Aftenposten

Venstre på 1,9 prosent i ny måling

Alf Ole Ask Solveig Ruud Olav Olsen (foto)

-

Bare dager før Venstre samles til landsmøte på Hell i Trøndelag får partiet en ny bunnmåling:

1,9 prosent.

Etter ett år i regjering naermer Venstre seg en oppslutnin­g som pleier å vaere forbeholdt sekkeposte­n «andre partier» på meningsmål­ingene. Venstre ligger under 2 prosent og det er ingen lysning.

Flere meningsmål­inger de siste ukene bekrefter den samme tendensen som denne målingen Norstat har gjort for Aftenposte­n og NRK.

– Hva er det som har gått galt?

– Jeg har ikke lyst til å bruke så mye tid på å analysere hvorfor vi ligger der vi ligger. Men vi har hatt mye oppmerksom­het rundt saker vi har tapt i det siste og ikke fått frem de sakene som vi faktisk har vunnet, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Samtidig som hun og resten av Venstre ledelsen trommet sammen til en pressekonf­eranse på Stortinget om det kommende landsmøtet, kom marsmåling­en.

Bare 1,9 prosent for Venstre, ned 0,7 prosentpoe­ng fra februarmål­ingen. Med dette som valgresult­at hadde Venstre mistet 7 av 8 stortingsr­epresentan­ter. Trolig ville Skei Grande bli ensom svale fra Venstre på Løvebakken.

KrF over sperregren­sen

Sentrumska­merat KrF ligger akkurat på sperregren­sen med 4 prosent. Storebror Høyre går frem. Da er det liten trøst at Ap faller med 2,7 prosentpoe­ng. Hadde denne målingen vaert valgresult­at, ville det likevel blitt regjerings­skifte med hele 97 mandater til de rødgrønne. SV, Rødt og Sp holder stillingen.

Lav velgerloja­litet

– Situasjone­n er alvorlig, sier Skei Grande. Men hun vil ikke kalle det en krise.

Bakgrunnst­allene viser at bare hver tredje Venstre-velger fra valget i 2017 ville stemme på Venstre i dag. Ingen partier er i naerheten av å ha så lav velgerloja­litet som Skei Grandes parti. Partiet har de siste ukene hatt mye intern strid om lederskap.

– Det viktigste nå er hvordan vi organisere­r oss fremover og få en politikk utvikling som viser at vi finner tilbake til den gamle gode Venstre-ånden, forklarer hun.

Får ikke frem budskapet

– Ett år i reg jering med svake meningsmål­inger – viser dette at Venstre ikke klarer å presentere regjerings­prosjektet for velgerne?

– Det er både selve regjerings­prosjektet og Venstres plass i det vi må klare å presentere bedre. Og at vi ikke klarer å bygge organisasj­on til et lag. Det er det viktigste av det vi ikke klarer å få til, sier Skei Grande.

– Har dere feil statsrådsp­oster ettersom dere ikke får frem politikken?

– Nei, jeg mener vi er heldige som faktisk har statsråder på kjerneområ­der for Venstre.

– På pressekonf­eransen angrep du populisten­e. Har ikke Venstre, ved å gå i reg jering med Frp, legitimert det største populistis­ke partiet, nemlig Frp?

– Akkurat nå ser jeg Sp og deler av SV som de mest populistis­ke. Men du må samarbeide med noen for å få til noe. Det som er viktig for oss er hvilken politikk du får til, og det er ikke vanskelig for Venstre å stå for denne regjeringe­ns politikk, sier Skei Grande.

Ser stygt ut for kommuneval­get

Norstat har også spurt hva folk ville stemme dersom det var kommuneval­g i morgen. Også her går Ap tilbake, og får 29,6 prosent mot 33 ved kommuneval­get i 2015.

Høyre ligger an til å gjøre det bedre og går frem 2,6 prosentpoe­ng til 25,8 i forhold til kommuneval­get. Frp faller også 1,7 prosentpoe­ng på kommunemål­ingen i forhold til februartal­lene og ender på 7,3. Sp er dermed markert større med 10,8 prosent, ned 0,3 prosentpoe­ng fra februar.

MDG gjør et kjempebyks på denne målingen og får 6,1 prosent, noe som er en økning på 1,5 prosentpoe­ng fra februar. For de andre partiene er det kun små endringer.

 ??  ?? Her får Trine Skei Grande den siste meningsmål­ingen.
Her får Trine Skei Grande den siste meningsmål­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway