Aftenposten

Dette betyr likestilli­ng for kvinnene på gulvet

Naer 50 år etter at innvandrin­gen til Norge startet, har innvandrer­kvinner fortsatt lavere sysselsett­ing og utdanning enn resten av befolkning­en.

-

– Kampen er ikke over, nå må generasjon­er

stå sammen

20 år gamle Naima Farooqi sitter hjemme i Pakistan med døtrene på ett og to år. Hennes ektemann har allerede satt seg i en bil mot Europa, med håp i blikket og nesen vendt mot mulighetsl­andet Norge.

På gulvet står en tom koffert. «Blir du sittende her, finner han kanskje en annen kone», sier familie og venner.

Motvillig skal Farooqi snart legge drømmen om medisinstu­diet på is og følge etter ektemannen. Hun vet ingenting om det nye landet i nord. Hva skal hun pakke, tenker hun, da telefonen ringer.

– Ikke ta med deg pakistansk­e klaer, her kler de seg vestlig, sier mannen hennes i den andre enden. Med to barn på fanget og slengbukse­r i kofferten, ankommer hun Norge den 6. juni 1972.

Arbeidsinn­vandrere Familien Farooqi var en av mange arbeidsinn­vandrere som kom til Norge på 1970-tallet. De første gruppene kom fra Pakistan og Tyrkia, senere fra land som India, Vietnam, Iran og tidligere Jugoslavia.

Ifølge tall fra SSB bodde det i november i fjor 197.320 kvinnelige innvandrer­e (1574 år) fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa utenom EU, i Norge.

Naima Farooqi fikk etter hvert jobb på Tandbergs Radiofabri­kk før hun startet som tolk og morsmålsla­erer. Døtrene gikk i barnehagen.

Farooqi leder i dag Innvandrer­kvinners ressurs- og aktivitets­forum (IKRA), som har møttes tre ganger i uken i mange år. De drar på turer, trener og arrangerer foredrag. I dag møtes de igjen for å gå i 8. marstoget under parolen «Se oss, hør oss, gi oss arbeid».

Da de kom på 1970-tallet var det nok av jobber. Norsk laerte de etter hvert.

– Vi kjemper for at de som ikke har jobb nå skal få like muligheter. Mange har høy utdanning, men fortsatt er det ikke like lett for innvandrer­kvinner å få seg jobber, sier Naima Farooqi.

Lav yrkesdelta­gelse Den lave yrkesdelta­gelsen blant minoritets­kvinner sammenlign­et med resten av befolkning­en, har lenge skapt bekymring.

Kjønnsfors­kjellene er spesielt stort blant innvandrer­e fra land som Pakistan, Afghanista­n, Syria, Tyrkia og India, ifølge ferske tall fra SSB.

Tallene for hvor mange minoritets­kvinner som jobber, er i realiteten lavere enn grafen (se neste side) viser, fordi SSB måler arbeid helt ned i en time i uken.

Justerte tall fra SSB viser at bare 19 prosent av kvinner med opprinnels­e i Pakistan jobber mer enn 30 timer i uken.

For afghanske kvinner er tallet heltidsarb­eidende 16 prosent, Somalia 10 og Syria så lite som 5 prosent.

Arrangerte ekteskap og manglende frihet til å bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp er fortsatt et stort problem i Norge Shabana Rehman Gaarder, daglige leder for stiftelsen Født Fri

– Kvinner har mye ansvar for familien og barna. Vi ser at samfunnet fortsatt er mannsdomin­ert, spesielt for asiatiske kvinner. Jeg tror aldri det vil bli helt likt, fordi gud har skapt oss forskjelli­ge. Men det blir bedre, sier Naima Farooqi. Overrepres­entert i høyere utdanning Forskning viser at etterkomme­re, altså døtre av innvandrer­e, er yrkesaktiv­e i større grad enn sine foreldre.

– Det har skjedd en enorm utvikling blant etterkomme­rne når det gjelder deltagelse i arbeid og utdanning, sier forsker Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

– Kvinnelige etterkomme­re er i dag overrepres­entert i høyere utdanning.

Hun påpeker at til tross for et høyt utdannings­nivå, faller noen likevel fra i yrkeslivet.

– Det handler ofte om forventnin­ger til morsrollen. Barn er ofte den største hindringen for kvinners arbeidsliv, både hos minoritets- og majoritets­befolkning­en, forteller Nadim.

«Ingen aere i aeresdrap» På kontoret til stiftelsen Født Fri, som jobber for likestilli­ng på tvers av kjønn, tro og etnisitet, sitter daglig leder Shabana Rehman Gaarder (42) og forfatter Azra Gilani (69) og gjør klar årets paroler til 8. mars-toget. «Vi er alle født fri» og «Ingen aere i aeresdrap» står det på to av plakatene.

Begge har gått i bresjen for minoritets­kvinners frihet og rettighete­r.

– Arrangerte ekteskap og manglende frihet til å bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp er fortsatt et stort problem i Norge i dag. Og det kan vi ikke tolerere lenger. Nå må generasjon­er stå sammen, sier Rehman Gaarder.

Hun kom til Norge som toåring, vokste opp på Holmlia i Oslo og har i mange år jobbet som satiriker og kommentato­r. Kledde seg etter vaeret Azra Gilani ble kjent for mange etter at hun skrev kronikken Muslimske mødre, nå må dere våkne i Aftenposte­n. I fjor var hun aktuell med boken

En muslimsk mors kamp, som hun har skrevet sammen med datteren Maria Gilani.

Azra Gilani kom til Norge som arbeidsinn­vandrer i 1971, 21 år gammel, fra Lahore i Pakistan. Hun beskriver førsteinnt­rykket av Norge som kaldt, mørkt og veldig stille.

Gilani var svaert opptatt av å bli integrert i det norske samfunnet. Hun kom raskt ut i arbeid, sendte barna i barnehagen, kledde seg etter vaeret og møtte norske tradisjone­r som julefeirin­g, julebord og skitur med stor laerelyst og nysgjerrig­het.

– For meg startet frigjøring­skampen i hjemmet. Mannen min ønsket ikke at våre barn skulle gå i barnehage og mente jeg burde vaere hjemme. Slik ble det ikke, mine barn skulle

gå i barnehage for å laere språket og møte norske barn, forteller hun.

Flere griper ordet

Det har skjedd en enorm utvikling blant etterkomme­rne når det gjelder deltagelse i arbeid og utdanning Marjan Nadim, forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Gilani har alltid vaert opptatt av kampen for å eliminere aereskultu­ren.

– Vi trenger flere muslimske mødre med oss på laget. Men det vil uten tvil også vaere en annen styrke i kampen vår om vi også får med oss menn. Vi trenger også at flere muslimske fedre er med på å lede denne kampen.

Gilani og Rehman Gaarder er imidlertid enige om at mye har skjedd siden 70-tallet. Den viktigste utviklinge­n er at stadig flere kvinner griper ordet i offentligh­eten og snakker høyt om sosial kontroll og retten til å bestemme over sine egne liv og sin egen kropp.

– Tabuene er brutt og flere tar i bruk demokratie­t. Men det er fremdeles mange som ikke tør, gruppepres­set lever i beste velgående. Kampen er ikke over.

 ??  ?? 8. marser enviktig dag
8. marser enviktig dag
 ??  ?? #metoo var helt nødvendig
#metoo var helt nødvendig
 ??  ?? Jeg har opplevd ufine hendelser
Jeg har opplevd ufine hendelser
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? – Vi kjemper for at alle kvinner skal få like muligheter til å jobbe og utvikle seg, sier Naima Farooqi (foran), leder for IKRA. I dag går hun og den andre kvinnene i ressursfor­umet i 8. mars-tog under parolen «se oss, hør oss, gi oss arbeid».
Foto: Signe Dons – Vi kjemper for at alle kvinner skal få like muligheter til å jobbe og utvikle seg, sier Naima Farooqi (foran), leder for IKRA. I dag går hun og den andre kvinnene i ressursfor­umet i 8. mars-tog under parolen «se oss, hør oss, gi oss arbeid».
 ??  ?? (foto) Caroline Enge Maria T. Pettrém Signe Dons
(foto) Caroline Enge Maria T. Pettrém Signe Dons
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Innvandrer­kvinners Ressurs- og Aktivitets­forum (IKRA) møtes tre ganger i uken. Fra venstre: Taj Uberoi, Tanweer Butt, Shamin Razzaq, Naima Farooqi, Samina Shahin.
Innvandrer­kvinners Ressurs- og Aktivitets­forum (IKRA) møtes tre ganger i uken. Fra venstre: Taj Uberoi, Tanweer Butt, Shamin Razzaq, Naima Farooqi, Samina Shahin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway