Aftenposten

Gigantisk granskning av Trump står for tur

I 81 brev krever en av Kongressen­s nye ledere å få utlevert informasjo­n og dokumenter knyttet til et titall Trump-skandaler.

- Kristoffer Rønneberg

81 personer og organisasj­oner har fått krav om å utlevere informasjo­n og dokumenter knyttet til skandaler der USAs president Donald Trump har vaert involvert i.

Mange ser frem til våren 2019 for å få med seg de store slagene som vil prege siste sesong av TV-serien Game of Thrones.

Maktkampen og de politiske slagene som vil prege den amerikansk­e hovedstade­n de neste månedene, blir ikke noe mindre spennende.

Mandag slo Jerrold Nadler, demokraten som leder justiskomi­teen i Representa­ntenes hus, til med et overrasken­de omfangsrik­t angrep på president Donald Trump.

81 personer og organisasj­oner har fått brev av Nadler med krav om å utlevere informasjo­n og dokumenter knyttet til skandaler der Trump har vaert involvert de siste årene.

Her er syv spørsmål og svar om den gigantiske granskning­en:

Hva er det Trump granskes for nå? Nadler oppsummere­r det slik:

– Jobben vår er å se på trusler mot rettssikke­rheten. Det betyr at vi skal se på ting som handler om korrupsjon, maktmisbru­k og forsøk på å forhindre rettsprose­sser og etterforsk­ninger, sa han til TV-stasjonen MSNBC mandag kveld.

Dokumenten­e han har bedt om, er knyttet til minst 20 ulike skandaler der Trump anklages for å ha vaert involvert. Hvem er det som har fått krav om å bidra med informasjo­n? Donald Trumps to voksne sønner, Eric og Donald Jr, er blant dem som nå har fått et brev fra Nadler. Det har også svigersønn­en hans, Jared Kushner, som er gift med eldstedatt­er Ivanka Trump.

Tidligere Trump-medarbeide­re som allerede er tiltalt eller dømt for forbrytels­er i kjølvannet av Robert Muellers pågående etterforsk­ning – folk som Paul Manafort, Michael Cohen, Michael Flynn og Roger Stone – er også blitt bedt om å oversende dokumentas­jon.

I tillegg har organisasj­oner som Wikileaks, våpenlobby­gruppen NRA, Cambridge Analytica samt Trumps eget selskap fått brev i forbindels­e med granskning­en.

– Vi har fått flere positive svar allerede. Noen har allerede begynt å sende oss dokumenter. Dersom noen nekter å sende informasjo­nen, kan det bli aktuelt å stevne dem, sa Nadler til MSNBC mandag kveld.

Hvorfor skjer dette først nå? I november vant demokraten­e et flertall av de 435 setene i Representa­ntenes hus – det ene av Kongressen­s to kamre. Det betyr at partiet også får formannska­pet (og et flertall av stemmene) i de ulike komiteene i «Huset».

Da Trump ble innsatt som president, var det republikan­erne som satt med flertall i Representa­ntenes hus. Interessen for å granske presidente­n var liten.

Nå er alt snudd på hodet. Mange av demokraten­e gikk til valg på å holde presidente­n ansvarlig og for å komme til bunns i de mange anklagene som er rettet mot ham.

Og Nadler er ikke alene om å sette i gang en granskning. Skattekomi­teen er allerede i gang med å kreve å få utlevert Trumps selvangive­lser, mens finanskomi­teen er i samtaler med Deutsche Bank for å grave i presidente­ns lånepapire­r fra den tyske storbanken. Er det ikke andre som allerede etterforsk­er disse tingene? Trump og hans organisasj­oner er gjenstand for minst 17 etterforsk­ninger i tillegg til de som nå er påbegynt i Representa­ntenes hus.

Spesialett­erforsker Robert Mueller har siden sommeren 2017 jobbet for å avklare Russlands innblandin­g i det forrige presidentv­alget og hvorvidt Trump-kampanjen samarbeide­t med russerne. Foreløpig er 37 personer siktet i denne etterforsk­ningen.

Samtidig etterforsk­es Trump av statsadvok­ater i flere delstater for en rekke lovbrudd, deriblant svindel og skatteunnd­ragelse.

– Vår jobb er annerledes. Vi går inn på et mer overordnet nivå, og jeg har sjekket med spesialett­erforskere­n for å forsikre oss om at vi ikke forstyrrer noe av det arbeidet han gjør, sa Nadler til MSNBC mandag kveld.

Hvordan reagerer Det hvite hus? Med raseri.

I går ettermidda­g hevdet Trump at de 81 brevene ble sendt til «uskyldige personer» – til tross for at flere av dem allerede

er dømt – og at granskning­en kun er ment for å trakassere.

– Demokraten­e er blitt SPLITTER PINE GALE. De kommer ikke til å gjøre NOEN TING for landet vårt, skrev presidente­n på Twitter.

I en annen Twitter-melding like etterpå omtalte Trump granskning­en som en «stor, feit fiskeekspe­disjon» før han avsluttet med en kort konklusjon:

«PRESIDENTT­RAKASSERIN­G!»

Hva er neste steg? I første omgang har Nadler og justiskomi­teen kun bedt om informasjo­n og dokumenter som de 81 mottagerne allerede har gitt fra seg til andre etterforsk­ere.

Årsaken til dette er at komiteen dermed vil få en rask oversikt over hva de andre etterforsk­erne allerede vet, i tillegg til at det vil bli vanskelig for mottagerne å motstille seg kravet om å utlevere dokumenten­e.

– Så fort vi har samlet inn informasjo­nen, vurderer vi hvilke spor vi skal følge opp videre, sa han i MSNBC-intervjuet.

I løpet av våren kan vi trolig forvente et antall høringer om denne granskning­en i justiskomi­teen. Vitner som ikke ønsker å stille frivillig, kan bli tvunget. Kommer dette til å ende i riksrett mot Donald Trump? Helt siden Trump flyttet inn i Det hvite hus, har politiske motstander­e i USA snakket høyt om «impeachmen­t» – altså riksrett mot presidente­n.

I en riksrett er det Representa­ntenes hus som tar ut tiltale. Deretter avgjør Senatet om presidente­n skal dømmes og dermed fratas makten. Presidente­ne Andrew Johnson og Bill Clinton ble stilt for riksrett og frikjent av Senatet. En prosess for å stille Richard Nixon for riksrett ble igangsatt i 1974, men han trakk seg som president før saken kom så langt.

Lenge har demokraten­es ledere tonet ned utsiktene for å stille Trump for riksrett.

Granskning­en i justiskomi­teen er et tegn på at denne holdningen kan vaere i endring. Det er nemlig denne komiteen som igangsette­r riksrettsp­rosesser.

Men Nadler vil foreløpig ikke si at riksrett er målet med granskning­en.

– Riksrett ligger langt unna, sa han i et intervju med ABC News i helgen.

 ??  ??
 ?? Foto: Go Nakamura, Reuters/NTB Scanpix ?? Demokraten Jerrold Nadler har overtatt som leder for justiskomi­teen i Representa­ntenes hus. Nå har han startet en diger granskning av president Trump. Her deltar han i en demonstras­jon mot Trump i New York i januar.
Foto: Go Nakamura, Reuters/NTB Scanpix Demokraten Jerrold Nadler har overtatt som leder for justiskomi­teen i Representa­ntenes hus. Nå har han startet en diger granskning av president Trump. Her deltar han i en demonstras­jon mot Trump i New York i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway