Aftenposten

Styrt avvikling av oljenaerin­gen er en dårlig idé

-

Tidligere Sp-leder Åslaug Haga vil ha en sluttdato for norsk olje- og gassproduk­sjon. Miljøparti­et de Grønne har allerede vedtatt en «planmessig utfasing av petroleums­virksomhet­en over en 15-årsperiode».

I Arbeiderpa­rtiet presser AUF på for å begrense ny oljeutvinn­ing. Ap kan snart komme til å gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. AUF vil også ha med partiet på en styrt avvikling av oljeindust­rien innen 2035, men her møter de betydelig mer motbør.

Det er ingen tvil om at Norge står overfor store utfordring­er. Oljeavheng­igheten må reduseres, og vi må finne nye naeringer å leve av. Samtidig krever klimautfor­dringen at fossil energi erstattes med fornybar. Svaret på dette er likevel ikke styrt avvikling.

Én grunn er at klimaeffek­ten av et slikt tiltak er usikker. Verden trenger fossil energi i overskueli­g fremtid, og ingen vet når fornybar energi blir stort og effektivt nok til at det kan erstatte olje og gass. Petroleum brukes dessuten til å lage produkter det ennå ikke finnes gode erstatning­er for. Forskninge­n peker i ulike retninger, men det er en betydelig risiko for at en avvikling av norsk oljeindust­ri bare vil bli erstattet av økt produksjon andre steder i verden, og at effekten på globale klimagassu­tspill blir lik null.

Kostnadene for Norge kan dessuten bli høye. Én ting er svekkede statsfinan­ser, en annen er at 170.000 personer er direkte eller indirekte sysselsatt i den norske oljenaerin­gen, ifølge SSB. En styrt avvikling kan gjøre en allerede vanskelig omstilling­sprosess enda mer krevende. Mange av Norges fremtidsna­eringer vil trolig ha sitt utspring i den kompetanse­n som finnes i oljenaerin­gen i dag. Å komme med en sluttdato for naeringen, vil sannsynlig­vis ramme investerin­ger og strupe rekrutteri­ngen umiddelbar­t. Man står dermed i fare for å tape viktig kompetanse for raskt. Det kan bidra til å gjøre omstilling­en vanskelige­re.

Et tredje poeng er rollen norsk gass kan spille i Europa i en overgangsf­ase. Storbritan­nias klimagassu­tslipp er nå tilbake på nivåene fra 1890, mye takket vaere store kutt i bruken av kullkraftv­erk. Her har gassen vaert en viktig brikke. Andelen av elektrisit­eten i Storbritan­nia som kommer fra gass, har økt de siste årene.

Å argumenter­e mot styrt avvikling av oljenaerin­gen er ikke klimaforne­ktelse. Menneskesk­apte klimaendri­nger er blant de største utfordring­ene verden står overfor. Utslippene må reduseres kraftig, men det gjøres best gjennom strenge avgifts- og kvoteregim­er på klimautsli­pp. Styrt avvikling kan ende opp som svaert kostbar symbolpoli­tikk.

En styrt avvikling kan g jøre en allerede vanskelig omstilling­sprosess enda mer krevende

 ??  ?? Norges nye gigantfelt Johan Sverdrup skal etter planen settes i produksjon mot slutten av året.
Norges nye gigantfelt Johan Sverdrup skal etter planen settes i produksjon mot slutten av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway