Aftenposten

Sier hun ble lurt til Syria

-

AFTENPOSTE­N I SYRIA. Den norske kvinnen har levd i IS-kalifatet siden 2013. Hun var gift med en IS-topp som ble drept i 2015.

28-åringen hevder hun ble lurt inn i IS-området.

– Jeg gjorde en feil, men jeg er villig til å forandre meg.

Den norske statsborge­ren som nettopp kom seg ut av IS-området i Syria, vil hjem til Norge. Hun vet hun kan bli straffefor­fulgt for å ha sluttet seg til en terrororga­nisasjon.

28-åringen giftet seg med en radikal islamist som hadde reist til Syria, og hun bodde i IS-området i over fem år. Da den norske ektemannen døde i 2015, giftet hun seg på nytt to ganger, med egyptiske fremmedkri­gere.

Likevel mener hun at hun ikke har gjort noe hun bør straffes for.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle bli straffet for. Jeg har ikke deltatt i noe som helst i IS-området. Jeg har ikke støttet dem, og jeg har ikke samme ideologi som dem, sier kvinnen i et intervju.

– Muliggjør jihad

Hun hevder at hun i over fem år ikke gjorde annet enn å lage mat, vaske klaer og rydde huset. Å etterprøve denne påstanden er vanskelig.

Men norske domstoler har tidligere slått fast at kvinner har vaert avgjørende for terrorgrup­pens prosjekt.

«Kvinner er i «kalifatet» stadig trukket frem som uvurderlig­e støttespil­lere som «muliggjord­e jihad», ved at de la grunnlaget for at ISILs mannlige rekrutter ble godt ivaretatt på hjemmebane og høyt motiverte for å delta ut ved fronten, og sikret at det ble født en ny generasjon jihadister som kunne fylle rekkene etter de falne ISIL-krigerne», heter det i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Der ble en kvinne dømt til 2 år og 9 måneders fengsel for propaganda og for å ha forsøkt å reise til kalifatet for å gifte seg.

Innrømmer én feil

Den 28 år gamle kvinnen vokste opp i Oslo øst i en familie med pakistansk bakgrunn. Hun studerte til dataingeni­ør ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun ble kjent med Bastian Vasquez (se fakta). De giftet seg via kommunikas­jonsappen Whatsapp.

Kvinnen hevder overfor Aftenposte­n at hun ble lurt inn i Syria i 2013 og at hun har ønsket å komme seg ut helt siden da.

– Jeg dro til Tyrkia for å besøke Bastian. Han sa vi skulle kjøre en tur, og så kjørte vi over grensen uten at jeg la merke til det, sier hun.

– Det var ikke slik som nå. Den gangen var det mer åpent, sier hun.

Kvinnen innrømmer at hun gjorde en feil, men sier hun er villig til å forandre seg.

Feilen, sier hun, var at hun møtte sin tidligere ektemann Bastian Vasquez i Tyrkia til tross for at hun visste at han var radikalise­rt. En mann hun hadde giftet seg med over internett, via kommunikas­jonsappen Whatsapp.

Må regne med å bli pågrepet 28-åringen risikerer å få store problemer med å komme seg ut av Syria, slik mange andre IS-ektefeller har opplevd. Hvis hun kommer seg til Norge, må hun regne med å bli pågrepet av politiet.

– Så får man se om det er grunnlag for varetektsf­engsling og videre straffefor­følgelse. Det vil selvsagt bli tatt individuel­le vurderinge­r, sier seniorrådg­iver Martin Bernsen i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

14 norske fremmedkri­gere er etterlyst internasjo­nalt for terrorvirk­somhet, og flere av disse er kvinner.

Bernsen sier det ikke nødvendigv­is er slik at man må ha kjempet på slagmarken for å bli dømt for terrorvirk­somhet.

– Det er sentralt om man har sluttet seg til en terrororga­nisasjon og sverget troskap til den, sier han.

Snikskytte­re, brann og bombefly Den 28 år gamle kvinnen er trolig blant de siste som kommer seg ut i live fra området som IS har kontroller­t i Syria. Hun beskriver et ekstremt farlig sted.

– Det er ingen mat, ingen medisin. Man har ikke frihet til å bevege på seg fordi det er snikskytte­re som skyter mot deg fra alle kanter. Fly slipper bomber, forteller hun.

De siste dagene har vaert spesielt ille. En voldsom brann herjet gjennom området.

– Den natten var livsfarlig. Og når du våkner og går ut for å finne noe mat, kan du ikke gå oppreist fordi du er redd for at noen skal skyte på deg. Det var slik mannen min ble skutt i skulderen.

– Hvorfor har dere ikke kommet ut før? Det er 40.000 som har kommet ut tidligere?

– Det er IS' regler. Før sa de at det bare var syrere og irakere som kunne komme seg ut.

Kvinnens far sier til Aftenposte­n at han måtte betale 2500 dollar til menneskesm­uglere for å få henne evakuert.

Giftet seg på nytt to ganger Intervjuet med kvinnen foregår i et mottakssen­ter for kvinner og barn, som nettopp er kommet seg ut av det siste lille området som IS kontroller­er i Syria.

Det myldrer av kvinner i heldekkend­e svarte kjortler og ikke minst av barn. Mange av barna ser slitne og møkkete ut. De barna som har energi til det, leker med hverandre.

Med seg har den norske kvinnen to små barn, som hun har fått med to forskjelli­ge menn. Faren til det ene barnet er Bastian Vasquez, en av de mest profilerte norske fremmedkri­gerne i Syria frem til han ble drept i Syria i april 2015. Faren til det andre barnet er en egypter, som nå også er død.

Det siste halvannet året har hun vaert gift med enda en egypter. Han ble skadet mens de var inne i IS-området, og de to tok seg ut sammen. Mannen er nå trolig i et fengsel drevet av de kurdiske syrerne.

Faren dro til Syria Kvinnen hevder Vasquez truet med å drepe henne dersom hun snakket om at hun ville ut av Syria. Faren skal ha vaert i Syria for å hente henne hjem. Da skal Vasquez ha truet med å drepe faren hennes.

– Ja, jeg var i Syria, med livet som innsats, men det gikk ikke å få henne hjem. Datteren min sa til meg at jeg ikke måtte nevne for mannen hennes at jeg ville ha henne med ut av Syria, sier faren.

– Visste du ikke at Vasquez var en radikal jihadist? Hvorfor ble du sammen med ham? spør vi kvinnen.

– Jeg visste bare at han var chilener, og jeg ville gifte meg med en person som ikke var en pakistaner. Jeg visste at familien min ville at jeg skulle gifte meg med en fetter. Jeg ville bare bort fra det, svarer kvinnen.

– Det er masse andre folk i Norge. Hvorfor Vasquez? Du visste han var radikal.

– Det fant jeg ut litt etterpå, og da var jeg allerede forelsket i ham.

– Umulig å reise uten en mann Da den norske ektemannen døde i april 2015, intensiver­te kvinnen innsatsen for å komme seg hjem. En plan ble lagt for hvordan hun med den norske ambassaden­s hjelp skulle få sitt da ene barn med til Norge. Det hele strandet på at hun ikke klarte å komme seg til grensen mot Tyrkia på egen hånd.

Kuttet kontakten 28-åringen sier hun kuttet kontakten med det norske miljøet i Syria fordi ingen ville hjelpe henne med å komme seg ut. De siste fire årene har hun holdt seg til miljøet til de to egyptiske mennene som hun senere har vaert gift med.

– Hvordan skal du komme deg ut nå?

– Det er det jeg forsøker å finne ut av. Jeg har nettopp kommet til denne leiren, og vi har ennå ikke fått noe som helst, ikke engang noe å sove på. Forhåpentl­ig klarer jeg å komme meg til Norge og kan få startet et nytt liv, sier hun.

– En kvinne kommer ikke langt på egen hånd. Jeg måtte vaere forsiktig med hvem jeg snakket med om dette. Hvis IS fikk vite at jeg ville komme meg ut, ville de kutte hodet av meg, sier hun.

Hun giftet seg på nytt med en egypter, som forsikret at han ville hjelpe henne med å komme seg ut. Men etter at de var blitt gift, sa han at det ikke lot seg gjøre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Flyktningl­eiren i Hol har mottatt så mange nye flyktninge­r at den er blitt overfylt.
Flyktningl­eiren i Hol har mottatt så mange nye flyktninge­r at den er blitt overfylt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway