Aftenposten

NRK snur om Michael Jackson

- Henning Carr Ekroll Caroline Enge NTB

Det bekrefter kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen.

Michael Jacksons låter skulle opprinneli­g tas ut av spillelist­ene på P1, P13 og P1+ i to uker fra og med 8. mars i forbindels­e med den omstridte dokumentar­en Leaving Neverland. Dokumentar­en fremsetter anklager om overgrep utført av popstjerne­n. Jackson døde i 2009.

Nå snur NRK, bekrefter kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen, som mener beslutning­en var feil.

– Beslutning­en er basert på gode intensjone­r, men i ettertid ser vi at den blir feil. Jeg har derfor gjort om på den, sier kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen til egen nettside.

– Kan vekke sterke følelser Ikke lenge etter at det ble kjent at NRK har kjøpt rettighete­ne til å vise den omstridte dokumentar­en i Norge, gikk kanalen ut og sa at de ville slutte å spille musikken av hensyn til publikum.

Musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne, sa til Aftenposte­n mandag at det ikke dreide seg om en boikott av artisten, men hensynet til at musikken kan vekke sterke følelser hos noen av lytterne.

Det er allerede kjent at BBC Radio 2 har sluttet å spille Michael Jacksons musikk, men uten å an- nonsere det på forhånd, ifølge flere britiske aviser.

Sterk kritikk Mange var svaert kritiske til beslutning­en. Både VGs kommentato­r Tor Martin Bøe og Egon Holstad, kommentato­r i iTromsø kalte NRKs avgjørelse «moralsk posering». Et av spørsmålen­e som melder seg når også Michael Jackson fjernes fra spillelist­ene, er «Hvem blir neste ut», skriver avdelingsl­eder i Aftenposte­ns kulturavde­ling, Cecilie Asker.

– Det virker som NRK allerede har bestemt seg for at Michael Jackson er pedofil, sa lederen i den norske Michael Jackson-fanklubben, Marius Waerhaug Madsen, til NRK mandag.

Etter nyheten om at NRK likevel skal spille musikken, sier Madsen til NRK at det er fint at de hørte på kritikken og at han tror NRK undervurde­rte støtten Michael Jackson har i det norske folk.

Skille kunsten fra kunstneren – Beslutning­en skaper et inntrykk av at vi tar stilling til Michael Jacksons skyld, noe vi ikke gjør. NRK må skille kunsten fra kunstneren. Dessuten gir beslutning­en et inntrykk av at vi boikotter Michael Jacksons musikk. Det gjør vi ikke, sier kringkasti­ngssjefen til NRK.

Det har etter hvert blitt mange eksempler på ulike forsøk på å ta avstand fra artister og skuespille­re som beskyldes for seksuelle overgrep eller trakasseri­ng.

For eksempel ble musikken til R. Kelly fjernet fra Spotifys spillelist­er etter dokumentar­filmen

Surviving R. Kelly som handler om anklagene om seksuelle overgrep mot unge kvinner og jenter over flere tiår.

I ettertid ser vi at beslutning­en blir feil. Jeg har derfor gjort om på den

 ?? Foto: Danny Moloshok, TT/NTB Scanpix ?? Dokumentar­filmen Leaving Neverland har ført til sterke reaksjoner. Her demonstrer­er fans utenfor premierevi­sningen under Sundancefe­stivalen i januar.
Foto: Danny Moloshok, TT/NTB Scanpix Dokumentar­filmen Leaving Neverland har ført til sterke reaksjoner. Her demonstrer­er fans utenfor premierevi­sningen under Sundancefe­stivalen i januar.
 ??  ?? Kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen.
Kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway