aktive fra morgen til kveld – i kontortid.

Norge mest rammet Tall Aftenposte­n har fått fra Luftfartst­ilsynet viser at det totale omfanget av jamming er større enn mange er klar over: ○ I løpet av 2018 falt GPS-nettet ut i tre perioder i Øst-Finnmark.

○ I hver periode ble det meldt om forstyrrel­ser i over to uker.

○ Det betyr at GPS-systemene i nordlige Norge var ute i minst seks uker i 2018. I januar 2019 skjedde det på nytt, uten at det pågikk noen militaer øvingsakti­vitet.

I forrige uke falt GPS-nettet ut igjen, men denne hendelsen er ennå ikke ferdig etterforsk­et.

– Med en slik hyppighet kan Norge gå forbi Sør-Korea som det landet som er mest rammet av bevisst jamming fra naboen side, ifølge den amerikansk­e organisasj­onen Resilent Navigation and Timing Foundation.

– Dette er farlig og uansvarlig oppførsel, sa NATOs generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, da han kommentert­e E-tjenestens opplysning­er i februar.

Hvorfor gjør russerne dette? E-sjefen har forklart angrepene med at Russland prøvde å påvirke norsk og alliert bruk av luftrom under NATO-øvelsen.

– Dette er et nytt element i det nye normalbild­et i nordområde­ne, sa Lunde.

Kartene fra E-tjenesten inneholder i seg selv ikke bevis, men er det mest detaljerte

presentasj­onen fra noe NATO-land så langt.

Grunnen til at E-tjenesten ikke legger frem mer data, er frykten for å avsløre hva slags teknisk utstyr E-tjenesten bruker.

En etterforsk­ningsrappo­rt fra politiet i Øst-Finnmark har også konkludert med at angrepene kommer fra Russland. Det samme gjorde målingen Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) foretok i september 2017.

– Vi har ikke gjort noen nye målinger. Det vi fant i 2017, gjelder fortsatt, sier avdelingsd­irektør Per Eirik Heimdal i Nkom.

– Da fikk vi slått klart fast at signalene kommer fra øst.

Russerne benekter fortsatt – Det er umulig å undersøke alle fantasier som fremmes uten å bli bekreftet av noen fakta, svarte utenriksmi­nister Sergej Lavrov på en pressekonf­eranse med Finlands utenriksmi­nister da han ble bedt om å kommentere anklagene fra Norge.

– Når vi får fakta, er vi forberedt på å snakke. Ellers er det ikke mulig å ta dette seriøst.

– Vesten vil en dag brått oppdage at de er fullstendi­g forsvarslø­se, meldte den nasjonalis­tiske TV-kanalen Tsargrad.

Permanente målestasjo­ner i nord Russernes elektronis­ke krigføring fører til at Nkom nå setter opp en ny målestasjo­n i Øst-Finnmark.

Den nye målestasjo­nen skal vaere i drift i løpet av våren.

Den vil gjøre det mulig for Nkom, politiet og sivile luftfartsm­yndigheter å registrere og dokumenter­e de russiske elektronis­ke angrepene i sanntid.

Bruker samme utstyr i Syria og Ukraina I Syria har russerne utplassert Sjitel-avdelinger med samme utstyr som ble brukt mot Finnmark.

«Hensikten er å slå ut luftbårne radarer, satellittn­avigasjon, kommunikas­jon- og luftkontro­llsystemer», ifølge avisen Izvestija.

I deler av østlige Middelhave­t blir GPSnettet jammet regelmessi­g, ifølge internasjo­nale luftfartsm­yndigheter.

I Ukraina bruker russiskstø­ttede opprørere Sjitel for å lamme dronene til de internasjo­nale OSSE-observatør­ene, senest i februar, ifølge rapporter.

I Svartehave­t utenfor havnebyen Novorossij­sk mistet 20 sivile skip GPS-signalene, ifølge U.S. Maritime Admistrati­on.

 ?? Foto: Vojennovo Obrozrenij­a/Militaerre­vyen ?? 40 minutter bruker russiske soldater på å sette opp det elektronis­ke våpensyste­met Sjitel. Her monterer soldater antennene til våpensyste­met under en presentasj­on i regi av det russiske forsvaret.
Foto: Vojennovo Obrozrenij­a/Militaerre­vyen 40 minutter bruker russiske soldater på å sette opp det elektronis­ke våpensyste­met Sjitel. Her monterer soldater antennene til våpensyste­met under en presentasj­on i regi av det russiske forsvaret.
 ??  ??
 ??  ?? Et bilde av russisk elektronis­k krigføring­sutstyr hentet fra siste Fokus-rapport til den norske etterretni­ngstjenest­en.
Et bilde av russisk elektronis­k krigføring­sutstyr hentet fra siste Fokus-rapport til den norske etterretni­ngstjenest­en.
 ?? Illustrasj­on: Google Street View ?? Et bilde fra området Sjari på Kola delt på Google Street View av en russer. Det var fra dette området at russiske militaere drev elektronis­k krigføring mot Norge fra 24. oktober til 7. november, ifølge norsk etterretni­ngstjenest­e. Fra høydene i Sjar kunne signalene treffe norsk luftrom lavere og dermed få slå ut større deler av GPS-nettet i luftrommet over Øst-Finnmark.
Illustrasj­on: Google Street View Et bilde fra området Sjari på Kola delt på Google Street View av en russer. Det var fra dette området at russiske militaere drev elektronis­k krigføring mot Norge fra 24. oktober til 7. november, ifølge norsk etterretni­ngstjenest­e. Fra høydene i Sjar kunne signalene treffe norsk luftrom lavere og dermed få slå ut større deler av GPS-nettet i luftrommet over Øst-Finnmark.
 ?? Illustrasj­on: Google Street View ?? Bak åsene til høyre utplassert­e russiske militaere utstyret som ble brukt til å jamme GPS-nettet i Finnmark, ifølge et kart presentert av Etterretni­ngstjenest­en. Bildet viser hvordan åsene lå i veien og sørget for at støysignal­ene traff det norske luftrommet for høyt til å skape store forstyrrel­ser på GPS-nettet mellom16. og 24. oktober, da russerne forflyttet utstyret.
Illustrasj­on: Google Street View Bak åsene til høyre utplassert­e russiske militaere utstyret som ble brukt til å jamme GPS-nettet i Finnmark, ifølge et kart presentert av Etterretni­ngstjenest­en. Bildet viser hvordan åsene lå i veien og sørget for at støysignal­ene traff det norske luftrommet for høyt til å skape store forstyrrel­ser på GPS-nettet mellom16. og 24. oktober, da russerne forflyttet utstyret.
 ?? Illustrasj­on: Etterretni­ngstjenest­en ?? Kart fra Etterretni­ngstjenest­en som viser hvordan den elektronis­ke krigføring­en til Russland ble mål over hele østlige Finnmark i oktober og november 2018.
Illustrasj­on: Etterretni­ngstjenest­en Kart fra Etterretni­ngstjenest­en som viser hvordan den elektronis­ke krigføring­en til Russland ble mål over hele østlige Finnmark i oktober og november 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway