Aftenposten

Biskopenes kvinneoppg­jør nye tider krever nye ord

Nye tider krever nye ord. Nå beklager biskopene Kirkens holdning til alenemødre og kvinnefrig­jøring.

- Harald Stanghelle

Det er nå syv kvinner og fem menn i Den norske kirkes bispekolle­gium. Dette enkle faktum forteller mye om utviklinge­n innenfor det vi pleide å kalle statskirke­n. Da er det neppe noen tilfeldigh­et at det er fra dette kollegiet det nå tas et kraftig oppgjør med kirkens holdning til alenemødre og kvinners frigjøring.

Uttalelsen fra det siste bispemøte er på så mange måter usedvanlig.

Likevel har den ikke vakt mye oppsikt. Riktignok blir den heftig diskutert i Vårt Lands debattspal­ter, men stort sett har det vaert nokså stille.

Et generalopp­gjør

Mens årets 8. mars-tog landet rundt er preget av den nye abortdebat­ten, så bruker biskopene 70-tallets uforsonlig­e abortdisku­sjon til en oppfordrin­g til et mer forsonlig samtalekli­ma.

Det gjør biskopene ved å be om unnskyldni­ng for Kirkens harde ord.

Ord som «ikke la til rette for en god dialog». Og ord som var uttrykk for en kirke som «i liten grad har tatt inn over seg situasjone­n som mange gravide kvinner har stått i ...». Kirkens holdning har «påført alenemødre en krevende belastning», skriver dagens biskoper, og slår fast at «Kirken som institusjo­n har vist manglende engasjemen­t for kvinners frigjøring og rettighete­r».

Slikt minner sterkt om et generalopp­gjør. Riktignok er det i 2019 noe selvsagt over å slå dette fast. Samtidig er det kraftfullt når nettopp dette er undertegne­t av samtlige av landets biskoper.

Da represente­rer det en formaliser­t nyorienter­ing som for bare få år siden ville splittet bispekolle­giet.

Hard samfunnska­mp

Også fordi det nå slås fast at et samfunn «med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang». Igjen en form for selvfølgel­ighet, men like fullt spesielt når det kommer fra biskopene.

I debatten er da også dette tolket som et svik mot det ufødte livet. I kristenkon­servative kretser er det ikke nok at biskopene slår fast at «fosteret er fra unnfangels­en et liv med verdi og krav på vern». Man ønsker mye klarere tale enn dette.

Det er få samfunnska­mper som har vaert hardere enn nettopp 70-tallets diskusjon om selvbestem­t abort.

Frontene var steile, og fra biskopene kom det i 1978 et hyrdebrev mot den nye abortloven. Det ble lest opp i landets kirker søndagen før Stortinget skulle stemme over loven.

Den norske kirkes mest kjente biskop, Per Lønning, forlot Borg bispedømme i protest. Slik ble han en helt for landets kristenkon­servative. Men få år senere kom han tilbake på en ny bispestol – nå i Bjørgvin.

Slik illustrere­r på et vis Per Lønnings historie en kirke som nesten stilltiend­e aksepterte en lov der kvinners selvbestem­melse ble slått ettertrykk­elig fast. Og det er jo den dette dreier seg om.

Ingen ny kamp

I dagens bispekolle­gium er det flere som mener dagens lov er et gode. Også der har det skjedd en utvikling. Og ingen tar til orde for å blåse liv i kampen mot selvbestem­t abort. Den kampen tapte 70-tallets kirkeleder­e, og tapet er blitt til noe man lever godt med.

Andreas Aarflot var preses i Den norske kirke fra 1977 til 1998, og var i sin tid med på å skrive hyrdebreve­t mot abortloven. Nå sier han til Vårt Land at han ikke «har behov for å beklage noe av det vi gjorde».

Men samtidig sier Aarflot at «jeg ser at tiden har utviklet seg og gått fremover..». Derfor mener han den ferske uttalelsen fra Bispemøtet uttrykker en viktig erkjennels­e, ikke minst fordi den tydeliggjø­r dilemmaet som selve abortspørs­målet rommer.

Klarere kan knapt utviklinge­n i Den norske kirke synliggjør­es. Samtidig som den viser så tydelig at også Kirken lar seg påvirke av skiftende tider. Det må den jo også gjøre, uten at det undergrave­r selve kirkens grunnvoll.

Nye dilemmaer

Litt overrasken­de har vi de siste årene sett en ny og kraftig polarisert abortdebat­t. Både reservasjo­nsrett for legene og Solberg-regjeringe­ns holdning til tvillingab­ort, har bidratt til det. Polariseri­ngen er forklarlig, men slett ikke alltid like avgjørende som den var den gang slaget sto om kvinners selvbestem­melse.

Biskopenes ferske uttalelse er et forsøk på å demme opp for enda mer polariseri­ng. Den sier i klartekst at hensikten er å bidra og «oppmuntre til en bred og saklig, fordomsfri og omsorgsful­l samtale». Det spørs om ikke det er noe i overkant optimistis­k med tanke på dagens debatt.

Men det ligger en viktig invitasjon til ansvar akkurat i dette. For med den enorme utvikling vi ser innenfor alle former for medisinsk teknologi, ja, så vil det dukke opp flere og flere problemsti­llinger som baerer store etiske dilemmaer i seg.

Dilemmaer som er usedvanlig dårlig egnet til å løse gjennom en holdningsk­amp som føres fra skyttergra­vene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway