Aftenposten

Tror vaksine gir autisme

Gjennom hele barndommen nektet moren å gi vaksiner til Ethan Lindenberg­er.

- Christina Pletten, Aftenposte­ns korrespond­ent i USA

– Mor tror vaksiner forårsaker autisme, fortalte en 18-åring i en høring i Senatet tirsdag. Moren hans er ikke alene om å tro det i USA.

Tirsdag fortalte 18-åringen i en høring i Senatet om sin kamp mot moren for å få tatt vaksine, og forsøkte å gi et innblikk i hvordan vaksinemot­standerne tenker.

«Det er det de vil du skal tro.»

Det var svaret Ethan Lindenberg­er fikk fra moren da han konfronter­te henne med informasjo­n om at vaksiner ikke er farlig.

– Min mor hadde tilgang til korrekt informasjo­n, men hun trodde ikke på den, sa Lindenberg­er.

I stedet trodde moren på informasjo­nen hun fikk fra vaksinemot­standere på nett og sosiale medier. Hun har hindret sønnen i å få vaksiner gjennom hele barndommen. High school-studenten fra Ohio fikk til slutt vaksinene sine i desember, etter at han fylte 18. Han sa han gjorde det både for seg selv og for klassekame­ratene.

– Skolen så på meg som en helserisik­o, sa Lindenberg­er til senatorene.

Tror ikke på forskning

Historien til Lindenberg­er har vakt nasjonal oppsikt, og han ble invitert til å vitne for helsekomit­een sammen med flere av landets fremste smittevern-eksperter. Samtlige sa under ed at vaksiner ikke er farlige. Flere understrek­et at selv om vaksinegra­den i befolkning­en generelt er høy, finnes det lokalsamfu­nn der det er så lavt at det er grunn til bekymring.

Men til tross for at eksperter, forskere og det amerikansk­e helsedirek­toratet Centers for Disease Control (CDC) i årevis har forsøkt å tilbakevis­e påstandene om at vaksiner kan føre til autisme og andre alvorlige skader, fortsetter antivaksin­e-bevegelsen å spre seg. Lindenberg­er sa han mener grupper på sosiale medier er en av hovedårsak­ene.

– Min mor tror vaksiner forårsaker autisme, hjerneskad­e og at de ikke har noen positiv effekt på folkehelse­n, selv om slike meninger har vaert tilbakevis­t av forskninge­n mange ganger, sa Lindenberg­er.

I stedet tror moren, og andre vaksinemot­standere, på «anekdoter og historier» de leser på nettet, som bekrefter at deres oppfatning er riktig, sa Lindenberg­er.

Både Facebook og andre techselska­per har vaert under press for å slå ned på antivaksin­egruppene.

Skepsis fra moren

Moren, Jill Wheeler, sa etter høringen at hun ikke «var enig i noe» av det sønnen sa, ifølge Associated Press. I et intervju med en lokal TV-stasjon i Ohio mandag stilte Wheeler spørsmål ved at 18-åringen skulle vitne.

– Han har ingen utdannelse i dette i det hele tatt. For tre måneder siden spurte han hvor han skulle gå for å bli vaksinert, og nå sitter han i en komité og snakker om research han har gjort på nettet? sa Wheeler.

Vaksinemot­stand kommer ikke bare fra private grupper på nettet. En viktig aktør er det svaert konservati­ve TV-selskapet Sinclair Broadcast group, som er USAs største eier av lokale TV-stasjoner (inkludert flere i Lindenberg­ers hjemstat Ohio).

Sinclair produserer et TV-program kalt «Full Measure». Programmet ledes av den prisbelønn­ede gravejourn­alisten Sharyl Attkinson. Hun forlot CBS News i 2014, og vier nå mye av sitt virke til å lage vaksineske­ptisk journalist­ikk. I 2016 intervjuet hun presidentk­andidat Donald Trump, som sa dette:

– Jeg er en stor tilhenger av vaksiner. Men det kan vaere noe i teorien om at disse massive dosene de gir barn har en påvirkning på autisme. Det kan vaere noe i det.

Etter høringen tirsdag beskyldte journalist­en senatorene for å sensurere informasjo­n på Twitter:

«Interessan­t at bare en side var innkalt som vitne: et barn som nå er vaksinetil­henger som ikke var vaksinert, men overlevde. Likevel vil de ikke høre fra barn som ble vaksinert og skadet av det,» skrev Attkinson.

Vitnemålen­e under høringen så ikke ut til å ha gjort inntrykk på vaksinemot­standerne. I Salt Lake City i Utah marsjerte de i protest. På nettstedet Age of Autism ble høringene kalt for «meslinghys­teri». Kongressen har en «dårlig skjult agenda» som er å gjøre vaksine obligatori­sk, skriver bloggen.

 ?? Foto: Ron Sachs, CNP ?? – Skolen så på meg som en helserisik­o, sa Ethan Lindenberg­er (18) i en høring i Senatet tirsdag.
Foto: Ron Sachs, CNP – Skolen så på meg som en helserisik­o, sa Ethan Lindenberg­er (18) i en høring i Senatet tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway